De DELTABEAM® heeft een grotere stijfheid dan een conventionele stalen ligger en kan grotere overspanningen en een hogere belasting aan. (Beeld: Xander Sales)

02:02
19-02-2020

Ruimtelijk ontwerpen met staal-betonliggers

Al dertig jaar ontwerpen ze in Finland slanke en vrijgevormde vloerconstructies met de DELTABEAM®-staal-betonligger. Het concept van Peikko is ruim tien jaar geleden overgewaaid naar de Benelux, waar het regelmatig wordt toegepast voor ‘ruimtelijke’ en duurzame projecten. Sinds kort is DELTABEAM SELECT beschikbaar, een gratis softwareprogramma voor constructeurs dat het ontwerpen van de staal-betonligger nóg eenvoudiger maakt.

“De DELTABEAM®-staal-betonligger stelt constructeurs in staat om een mooie, slanke en vrijgevormde vloerconstructie te ontwerpen”, begint Wim Zwaan, directeur van Peikko Benelux. “In combinatie met kanaalplaatvloeren zijn er tevens grote vloeroverspanningen mogelijk. Overspanningen van 7 tot 8 meter zijn gebruikelijk, afhankelijk van het type ligger, maar het is ook perfect mogelijk om overspanningen tot 10 meter te engineeren zonder dat de ligger onder de vloer doorsteekt. Die grotere overspanningen leveren niet alleen een architectonische meerwaarde op, ook de gebouwhoogte wordt aanzienlijk gereduceerd door de slanke constructie. Installaties kunnen bovendien strak onder de vloer gedimensioneerd worden, zodat er minder ruimte verloren gaat aan valse plafonds.”

Het aantal kolommen wordt geminimaliseerd, en dat resulteert in een ruimtelijk onderscheidend ontwerp met vele voordelen voor de indeling van het gebouw.

 

Bijzonder product

In de basis is de DELTABEAM® een stalen ligger waarop in de uitvoeringsfase een kanaal- of breedplaatvloer wordt gelegd. “Eens volgestort en uitgehard geniet de DELTABEAM® van de voordelen van een staal-betonligger”, stelt Zwaan. “De DELTABEAM® heeft een grotere stijfheid dan een conventionele stalen ligger en kan grotere overspanningen en een hogere belasting aan. Het aantal kolommen wordt geminimaliseerd, en dat resulteert in een ruimtelijk onderscheidend ontwerp met vele voordelen voor de indeling van het gebouw.” Ook qua brandveiligheid manifesteert de DELTABEAM® zich als een bijzonder product en profiteert hij van de voordelen van de combinatie van staal en beton. “In de productiefase wordt al extra brandwapening aangebracht in de ligger. Tijdens een brand zorgt het beton vervolgens voor de koeling en maakt het dat de constructie mede door de brandwapening toch voldoende trekspanningen kan opnemen. De brandwerendheid van de DELTABEAM® is bij een uitslaande brand gegarandeerd tot wel drie uur, zonder dat je een aanvullende brandwerende coating hoeft aan
te brengen.”

DELTABEAM SELECT

Constructeurs die de mogelijkheden van DELTA-BEAM® willen bekijken, kunnen sinds kort gebruikmaken van DELTABEAM SELECT op de website van Peikko Benelux. “Deze module is onderdeel van het Peikko Designer-softwareprogramma, waarin een constructeur zelf een vinger-oefening kan maken voor een ontwerp met de DELTABEAM®”, legt Zwaan uit. “Op basis van een aantal parameters, zoals de gewenste overspanning, het type vloer en de vloerbelastingen, doet het programma een drietal voorstellen voor een zo efficiënt mogelijke draagconstructie met DELTABEAM®. De constructie wordt volledig in 3D weergegeven, en de software is uitermate gebruiksvriendelijk. Vervolgens is het mogelijk om rapporten en tekeningen te exporteren en te integreren in het ontwerp. Op basis hiervan kan de aannemer een offerte opvragen bij Peikko. Na opdracht rekenen wij de constructie nog eens gedetailleerd door en verstrekken we de uitgebreide rekennota’s, die ter controle aan de constructeur worden aangeboden.”

Loods 5

Een van de spraakmakende projecten waarin de DELTABEAM® een voorname rol speelt, is de nieuwbouw van meubel- en accessoiregigant Loods 5 in Amersfoort en Maastricht. “Dankzij de staal-betonliggers van Peikko en een minimum aantal kolommen is de binnenruimte flexibel in te richten. Ook de parkeerruimte op de begane grond onder het gebouw is ruim. Omdat de liggers daar worden blootgesteld aan het buitenmilieu, zijn ze geconserveerd met een metallisatielaag van zink en aluminium. Een beproefd concept in de bruggenbouw en offshore dat voor DELTABEAM® de voorkeur geniet boven thermisch verzinken.” Loods 5 is dermate tevreden met de ruimtelijke kwaliteiten van de staal-betonligger dat ook het nieuwe pand in Duiven (bij Arnhem) eind 2019 op deze manier is geconstrueerd.    

Tekst Roel van Gils    |    Beeld Peikko

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: Benelux , Deltabeam , Peikko

Bouwen aan Vlaanderen partners