01:01
27-01-2018

Ruimere kamers voor de bewoners van Ter Kimme

Sinds voorbije zomer kunnen de bewoners van Ter Kimme in Sint-Lievens-Houtem genieten van een ruimere en comfortabelere kamer. Het woonzorgcentrum bouwde met eigen middelen immers een nieuwbouw achter het bestaande pand.

Hoewel het project een uitbreidingsnieuwbouw omvat, bleef de capaciteit van woonzorgcentrum Ter Kimme identiek (130 kamers). In de nieuwbouw zijn negentig kamers ondergebracht, terwijl het bestaande pand momenteel wordt verbouwd en eveneens een veertigtal woongelegenheden zal tellen. Naast de centrale inkom en de bestaande polyvalente zaal zal het tevens een wooneenheid voor genormaliseerd wonen en extra administratieve lokalen omvatten.

Oud vloeit over in nieuw
In de nieuwbouw beschikken de bewoners nu over een kamer met een oppervlakte van 25 m², inclusief douchecel en een klein keukenelement. Via specifiek gekozen afwerkingsmaterialen werd er een zeer huiselijke sfeer gecreëerd, terwijl de gemeenschappelijke leefruimtes licht en luchtig zijn ingericht en uitmonden in een ruim buitenterras. Het pand is volledig onderkelderd met kleedkamers, technische- en voorraadruimtes, bergingen en de grootkeuken met aparte afwasruimte en koude keuken. Door gebruik te maken van het hellende terrein en een Engelse koer aan te leggen, kunnen ook de werkruimtes in deze kelder genieten van een natuurlijke lichtinval. Om oud en nieuw qua volume en werking in elkaar te laten overvloeien, kreeg de nieuwbouw drie bovengrondse bouwlagen, net zoals het oude woonzorgcentrum. Bovendien zocht de architect aan de hand van een specifieke materialisatie aansluiting bij de bestaande volumes op de site. “De gevel in handvormgevelsteen is uitgevoerd in rode genuanceerde baksteen, met enkele zwarte accenten ter hoogte van trapzalen, terrassen en zitruimtes”, vertelt Griet Van den Berghe van AMV Architecten. “In combinatie met het buitenschrijnwerk in gemoffelde aluminiumprofielen met thermische onderbreking (type bicolor) en de grote glaspartijen zorgt dit voor de nodige contrasten die de volumewerking van de uitbreiding extra benadrukken en het gebouw een sobere, maar hedendaagse en duurzame uitstraling geven.”

Tekst | Els Jonckheere       Beeld | AMV Architecten

Bouwen aan Vlaanderen partners