Platform voor de bouw
Ruimte en groen centraal in dynamische woonontwikkeling
De architecten kozen bewust voor een dynamische uitstraling met zowel hoge als minder hoge bouwlagen.

Ruimte en groen centraal in dynamische woonontwikkeling

Nieuwland, een levendige buurt aan de rand van het Gentse stadscentrum, groeit jaar na jaar verder uit tot een moderne, gezellige en vooral groene wijk. Onlangs verrees er een hybride wooncomplex: een combinatie van appartementen en eengezinswoningen met een ruime stadstuin als centraal ankerpunt. ‘Nieuwland Gent’ werd zo het kloppend hart van deze bloeiende wijk.

Architecten- en planningsbureau Arch&Teco uit Gent werd van bij de eerste schets betrokken bij Nieuwland Gent. Voor de realisatie van dit project verwachtten bouwheren ION en Urban ID een vloeiende symbiose tussen de wooneenheden en de buitenomgeving. Hendrik Van Hese, projectarchitect bij Arch&Teco, licht toe: “De hoofdopdracht bij Nieuwland Gent bestond uit het verbinden van de buurt, zowel binnen als buiten. Daarom viel de keuze op een hybride woonvorm, waarbij we appartementen naadloos combineren met eengezinswoningen. Op vraag van Stad Gent hielden we bij het ontwerp rekening met verschillende doelgroepen: jonge en nieuw samengestelde gezinnen, oudere koppels, alleenstaanden en alles daartussenin. Dit resulteerde in 63 woonentiteiten, waarvan 49 appartementen en veertien woningen met één tot drie slaapkamers. Op de kruising met de Bomastraat is ook een moderne handelsruimte ingericht.”

Wonen in de stad omgeven door natuur: Nieuwland Gent biedt het beste van twee werelden.

Bouwen aan de toekomst

Tegen 2027 zal de Gentse bevolking met 5 % aangroeien. Om dat op te vangen, gaf de stad groen licht voor een nieuwbouwproject aan de Oude Dokken. De opwaardering van de wijk maakt deel uit van het totale stads-ontwikkelingsproject in Gent. Door oude, leegstaande fabriekspanden en verkrotte woningen stelselmatig af te breken en te vervangen door groenzones en innovatieve, duurzame bouwprojecten creëert Stad Gent ruimere en groenere buurten. Ook op de site van Nieuwland Gent stond vroeger een fabrieksloods. Lokale projectontwikkelaar Urban ID zag potentieel in de site en vond in ION een geschikte partner voor de realisatie en commercialisatie van een woonproject. De loods werd volledig gesloopt en de vervuilde grond werd opgewaardeerd om een gezonde woonomgeving te creëren.

De aanpalende leegstaande gebouwen naast en tegenover de site maken in de toekomst plaats voor een stadspark van bijna 1 hectare, maar daar speelt Nieuwland Gent nu al op in. “De ondergrondse parking is vakkundig verborgen onder een ruime stadstuin voor de bewoners van Nieuwland Gent. Van bij de ontwerpfase werkten we intensief samen met landschapsarchitectenbureau OMGEVING om volwaardige natuurzones te integreren. Er volgden uitgebreide stabiliteitsstudies om de dakplaat van de parking te vullen met kwaliteitssubstraat en zo de begroeiing voldoende diepte en vruchtbare ondergrond te geven. Deze private stadstuin leidt naar een publieke speelzone die eveneens deel uitmaakt van Nieuwland Gent. Zo garanderen we nu al een veilige doorgang naar de toekomstige parken die Stad Gent in de buurt voorziet.”

Licht, ruimte en veiligheid

Ook op het vlak van mobiliteit zijn er goede vooruitzichten. De straat zelf werd verbreed om een veilige fietszone met bomen en ruime voetpaden te creëren. In Nieuwland Gent zelf werden in het kader van Gents ‘wijs fietsplan’ 207 fietsstaanplaatsen voorzien in de ondergrondse parking en de fietsenstalling in de gemeenschappelijke binnentuin. Bovendien is de indeling ook voorzien op zowel bakfietsen als elektrische fietsen. 

Door het uitbreiden van de rijweg verschoof de rooilijn van Nieuwland Gent. Daarom koos Arch&Teco bewust voor een dynamische uitstraling met zowel hoge als minder hoge bouwlagen. “We namen als het ware happen uit het gebouw, die meer licht en lucht doorlaten op straat”, vult Hendrik aan. “Ook in de gevelbekleding zit een subtiele speelse toets dankzij vier verschillende soorten gevelstenen. De stenen zijn afkomstig uit de collectie van Wienerberger en hebben dezelfde witgele tint, maar de textuur verschilt. Door te variëren met de lichte gevelstenen gaven we Nieuwland Gent een dynamische, frisse look.”

Ook in de gevelbekleding zit een subtiele speelse toets dankzij vier verschillende soorten gevelstenen.

Degelijke stadsontwikkeling

Arch&Teco koos ervoor om het gebouw compact en sereen te ontwerpen, zonder tierlantijnen. “We wilden voorkomen dat er een massieve mastodont werd neergezet”, benadrukt Hendrik. “De lichte, speelse uitstraling van Nieuwland Gent maakt de buurt weer een stuk zachter en toegankelijker. Door de combinatie van de verschillende wooneenheden, groenzones en het handelspand brengen we de hele buurt samen.” Nieuwland Gent is een geslaagd nieuwbouwproject in een levendige wijk die Gent opnieuw een stap verder brengt in haar totale stadsontwikkelingsproject.    

Groen in de stad: esthetisch en functioneel

Wonen in de stad omringd door een heerlijke natuuromgeving: dat was de kernopdracht van Nieuwland Gent. Omdat ze veel belang hechten aan een kwalitatieve omgevingsaanleg deden projectontwikkelaars ION en Urban ID vanaf het prille begin een beroep op Vermandele. “Het is essentieel dat we vroeg betrokken worden”, vertelt Joachim De Rycke, projectleider bij Vermandele. “Wij zijn gespecialiseerd in de volledige aanleg van buitenruimtes. Voor de klant is het een meerwaarde om met een partner samen te werken die instaat voor zowel rioleringen, verhardingen als kwalitatieve groenaanleg.”

De verlaagde terrassen, omgeven door groen, bieden de bewoners extra privacy.

Tekst Marlies Decavel    |    Beeld ION

De buitenomgeving van Nieuwland Gent bestaat uit twee zones: enerzijds een private tuinzone voor de bewoners, die hoofdzakelijk gelegen is op de ondergrondse parkeergarage, en anderzijds een openbare parkzone met een avontuurlijke speelzone. Die parkzone is verbonden met het huidige naburige parkje. Het private groendak is zo ontworpen dat een volwaardige beplanting met hoge bomen, struiken en een graszone mogelijk was. Met het oog op de privacy van de bewoners werden de terrassen verlaagd uitgevoerd en afgewerkt met bloembakken en hagen. “In het privégedeelte werden meer dan vierduizend planten en dertien meerstammigen aangeplant”, verduidelijkt Joachim De Rycke. “Het openbare parkje bevat meer dan 1500 heesters en zestien grote solitaire bomen. Een groene oase aan de rand van het historisch centrum van Gent, dus.”

Onder de indrukwekkende binnentuin van Nieuwland Gent zit een ruime parking verborgen.

Groene vingers

Vermandele groeide uit van klassieke tuinaannemer tot de referentie voor omgevingsprojecten. Van fijne grondwerken tot het voorbereiden van de omgeving en van rioleringswerken tot het beplanten en verzorgen van groenzones. “We zijn een gespecialiseerd bedrijf met een jarenlange expertise en een zeer gedreven team. Het is indrukwekkend om te zien hoe een bouwwerf er na onze tussenkomst bijna idyllisch uitziet en hoe de architectuur tot leven komt. Dat smaakt altijd naar meer.”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer ION (Waregem) en Urban ID (Gent)
  • Architect Arch&Teco (Gent)
  • Hoofdaannemer(s) STRABAG Belgium (Antwerpen)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details