02:16
04-08-2020

Scheldekouter, Gentbrugge | Groen en blauw wonen langs de Gentse rand

Scheldekouter is een cluster met vier nieuwe woongebouwen in Gentbrugge. Het project combineert een centrale stedelijke ligging – het Gentse stadscentrum bevindt zich op een kwartiertje fietsen – met een zeer groene omgeving.

De parementgevels zijn opgetrokken in baksteen.

 

Het woonpark van 3,4 hectare ligt niet alleen vlak bij de Schelde, maar sluit ook aan op het 650 hectare grote natuurgebied Gentbrugse Meersen, dat wordt uitgebouwd tot een van de vier voornaamste Gentse groenpolen. “We zijn dan ook niet over één nacht ijs gegaan bij het ontwerpen en inplanten van het complex”, blikt architect Luc Declercq (EL-Architects) terug. “Er gingen onder meer lange besprekingen met het stadsbestuur aan vooraf. We moesten immers niet alleen in harmonie met de groen- en waterpartijen in de omgeving werken, maar ook met de bestaande woonwijk even verderop.”

“Daarom is er bewust beslist om geen vijfde gebouw – met assistentie-woningen – op te trekken, hoewel het terrein hiervoor ruim voldoende plaats bood. We hebben daarentegen extra natuurgebied gecreëerd, al heeft de wadi die we lieten aanleggen ook een praktische functie: hij buffert het regenwater.” De woongebouwen bieden een schuin uitzicht op de Schelde. “Dankzij deze oriëntatie blijft het Scheldezicht ook gevrijwaard voor de bewoners van de bestaande buurt”, legt de architect uit.

Scheldekouter sluit aan op het natuurgebied Gentbrugse Meersen.

 

Klantenbegeleiding

Met Scheldekouter streefde opdrachtgever Gaelens Bouwprojecten niet naar een exclusief karakter. De woningen trekken zowel jonge huishoudens als senioren en meerwaardezoekers aan. “Maar het is wel een luxueus project”, aldus Kirsten Dekoning, projectleidster bij hoofdaannemer Antwerpse Bouwwerken. “Dat merkten we onder meer aan de grote verscheidenheid qua individuele keuzes voor de indeling en afwerking van elk appartement. Daarvoor werkten we nauw samen met de klanten-begeleidster van de bouwheer.”

Dekoning, op dat ogenblik 27, had zelf de calculaties uitgevoerd waarmee Antwerpse Bouwwerken het project in de wacht sleepte. “Daarna was het mijn eerste opdracht als projectleidster.” Met twee even jonge werfleiders vormde ze het jongste team binnen Antwerpse Bouwwerken. “Onder begeleiding van de projectdirecteur en ondersteund door onze dienst uitvoeringsmethoden en een krachtig BIM-draaiboek slaagden we erin om de werken te voltooien voor de geplande opleveringsdata.”

Slechts een klein deel van het terrein is bebouwd. De rest kreeg een groene invulling.

 

Accurate werforganisatie

Door de omvang van het terrein was het comfortabel werken aan Scheldekouter. “Net daardoor moest de logistieke organisatie heel accuraat verlopen. We hadden er slechts twee torenkranen ter beschikking, zonder overlapping in hun bereik. Bovendien werd er gelijktijdig aan alle vier gebouwen gewerkt. We moesten geleverde materialen plots binnen het bereik van de juiste kraan laten neerzetten om overbodig intern werfverkeer te vermijden. We deden dit door alle activiteiten te bundelen in één grote leanplanning, die twee maanden ver vooruitblikte.”

De vier gebouwen tellen respectievelijk veertien, veertien, achttien en negentien appartementen, goed voor een totaal van 65. “De kopers moesten de uiteindelijke binnenindeling en – daarmee samenhangend – de locatie van de ventielen en lichtpunten al in een vroeg stadium definitief vastleggen”, zegt Dekoning. “Want zowel de ventilatiekanalen als de elektriciteitskabels zijn aangelegd op de predallen en tijdens de ruwbouwfase ingestort in de betonnen vloerplaten. Door de bekabeling van de lichtpunten ook mee in te storten, moesten we de vloerplaten later niet meer doorboren, waardoor we schade aan de ventilatiekanalen vermeden.”      

De vier bouwvolumes zijn bijna identiek, maar de binnenindeling varieert.

 

Ondergronds parkeren

De parkeergarage bevindt zich onder twee van de vier gebouwen. “Maar ze was niet nodig om de Gentse parkeernorm van 1,3 plaatsen per woning te behalen. Intussen heeft Gent die norm zelfs verminderd tot 0,5 plaatsen. Door minder grond in beslag te nemen, konden we ook de lokale infiltratie van het regenwater verhogen”, aldus de architect. Met een peil van E50 is Scheldekouter erg energie-efficiënt. “Een warmtepomp op aardgas zorgt voor lagetemperatuurverwarming. De gemeenschappelijke delen krijgen elektrische stroom van zonnepanelen.”

De parementgevels zijn uitgevoerd in baksteen. “Een oer-Vlaams bouw-materiaal”, motiveert Declercq deze keuze. “Bovendien zijn bakstenen door hun flexibele maatvoering makkelijk verwerkbaar én verouderen ze op een esthetische manier.”     

Tekst Koen Mortelmans    |    Beeld Frederik Bogaert en Stan Guldemont

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Participanten aan het woord

Metaalconstructie Clement – Geautomatiseerde toegangspoort

Metaalconstructie Clement (Aalter) plaatste de geautomatiseerde toegangspoort van de Scheldekouter-site. “We voerden hiervoor ook de funderingswerken uit”, zegt zaakvoerder Bjorn Clement. “Stalen deuren en toegangspoorten zijn onze speciali-teit. We onderscheiden ons door het volledige pakket aan te bieden. Dat omvat zowel de plaatsing als de productie, de automatisatie en de toegangscontrole.”

Clement werkt niet alleen voor projectontwikkelaars, aannemers en tuinaanleggers – bij hun eindklanten –  maar ook voor de publieke sector, schrijnwerkbedrijven, bedrijven en particulieren. Elke medewerker heeft zijn eigen specialiteit. “De ene is lasser, de ander plaatst de poorten en voert de grondwerken uit. Nog iemand anders ontfermt zich over de automatisatie.” Het laswerk en het met hout bekleden van het geraamte zijn in het atelier in Aalter gebeurd. “Poorten met een combinatie van hout en staal zijn vandaag erg populair. Deze referentie past dan ook perfect in ons portfolio.” De poort voor Scheldekouter is vrij breed, inclusief zware ondergrondse motoren voor intensief gebruik. “Maar heel uitzonderlijk is dat niet. Vermeldenswaardiger is dat ze opendraait richting straatkant. Dat komt zelden voor.”


Arte-Floor – Vloeren en wandbetegeling

De kopers van de Scheldekouter-appartementen konden op de bouwplaats een parket- of tegelvloer kiezen. Er waren circa vijftien mogelijkheden. “Maar wie daar nog niet zijn of haar gading in vond, kon verder gaan”, vertelt Johan Cartensart, zaakvoerder van Arte-Floor (Scherpenheuvel). Zijn intussen tienjarige bedrijf plaatste er zowel de vloeren als de wandbetegeling. “Projectontwikkelaar Gaelens had de standaard voor het basisaanbod al erg hoog gelegd. Een aantal kopers maakten toch gebruik van de mogelijkheid om enkele kilometers verderop, in de toonzaal van Intercarro, uit een bredere waaier te kiezen. De meesten opteerden voor echt parket, maar ook keramische tegels met het uitzicht van parket waren populair. Die zijn vandaag niet alleen beschikbaar in diverse legmotieven, maar ook in lichte, donkere, egale en knoestige variëteiten.”

Ook wat de wandbetegeling betreft, is er sprake van een specifieke trend: dezelfde tegels gebruiken als voor de vloeren. “Dat resulteert in een strakker uitzicht,” legt Cartensart uit. “Bovendien hebben de meesten een duidelijke voorkeur voor zo groot mogelijke tegels (tot platen van 150 op 80 centimeter). Voor ons is werken met zulke omvangrijke tegels al routine.”

Lees meer over: Gentbrugge , Scheldekouter

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer

Gaelens Bouwprojecten (Gent)

Architect

EL-Architects (Kortrijk)

Hoofdaannemer(s)

Antwerpse Bouwwerken – Eiffage (Antwerpen)