Rowil

De fraaie nieuwbouw is een ideaal cadeau voor de veertigste verjaardag van het bedrijf.

01:26
16-09-2019

Rowil, Turnhout | Familiebedrijf poot ambitieuze nieuwbouw neer

Stilstaan is achteruitgaan. Dat is ook het Turnhoutse familiebedrijf Rowil niet ontgaan. Om verder te kunnen groeien, besloot de firma een nieuwbouw op te trekken die bijna drie keer zo groot is als de voormalige vestiging.

Rowil nv is een familiebedrijf dat zich toespitst op CNC-draai- en freeswerken en machinebouw. Ook herstellingen, revisies en onderhoudswerkzaam-heden van het machinepark van de klant behoren tot het activiteitenpakket. Aan het roer staan de broers Bert en Chris Willems. Zij namen de zaak in 2001 over van hun vader. “Ons vorige gebouw begon stilaan uit zijn voegen te barsten”, vertelt Chris Willems. “Onze sociale ruimtes en de refter waren te klein geworden voor onze medewerkers. Het gebrek aan ruimte was voelbaar. We hebben beslist om er volledig voor te gaan en een nieuwbouw te realiseren.” Meteen ook een ideaal cadeau voor de veertigste verjaardag van het bedrijf.

Oppervlakte maal drie

De nieuwbouw is opgetrokken aan de Industriedijk, op een perceel van 8.000 m². “Het was dan ook van bij het begin duidelijk dat we het groots moesten aanpakken”, zegt Chris Willems. “De werkplaats is nu 3.000 vierkante m² groot, ten opzichte van 1.250 m² in het oude gebouw. In onze sociale ruimtes beschikken we voortaan over 500 m², terwijl dat voordien slechts 150 m² was. Dat is dus bijna een drievoud van de oppervlakte.”

De werkplaats is nu 3.000 m2 meter groot, ten opzichte van 1.250 m2 in het oude gebouw.

 

De constructie bestaat uit staalbouw met sandwichpanelen, in combinatie met een betonplint. “Wat de voorbouw betreft, hebben we de architect volledig zijn gang laten gaan”, zegt Chris Willems. “Grote glaspartijen tot op de grond, met een luifel in cortenstaal, geven onze nieuwbouw de nodige uitstraling.” De werkplaats bestaat uit één grote ruimte. De sociale ruimtes omvatten een uitgestrekt landschapskantoor, een ruime refter, sanitair en een ontspanningsruimte voor het personeel.
Een ventilatiesysteem D staat in voor de verwarming en koeling in het gebouw. Op de parking zijn laadpalen voor elektrische voertuigen geplaatst. “We rijden zelf elektrisch en bieden dit zo ook aan onze klanten en leveranciers aan”, aldus Chris Willems.

In recordtijd gebouwd

Onder het motto ‘stilstaan is achteruitgaan’ is de nieuwbouw in een recordtijd van tien maanden opgetrokken, tussen februari en november 2018. “Tijdens de bouwwerken zijn we niet op noemenswaardige problemen gestoten. We hadden het voordeel dat onze oude vestiging zich op 500 meter van de nieuwbouw bevond. Bij vragen of problemen waren we meteen ter plaatse”, zegt Chris Willems. De zaakvoerders zijn alleszins erg tevreden van het resultaat. “Ons nieuwe gebouw is precies wat we ervan verhoopt en verwacht hadden”, besluit Chris Willems.  

Tekst: Liesbeth Verhulst   
Beeld: Rowil

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Participanten aan het woord

Siegers Technics – Elektrotechnische installatie

Siegers Technics (Turnhout) plaatste de volledige elektrotechnische installatie in het nieuwe bedrijfsgebouw van Rowil. “Het gaat onder meer om de hoogspanningscabine, de verlichting, het datanetwerk en de voeding van de machines, alsook de bekabeling voor de andere technieken zoals brand- en inbraakdetectie, toegangscontrole en HVAC”, licht Jan Ennekens, general manager bij Siegers Technics, toe. “Bijzonder aan dit project was dat we rechtstreeks konden samenwerken met een lokale speler in onze thuisbasis Turnhout. We hebben de volledige engineering in eigen beheer kunnen uitwerken.
Dit leidt tot een uiterst flexibele dynamiek waarbij we kort op de bal – en de wensen van de klant – kunnen (in)spelen. Het maakt ook dat we eventuele conflicten met andere technieken in een vroeg
stadium kunnen verhelpen.”

Energiezuinigheid was een belangrijk aandachtspunt. Het gebouw is voorzien van ledverlichting met aanwezigheidsdetectie. Ook de laatste nieuwe technieken zoals KNX-sturing van de zonwering zijn in het concept geïntegreerd. Er is geen daglicht in de hal, dus de verlichting functioneert er op basis van aanwezigheidsdetectie en brandt enkel wanneer het nodig is. In de kantoorruimte is er wel sprake van daglichtdetectie. Voorts plaatste Siegers Technics meerdere laadpalen voor elektrische voertuigen.

“We kregen te maken met een zeer strakke deadline”, vertelt Jan Ennekens. “We hebben de volledige installatie op amper drie maanden tijd gerealiseerd. Tijdens de verhuis hebben we Rowil bovendien bijgestaan bij het aansluiten van de machines. We kregen alleen nog maar positieve reacties sinds het gebouw in gebruik is genomen. Het project is ook in architecturaal opzicht zeer geslaagd. We hebben dan ook met plezier ons steentje bijgedragen.”

Lees meer over: Familiebedrijf , Groei , nieuwbouw , Rowil , Turnhout

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer

Rowil (Turnhout)

Architect

Architects in Motion (Turnhout)

Hoofdaannemer

Verhoeven Contracting (Poppel)