kdv-toverbos-merksem-17-kopieren

Het volume van het bestaande gebouw bleef ongewijzigd. De buitenschil is volledig geïsoleerd en afgewerkt met keramische dak- en gevelpannen.

01:47
11-03-2019

Rustgevende kinderopvang in drukke stadsomgeving

Plaats vinden voor kwalitatieve kinderopvang: het is en blijft een pijnpunt in Antwerpen en de omliggende randgemeenten. Dat er mits een gezonde dosis creativiteit toch uitstekende oplossingen mogelijk zijn, bewijst Het Toverbos in Merksem. De gloednieuwe crèche ontsproot uit een voormalig kloostergebouw en huisvest drie leefgroepen van achttien kinderen.

kdv-toverbos-merksem-5-kopieren

Schattige diertjes op deuren, ramen en muren tonen de kinderen welke functies bepaalde ruimtes hebben.

 

Een gewezen kloostergebouw renoveren tot een nieuw kinderdagverblijf met drie leefgroepen en algemene functies: het is geen sinecure. Toch bracht ASSAR LLOX Architects deze complexe uitdaging tot een goed einde. Het volume van het gebouw – drie bovengrondse niveaus en een zolderverdieping – bleef ongewijzigd. De buitenschil werd volledig geïsoleerd en afgewerkt met keramische dak- en gevelpannen. De nieuwe ramen sluiten aan bij de statige ritmiek van het bestaande gebouw, al mikten de ontwerpers wel op een zekere speelsheid door op de verdiepingen sporadisch ramen met halve breedte te integreren. Ook het visuele contrast tussen de witte omkadering van het buitenschrijnwerk en de donkere gevelbekleding draagt hiertoe bij.

Knus en rustgevend
Het nieuwe kinderdagverblijf heeft een oppervlakte van 1.325 m². Het gelijkvloers, de eerste en de tweede verdieping zijn volledig voorbehouden voor de opvang van 54 0- tot 3-jarigen, onderverdeeld in drie leefgroepen van telkens achttien kinderen. Er is heel wat aandacht besteed aan de verbinding tussen de verschillende niveaus – zowel ‘fysiek’ via trappen en een lift als ‘visueel’ via de integratie van een open vide in de traphal. De wit gemoffelde stalen spijlen naast de trappen waarborgen niet alleen de veiligheid, maar benadrukken ook de verticaliteit van het complex. De leef- en verzorgingsruimtes zijn uitgerust met hoge ramen die starten op vloerniveau, zodat er steeds voldoende natuurlijk licht binnenvalt en de kinderen zelfs in lig- of zithouding zicht hebben op de buitenwereld. Elke leefgroep mondt bovendien uit in een eigen buitenruimte (een terras of een gedeeltelijk overdekte tuin). Om het interieur een knus karakter te geven, is er geopteerd voor ‘zachte’ afwerkingsmaterialen: eikenhouten deurgehelen, lichte pvc-vloeren, een tegelvloer in verschillende warme grijstinten, stijlvolle verlichting, subtiele kleuraccenten … In combinatie met de neutrale wanden resulteert dit in een fraai, rustgevend geheel.

kdv-toverbos-merksem-31-kopieren

Zoals de naam al doet vermoeden, is de kinderopvang vormgegeven als een ‘toverbos’. Dit thema is ook doorgetrokken in de interieurafwerking en de signalisatie.

 

Subtiele, doeltreffende ingrepen
Zoals de naam al doet vermoeden, is de kinderopvang vormgegeven als een ‘toverbos’. Dit thema is ook doorgetrokken in de interieurafwerking en de signalisatie. De kapstokjes lijken kleine bomen, houtaccenten creëren de illusie van een bos en schattige diertjes op deuren, ramen en muren tonen de kinderen welke functies bepaalde ruimtes hebben (een vos die onder de douche staat, een konijn dat op het toilet zit, een egel die een wasmand draagt, enzovoort). In de kasten zijn speelhuisjes met voelelementen en een labyrint geïntegreerd. “Functionele eisen, de belevingswaarde, de relatie binnen-buiten en de link met de nabije omgeving waren belang¬rijke ontwerpcriteria binnen dit project”, klinkt het bij ASSAR LLOX Architects. “Via allerhande subtiele, doeltreffende ingrepen zijn we erin geslaagd om deze aandachtspunten kwalitatief in te vullen en te vertalen naar een aantrekkelijk kinderdagverblijf dat aan alle hedendaagse normen voldoet.”

Tekst: Tim Janssens  
Beeld: Yoni De Mulder
Lees meer over: ASSAR LLOX , Eiffage PIT , vzw Amate

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer
vzw Amate (Lier)

Architect
ASSAR LLOX Architects (Antwerpen)

Hoofdaannemer(s)
Eiffage PIT (Kapellen) – Reynders (Houthalen)

aertssen_0013-kopierenimg_9821-kopieren