Platform voor de bouw
Ruimtelijke architectuur doorgetrokken in interieur

Ruimtelijke architectuur doorgetrokken in interieur

Door hun gestage groei zochten hr-dienstengroep Liantis en Woonzorggroep GVO een nieuwe uitvalbasis in Kortrijk. Beide partners vonden elkaar in een nieuwbouwproject op ’t Hoge. Het kantoorgebouw valt op door zijn ruimtelijke gevel met diepliggende ramen en blinkt uit in duurzaamheid. 

Zowel hr-dienstengroep Liantis als Woonzorggroep GVO zochten een nieuwe locatie in Kortrijk om hun activiteiten verder uit te bouwen. De site op ’t Hoge bleek een match voor beide partijen. Liantis-facilitymanager Wim Boussier legt uit waarom: “Dat knooppunt is vlot bereikbaar en ligt dicht bij het stadscentrum. Het is een ideale uitvalsbasis met heel wat interessante bedrijven in de buurt. Voor ons speelden het concept van het gebouw, de inrichting en het duurzaamheidsaspect een grote rol. Toen projectontwikkelaars Think Urban en ION hun nieuwbouwproject aan ons voorstelden, waren we snel overtuigd.”

De nieuwbouw is een soort sculptuur als vertaling van het straatbeeld, met een ruimtelijke gevel die diepliggende ramen combineert met terrassen.

Vroeg rond de tafel

Liantis en GVO stapten in een vroeg stadium mee in de ontwikkeling, waardoor ze hun eigen accenten konden leggen. Wim Boussier: “We hadden bepaalde verwachtingen op het vlak van duurzaamheid, bijvoorbeeld rond luchtdichtheid en buitenzonwering om oververhitting in het gebouw te vermijden. Hierbij speelde het duo Think Urban – ION perfect zijn rol en hield het een goede focus op het totaalplaatje en het budget.”

Beide partners vulden elkaar aan op het vlak van bouwexpertise, bevestigt Francis Fraeyman, directeur Bouw en Technieken bij GVO. “Binnen GVO hebben we een uitgebreide knowhow op het vlak van nieuwbouw”, zegt hij. “Liantis steunt dan weer op een ruime ervaring in kantoorinrichting. Hun blauwdruk vormde de basis voor ons gedeelde concept. We stelden elkaar kritisch in vraag, wat leidde tot een doordacht eindresultaat.”

Ruimte- en dieptewerking

Liantis zocht een nieuwbouw die qua look-and-feel aansloot bij zijn huisstijl. Het ontwerp van Vandenborre Architecten was een schot in de roos. “Met de projectontwikkelaars legden we de contouren van het gebouw al vrij snel vast, nog voor Liantis en GVO betrokken waren”, legt architect-zaakvoerder Steven Vandenborre uit. “De nieuwbouw is een soort sculptuur als vertaling van het straatbeeld, met een ruimtelijke gevel die diepliggende ramen combineert met terrassen. Het groendak versterkt de connectie met de omgeving. Voor een optimale esthetiek zijn alle technieken binnen in het gebouw verwerkt. Ons voorstel is uiteindelijk niet veel meer veranderd door Liantis/GVO, op enkele specifieke zaken na, zoals het type gevelsteen en de kleur van het schrijnwerk.”

Het kantoorgebouw is een mix van open ruimtes, afzonderingsplekken zoals kleine en grote vergaderzalen en focusplekken.

Maximale transparantie met behoud van privacy

Het gebouw werd begin 2022 casco opgeleverd, waarna het architectenbureau Sileghem & Partners de inrichting voor zijn rekening nam. “We trokken de buitenbeleving door in het interieur voor maximale transparantie. Het resultaat is een getrapt landschapskantoor dat het samenzijn en -werken bevordert”, vertellen architect-bestuurder Piet Sileghem en projectarchitect An Six. “Door het gebruik van onder andere akoestisch beglaasde wanden creëren we tegelijk privacy en doorzicht. Op elke verdieping ondervinden medewerkers weinig hinder van elkaar door de compacte circulatie. Het leuke aan dit kantoor is dat de bouwheren bepaalde ruimtes delen, zoals de cafetaria met terras en het onthaal. Zo wordt elke vierkante meter efficiënt benut.”

Practice what you preach

Dat Liantis goed wist hoe de groep het nieuwe kantoorgebouw wilde indelen, hoeft niet te verbazen. “De richtlijnen die we onze klanten geven, willen we ook intern toepassen”, zegt Wim Boussier. “We streefden samen met GVO naar een kwalitatieve, aangename werkomgeving.    

Bij Liantis werken we activiteitengerelateerd, waarvoor we de gepaste modaliteiten nodig hebben.” Dat vertaalt zich in een mix van open ruimtes, afzonderingsplekken zoals kleine en grote vergaderzalen, focusplekken en het gebruik van zit- en statafels. Ook qua akoestiek, verlichting en ventilatie hadden de bouwheren specifieke wensen. “In het kantoor is voldoende bufferruimte voorzien om geluidshinder te beperken en de performante verlichting verhoogt het comfort. Tot slot bieden de klimaatplafonds een enorme meerwaarde, want er wordt geen lucht ingeblazen voor koeling en verwarming.”

GVO en Liantis delen bepaalde ruimtes, zoals de cafetaria met terras en het onthaal.

Duurzaam karakter

Dankzij economisch verantwoorde keuzes voor de technieken, zoals zonnepanelen, en de performante gebouwschil is het nieuwe kantoor bijna-energieneutraal (BEN). Met een grote fietsenstalling, laadpalen voor fietsen en voertuigen, lockers en doucheruimtes richt de nieuwbouw zich bovendien op de mobiliteit van de toekomst. Wim Boussier: “We wilden een duurzame, energiezuinige nieuwbouw realiseren, met oog voor de recycleerbaarheid van materialen. Sinds we er begin dit jaar onze intrek namen, kregen we al veel positieve feedback van medewerkers, bezoekers en klanten. Het is een geslaagd project, waarbij we elkaar als een bouwteam aanvulden en versterkten doorheen het hele traject.”    

Interalu – Klimaatplafonds

In kantoorgebouwen is steeds meer aandacht voor een goede akoestiek. Dat is niet zomaar. Uit data blijkt dat akoestisch comfort het ziekteverzuim laat dalen, terwijl de productiviteit en het algemeen welbevinden stijgen. Het draagt namelijk bij tot comfort, verstaanbare gesprekken en neemt stress weg bij de werknemers. Interalu is producent en leverancier van metalen plafonds en klimaatplafonds, en Belgisch marktleider in de sector. “We voorzien al onze plafonds, zowel met open als met gesloten structuur, van een akoestische laag die geluid absorbeert”, zegt commercial director Carlo Miers. Voor Liantis, specialist in human resources, was een aangenaam binnenklimaat een belangrijke parameter bij de realisatie van hun nieuwe kantoor. De klimaatplafonds van Interalu garanderen een optimaal akoestisch en thermisch comfort op de werkvloer. “In de kantoren van Liantis in Kortrijk werd geopteerd voor een EasyKlima-Plus®-klimaatplafond, met de verlichting ingewerkt om een mooi en strak resultaat te bekomen”, legt de expert uit. “De panelen van ons klimaatplafond worden geperforeerd. Het geluiddempend materiaal dat boven de panelen is weggewerkt, creëert akoestisch comfort in de werkruimte zonder afbreuk te doen aan het design of de esthetische uitstraling. Dit draagt bij aan het knappe eindresultaat.” 

Nieuw kantoorgebouw weerspiegelt duurzame ontwikkelingsfilosofie

Voor Think Urban is de realisatie van het nieuwe kantoorgebouw voor hr-dienstengroep Liantis en woonzorggroep GVO een langgekoesterde ambitie. De locatie op ’t Hoge in Kortrijk is namelijk een interessante economische en onderwijshub. Dit project past dan ook perfect in de strategie van deze Kortrijkse projectontwikkelaar, die zich specialiseert in residentieel vastgoed, kantoorgebouwen en kmo’s.

Tekst Laureline Vansteenkiste   |   Beeld Foto Kurt, Vandenborre Architecten

Managing partner Leopold Dekeyser steekt het niet onder stoelen of banken. Toen hij met Think Urban de kans kreeg om een oude site op ’t Hoge in Kortrijk te kopen, twijfelde hij geen seconde. “Al jaar en dag droomden we ervan hier een nieuwbouwproject te realiseren”, bevestigt hij. “Met een mix van onderwijsinstellingen zoals KU Leuven Kulak en VIVES, en toonaangevende ondernemingen, notariaten en advocatenkantoren is dit een interessante locatie voor diverse types bedrijven.” Al snel stapte collega-ontwikkelaar ION uit Waregem mee in het verhaal. “Door onze gedeelde visie en complementaire expertise vonden we elkaar als partners. Tijdens de duur van het project werkten we als één hecht team, elk met onze eigen taken. De samenwerking verliep bijzonder vlot.”

“Deze realisatie past perfect in onze filosofie van duurzame transformatie, waarbij we oude sites op een verantwoorde manier nieuw leven inblazen”, zegt Leopold Dekeyser.

Constructief overleg

Om het kantoorgebouw vorm te geven, schakelde Think Urban architect Steven Vandenborre in. “Met zijn ambitieuze bureau realiseerden we ook Urban Hub in Kortrijk, dat intussen volledig uitverkocht is. Steven luistert goed naar de betrokken partijen en brengt frisse ideeën aan”, vertelt Leopold Dekeyser. Deze ontwikkeling sprak al snel hr-dienstengroep Liantis en woonzorggroep GVO aan, die beide op zoek waren naar een nieuwe locatie. “Omdat ze vroeg betrokken raakten bij het project, is het ontwerp goed afgestemd op hun specifieke noden. Architect Steven drukte zijn eigen stempel op de architectuur, steeds in constructief overleg met ons, Liantis en GVO.”

Voor Think Urban past deze realisatie perfect in zijn filosofie van duurzame transformatie. “We streven ernaar oude sites op een verantwoorde manier nieuw leven in te blazen, zowel bij residentieel als bedrijfsvastgoed. Deze ontwikkeling bekrachtigt bovendien de trend naar regionale centralisatie die we bij veel ondernemingen zien. We zijn trots op het knappe eindresultaat en blikken tevreden terug op een soepel verloop gedurende het hele bouwtraject.”   

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Liantis en GVO (Kortrijk)
  • Architect Vandenborre Architecten (Kortrijk) en Sileghem & Partners (Zwevegem)
  • Hoofdaannemer(s) Vuylsteke-Eiffage (Meulebeke) en Group Jansen Building Projects (Oudsbergen), Elektro Verbeke (Deinze), Six (Izegem)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details