de-willaard-1711-kopieren

“We hebben geopteerd voor een lichtgrijze gevelsteen, al hebben we wel een aantal gekleurde vlakken in crepi geïntegreerd om toch een visueel accent te creëren.”

01:05
01-10-2019

Rozenwijk, Tielen | Kleurrijke nieuwbouwvolumes geven sociale woonwijk nieuw elan

De oude Rozenwijk in Tielen leeft opnieuw op. Het architecturale erfgoed van de Turnhoutse School maakte noodgedwongen plaats voor een gevarieerd palet van geclusterde nieuwbouwwoningen. Een ingrijpende transformatie die resulteerde in het ontstaan van een frisse leefbuurt met een aantrekkelijk straatbeeld.

Sociale woonmaatschappij DE ARK ging met de grove borstel door de Rozenwijk, die in de jaren 70 ontworpen was door Paul Neefs. De voormalige woningen voldeden niet langer aan de hedendaagse eisen, en dus moesten ze op de schop. “Initieel was het de bedoeling om ze te renoveren, maar dat bleek technisch en financieel gezien jammer genoeg niet haalbaar. Vandaar dat DE ARK een volledig nieuwe woonwijk met een buurthuis en 84 diverse woonunits liet realiseren, opgedeeld in vijf zones met een eigen architecturale identiteit”, vertelt Tom Mertens, projectleider bij Architektenburo Jef Van Oevelen. “Wij mochten zone B – de voorzijde van de wijk, zeg maar – voor onze rekening nemen. Wij hebben er 25 woonunits mogen realiseren, waaronder achttien grondgebonden woningen met tuin en zeven appartementen, die bereikbaar zijn via een gemeenschappelijke trappenconstructie.”

de-willaard-1714-kopieren

Carports, luifels en een trappenconstructie met passerelle in gegalvaniseerd staal maken het plaatje compleet.

 

Frisse toets

De woningen van Architektenburo Jef Van Oevelen brengen een frisse toets in het straatbeeld. “We hebben geopteerd voor een lichtgrijze gevelsteen om de volumes niet te zwaar te maken, om een aantrekkelijk tegenwicht te vormen voor de rode en donkerrode baksteen in de rest van de wijk en om te verwijzen naar de oorspronkelijke woningen, die eveneens een lichtere uitstraling hadden”, legt Tom Mertens uit. “Anderzijds hebben we wel een aantal gekleurde vlakken in crepi geïntegreerd om toch een visueel accent te creëren. Carports, luifels en een trappenconstructie met passerelle in gegalvaniseerd staal maken het plaatje compleet. Alle woningen kregen voldoende ruimte en bieden de nodige levenskwaliteit en privacy. De Rozenwijk is begonnen aan een tweede leven en lokte intussen al heel wat nieuwe, jonge bewoners. Tot grote tevredenheid van de gemeente Kasterlee!”   

Tekst: Tim Janssens   
Beeld: Architektenburo Jef Van Oevelen

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer

DE ARK (Turnhout)

Architect

Architektenburo Jef Van Oevelen (Ekeren)

Hoofdaannemer

Artem (Dessel)