Platform voor de bouw
Nieuws

Samen de gebouwen en infrastructuur van morgen ontwerpen

shl_solvay_v03

20 februari 2020 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

VK Architects & Engineers  is een interdisciplinaire ontwerpgroep, actief in Healthcare Design & Building Engineering. Als Healthcare Designer richt VK zich voornamelijk op ziekenhuizen, projecten voor geestelijke gezondheidszorg en ouderenzorg. Als Building Engineer ontwerpt het kantoorgebouwen, residentiële ontwikkelingen, scholen, gemengde projecten, industriële faciliteiten en projecten in de openbare ruimte. Dit alles met een voortdurende drang naar innovatie binnen een integrale ontwerpmethodiek.

Wat Healthcare Design betreft, biedt VK het totale pakket van ontwerpdisciplines onder één dak aan: masterplanning en programmatie van het project, architectuur van het gebouw en de omgeving, engineering van structuren en technieken en zelfs consulting voor de medische uitrusting en interieurarchitectuur. Deze interdisciplinaire aanpak zorgt voor een efficiënt en pragmatisch projectverloop, met korte communicatielijnen. In oktober 2018 opende het gloednieuwe AZ Sint-Maarten in Mechelen officieel de deuren, en momenteel lopen met ZNA, AZ Delta en Grand Hôpital de Charleroi nog enkele belangrijke ziekenhuisprojecten. Begin 2018 kreeg VK ook de opdracht voor de herontwikkeling van de campus van de Cliniques Universitaires Saint-Luc in Brussel toegewezen, een project dat een decennium zal overspannen en de huidige – ietwat gedateerde – binnenstedelijke universitaire ziekenhuiscampus zal omvormen tot het bruisende ‘HospitaCité’. Aan Vlaamse kant was er eveneens goed nieuws na het zomerverlof: VK Architects & Engineers werd door UZ Gent uitverkoren voor het ontwerp van een integraal masterplan en de bouw van een nieuw universitair ziekenhuis.

Als Building Engineer biedt VK dan weer verschillende disciplines aan op het vlak van engineering en advanced engineering. De ingenieurs van VK Architects & Engineers verrichten studies rond twee hoofddomeinen: Structural Engineering en Building Services, maar het afgelopen decennium zijn daar heel wat specifieke topexpertises (Advanced Engineering) en diensten aan toegevoegd: fire safety, sustainable design, acoustical en facade engineering. “Onze ingenieurs staan daarbij ten dienste van vastgoedontwikkelaars, overheden, architecten, industriële klanten en eindgebruikers”, klinkt het.

Visualisatie van het Grand Hôpital de Charleroi, een van de prestigieuze ziekenhuisprojecten die VK Architects & Engineers momenteel realiseert. (images by Asymetrie – Architect: VK Architects & Engineers)

 

Gedreven door innovatie 

VK Architects & Engineers wordt sterk gedreven door de voortdurende innovatie van het metier, zowel conceptueel als technologisch. Nieuwe inzichten, nieuwe software, nieuwe methodes en een sterke connectie met universiteiten en vakorganisaties: VK Architects & Engineers probeert steeds vooruit te kijken. Zowel in het streven naar duurzaamheid als in het werken met BIM is VK een voorloper. Het integreerde vijftien jaar geleden al nachtkoeling en natuurlijke ventilatie in zijn projecten en ontwerpen, onder meer in het Gerechtsgebouw in Antwerpen. Verschillende referentieprojecten van VK zijn in binnen- en buitenland gelauwerd als voorbeelden van duurzaamheid. Zo won Treurenberg een MIPIM-award voor ‘Best Innovative Green Building’. Dit eerste Net Zero Energy-gebouw van Brussel werd tevens bekroond met het BREEAM Excellent-label. In Zaventem werkte VK mee aan het Gateway-project, de duurzame herontwikkeling van de oude luchthaventerminal. En VK biedt ook zelf BREEAM-assessment en EPB-verslaggeving aan als onderdeel van ‘Sustainable Design’. Duurzaam ontwerpen maakt dan ook integraal deel uit van het VK-DNA. Het is geen geïsoleerde discipline, want ze is verweven in elke studieopdracht.

BIM en parametrisch design 

Het nieuwe AZ Sint-Maarten in Mechelen werd ontworpen met behulp van de BIM-methodiek en is daarmee het eerste ziekenhuis van die schaal dat op dat platform ontwikkeld is. Daarnaast biedt VK zijn klanten nieuwe inzichten via gebouwsimulaties en parametrisch ontwerp. Ook met deze instrumenten wil het hen optimaal informeren over mogelijke keuzes, de implicaties op het bouwbudget en de beste oplossingen voor een optimale life cycle cost.

Maar ook op het vlak van bouwreglementering houdt VK de vinger aan de pols. Projecten worden steeds complexer en vereisen expertise op elk niveau, ook inzake wetgeving. “Als ontwerppartner in DBFM-constructies aligneren we ons gepast binnen elk team en kunnen we terugvallen op zowel interne als externe expertise. Met programma’s zoals ‘Scholen van Morgen’, de investeringen in het gevangeniswezen en de bouw van sportcomplexen is dit geen overbodige luxe.”

Visualisatie van het Grand Hôpital de Charleroi, een van de prestigieuze ziekenhuisprojecten die VK Architects & Engineers momenteel realiseert. (images by Asymetrie – Architect: VK Architects & Engineers)

Integrated design

In wezen stelt iedere ontwerper zijn werk ten dienste van mensen: bewoners, werknemers, bezoekers, spelende kinderen, sporters, reizigers, patiënten, studenten, leraars … “Deze en andere eindgebruikers, de klanten van onze klanten, bepalen het succes van het project”, weet men bij VK Architects & Engineers. “Ergonomie, comfort – visueel, thermisch, akoestisch – en veiligheid staan dan ook voorop, steeds met respect voor het budget, vooropgestelde deadlines en vooral met respect voor het architecturale concept. Onze ingenieurs werk(t)en mee aan projecten met een grote visuele en symbolische waarde: het NAVO-hoofdkwartier in Evere, de Politietoren van Charleroi, de Royal Hamilius-ontwikkeling in Luxemburg, de nieuwe VRT-site, Post X in Berchem, Nieuw Zuid in Antwerpen, De Krook in Gent … En dat in nauwe samenwerking met Belgische en buitenlandse architecten. Daarbij huldigen ze steeds het principe van ‘integrated design’: dankzij onze geïntegreerde aanpak kunnen hun stabiliteits- en technische ontwerpen het architecturale concept naadloos ondersteunen. Zo behoudt het uiteindelijke gebouw een sterke identiteit en wordt het een visitekaartje van een organisatie of onderneming.”

VK Architects & Engineers stelt momenteel een driehonderdtal specialisten tewerk en heeft kantoren in Brussel, Roeselare, Merelbeke en Charleroi. Meer info is terug te vinden op de nieuwe website: www.vkgroup.be.

 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details