Platform voor de bouw
Sanitaire installaties in 3D-model

Sanitaire installaties in 3D-model

In een compleet, hedendaags bouwproces is BIM ondertussen goed ingeburgerd. Voor kleinere schakels in de keten, zoals installateurs van sanitair, is het daarentegen vaak nog een ver-van-mijn-bedshow. Niet voor Vliegen NV. Al sinds 2015 tekent deze firma haar plannen uit in Revit.

Met Raf Vliegen staat de tweede generatie aan het roer bij sanitairspecialist Vliegen NV. In de jaren 60 startte Pierre Vliegen het bedrijf op als een eenmanszaak. Ondertussen zijn er een vijftigtal medewerkers actief, deels in dienstverband en deels in onderaanneming. Het geeft Vliegen NV de slagkracht die bij een ambitieuze installateur met zin voor innovatie past.

Het doel van de BIM-methodiek is een vlotte en efficiënte plaatsing, met zo weinig mogelijk verrassingen op de werf.

 

Minimale foutenmarge voor maximale efficiëntie

Projectvoorbereiding in Revit vraagt extra tijd en energie. Al voor je met BIM-modellen aan de slag kan. “Wij bekijken het als een investering met return op lange termijn. De aankoop van de software en hardware, de opleidingen van onze tekenaars: het is niet goedkoop. Maar de voordelen van 3D-modelling in onze tak van een bouwproject bewijzen zichzelf tijdens de uitvoering”, licht zaakvoerder Raf Vliegen toe.

De plaatsing gebeurt namelijk ook in eigen beheer. Indien nodig kunnen werf-leiders de 3D-plannen via hun iPad consulteren. “Onze mensen hebben op de werf een 2D-plan bij de hand. Sommige details zijn daarop niet honderd procent duidelijk. Denk bijvoorbeeld aan een verspringing voor een onderliggende buis. Al die bijzonderheden zijn snel een eenvoudig te checken via Revit.”

Van finetuning tot complete opbouw

Vliegen NV beschikt over drie tekenaars met kennis van Revit. Zij vertrekken van een architectuurmodel en stellen het sanitair plan op van nul, zetten de uitwerking van een studiebureau om naar BIM of werken een bestaand 3D-model verder uit. In elk van die scenario’s is het doel een vlotte en efficiënte plaatsing, met zo weinig mogelijk verrassingen op de werf. “Heel wat klanten zien de voordelen van die meerkost in. Voor hen is het een geruststelling. Voor ons een zekerheid.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details