Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Rowil, Turnhout | Familiebedrijf poot ambitieuze nieuwbouw neer

rowil-3993-kopieren

16 september 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Stilstaan is achteruitgaan. Dat is ook het Turnhoutse familiebedrijf Rowil niet ontgaan. Om verder te kunnen groeien, besloot de firma een nieuwbouw op te trekken die bijna drie keer zo groot is als de voormalige vestiging.

Rowil nv is een familiebedrijf dat zich toespitst op CNC-draai- en freeswerken en machinebouw. Ook herstellingen, revisies en onderhoudswerkzaam-heden van het machinepark van de klant behoren tot het activiteitenpakket. Aan het roer staan de broers Bert en Chris Willems. Zij namen de zaak in 2001 over van hun vader. “Ons vorige gebouw begon stilaan uit zijn voegen te barsten”, vertelt Chris Willems. “Onze sociale ruimtes en de refter waren te klein geworden voor onze medewerkers. Het gebrek aan ruimte was voelbaar. We hebben beslist om er volledig voor te gaan en een nieuwbouw te realiseren.” Meteen ook een ideaal cadeau voor de veertigste verjaardag van het bedrijf.

Oppervlakte maal drie

De nieuwbouw is opgetrokken aan de Industriedijk, op een perceel van 8.000 m². “Het was dan ook van bij het begin duidelijk dat we het groots moesten aanpakken”, zegt Chris Willems. “De werkplaats is nu 3.000 vierkante m² groot, ten opzichte van 1.250 m² in het oude gebouw. In onze sociale ruimtes beschikken we voortaan over 500 m², terwijl dat voordien slechts 150 m² was. Dat is dus bijna een drievoud van de oppervlakte.”

De werkplaats is nu 3.000 m2 meter groot, ten opzichte van 1.250 m2 in het oude gebouw.

 

De constructie bestaat uit staalbouw met sandwichpanelen, in combinatie met een betonplint. “Wat de voorbouw betreft, hebben we de architect volledig zijn gang laten gaan”, zegt Chris Willems. “Grote glaspartijen tot op de grond, met een luifel in cortenstaal, geven onze nieuwbouw de nodige uitstraling.” De werkplaats bestaat uit één grote ruimte. De sociale ruimtes omvatten een uitgestrekt landschapskantoor, een ruime refter, sanitair en een ontspanningsruimte voor het personeel.
Een ventilatiesysteem D staat in voor de verwarming en koeling in het gebouw. Op de parking zijn laadpalen voor elektrische voertuigen geplaatst. “We rijden zelf elektrisch en bieden dit zo ook aan onze klanten en leveranciers aan”, aldus Chris Willems.

In recordtijd gebouwd

Onder het motto ‘stilstaan is achteruitgaan’ is de nieuwbouw in een recordtijd van tien maanden opgetrokken, tussen februari en november 2018. “Tijdens de bouwwerken zijn we niet op noemenswaardige problemen gestoten. We hadden het voordeel dat onze oude vestiging zich op 500 meter van de nieuwbouw bevond. Bij vragen of problemen waren we meteen ter plaatse”, zegt Chris Willems. De zaakvoerders zijn alleszins erg tevreden van het resultaat. “Ons nieuwe gebouw is precies wat we ervan verhoopt en verwacht hadden”, besluit Chris Willems.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details