Platform voor de bouw
Producten

Sanitaire installateur plukt vruchten van BIM-expertise

St Maarten_2904 kopiëren
“De voorsprong die we op het vlak van BIM hebben, proberen we – in combinatie met onze jarenlange ervaring en kennis – verder uit te bouwen”, zegt Raf Vliegen. (foto: AZ Sint-Maarten)

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Vliegen

16 maart 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

“Zeker in grote, complexe projecten biedt het een enorme meerwaarde”, weet Raf Vliegen, zaakvoerder van de firma Vliegen nv, tot op heden een van de enige sanitaire installateurs in ons land die vertrouwd is met de innovatieve BIM-methodiek en de bijbehorende Revit-software. “Dankzij BIM hebben we meer dan een streepje voor. We zijn in 2015 meteen mee op de kar gesprongen en plukken daar nu de vruchten van.” 

Building Information Modeling is niet nieuw. Het is intussen al vijf jaar geleden dat Vliegen nv besliste om zich verder te verdiepen in de innovatieve ontwerp- en samenwerkingsmethodiek. Anno 2020 is BIM net als Vliegen uitgegroeid tot een vaste waarde, maar toch is de gespecia-liseerde firma uit Bree nog steeds een van de enige sanitaire installateurs met BIM-expertise. “BIM is niet langer verre toekomstmuziek, integendeel: in grote, complexe bouwprojecten is het de standaard geworden. Onze ervaring met de Revit-software is dan ook een cruciale troef”, zegt Raf Vliegen. 

Vliegen is al een tijdje kind aan huis op de Nieuw Zuid-site aan de zuidelijke Antwerpse Scheldekaaien.

Voorsprong verder uitbouwen

“Het heeft heel wat tijd en energie gekost om ons die nieuwe werkwijze volledig eigen te maken, maar inmiddels plukken we er echt de vruchten van”, onderstreept Raf Vliegen. “We kunnen eens zo nauwkeurig en efficiënt te werk gaan, want via ons 3D-tekenmodel kunnen we eventuele conflicten al in de ontwerpfase oplossen. Bovendien geeft het ons meer dan een streepje voor op de concurrentie. Grote aannemers die eveneens vertrouwd zijn met BIM geven sneller de voorkeur aan een installateur die dezelfde taal spreekt. De voorsprong die we op het vlak van BIM hebben, proberen we – in combinatie met onze jarenlange ervaring en kennis – verder uit te bouwen.” Dit resulteerde de voorbije jaren in een hele rist prestigieuze realisaties. “Denk onder meer aan AZ Sint-Maarten in Mechelen en Nieuw Zuid, het Havenhuis en ZNA Cadix in Antwerpen. Voorts zijn we volop aan de slag in de gevangenis van Dendermonde (in samenwerking met collega-bedrijf Blondeel). Voeg daar nog het kantoor-gebouw Paradis Express in Luik en het nagelnieuwe NAC met bibliotheek en school in Wezembeek-Oppem aan toe en het mag duidelijk zijn dat Vliegen nv geen uitdaging uit de weg gaat!”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details