Platform voor de bouw
Scheldekouter, Gentbrugge | Uitgekiende zonwering voor maximaal uitzicht

Scheldekouter, Gentbrugge | Uitgekiende zonwering voor maximaal uitzicht

De vier gebouwen van Scheldekouter in Gentbrugge zijn aan de zuidkant uitgerust met het DucoSun Ellips 150-zonweringsysteem. Vooraan is telkens een rechthoekige DucoSun Cubic 150-lamel gemonteerd, die als sierlijst fungeert.

“De buitenzonwering is hier zo aangebracht dat ze een horizontale, uitkragende luifel vormt boven de ramen”, vertelt Pieter Decat, technisch-commercieel adviseur bij Duco (Veurne). “De ellipsvormige lamellen zijn statisch gemonteerd tussen de muurbevestigingen, onder een vaste hoek van 45 graden. Samen bestrijken ze een breedte van 150 meter.”

Scheldekouter koos voor de DucoSun Ellips 150-zonwering.

 

De structurele zonwering moet de gebouwen een architecturale meerwaarde geven. “Door te kiezen voor een uitkragende luifel, gemonteerd boven de ramen, behoud je altijd het volledige zicht naar buiten. De zonwering springt 1,2 meter uit de gevel. Dit creëert een schaduwvlak op de onderliggende ramen. Dit standaardtype zonwering biedt dan ook zeer goede resultaten bij zuid-gerichte gevels. Het zorgt voor een koellastverlaging tot 63 %”, aldus Decat.

Energieneutraal kantoorgebouw

Sinds de oprichting van Duco in 1991 zitten zowel de omzet als het aantal medewerkers onophoudelijk in de lift. Daarom was het bedrijf toe aan een uitbreiding van de bestaande infrastructuur. Momenteel is de 101.000 m² grote bedrijfssite nagenoeg volgebouwd.

Het nieuwe kantoorgebouw van Duco.

 

Onlangs trok Duco een kersvers logistiek centrum én een nieuwe vol-automatische poederlakkerij op. De verdubbeling van het bestaande zonne-park tot 6.015 PV-panelen maakte de volledige site energieneutraal op het vlak van elektriciteitsbehoefte. Dat alles was nochtans slechts de voorloper van de bouw van een hypermodern kantorencomplex in strakke architectuur – goed voor een totale vloeroppervlakte van 7.500 m². Die ging in de zomer van vorig jaar van start.

Deze energieneutrale nieuwbouw zal een ingenieuze combinatie van geothermie en betonkernactivering gebruiken voor verwarming en koeling. Dat zorgt samen met een slim systeem van vraaggestuurde natuurlijke ventilatie en intensieve nachtventilatie voor een aangenaam en bovenal gezond werkklimaat. Duco hoopt er in 2021 zijn dertigste verjaardag te kunnen vieren.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details