Platform voor de bouw
Nieuws

Schilderwerken kosten: dit kan je verwachten

pexels-stephanie-ho-994164

Beeld | Pexels

18 oktober 2022 Leestijd 9 minuten

Deel dit artikel

Ga jij binnenkort je woning schilderen? De meeste mensen schakelen hiervoor een schilder in. Een schilder beschikt over de juiste kennis, ervaring en materialen om het schilderwerk zo goed mogelijk uit te voeren. Daarnaast heb je dankzij het inschakelen van een schilder garantie op de kwaliteit van de werkzaamheden. Ga jij een schilder inschakelen en ben je benieuwd naar de kosten van schilderwerken? Dat lees je in dit artikel.

Uurtarief schilder

Het uurtarief van een schilder hangt af van verschillende factoren, zoals de ervaring van de schilder en het type klus. Daarnaast zijn binnenschilderwerken doorgaans goedkoper dan buitenschilderwerken, omdat deze minder complex zijn.

Een binnenschilder kost gemiddeld €35,- tot €40,- per uur. Voor een buitenschilder ligt het gemiddelde uurtarief tussen de €40,- en €50,-. Het komt ook voor dat de schilder een prijs per m² hanteert: dit komt voor wanneer het gaat om grote oppervlaktes, zoals de muur of de gevel. Een prijs per m² is dan voor jou voordeliger dan een uurtarief. Wanneer het gaat om complexe schilderklussen zoals het schilderen van de trap of kozijnen, ben je met een prijs per uur goedkoper uit.

Een binnenschilder kost ongeveer tussen de €30,- en €45,- per m² en een buitenschilder €35,- tot €40,- per m². Maak, wanneer je een schilder inschakelt, direct duidelijke afspraken over de prijzen. Zo weet je wat je kunt verwachten en kom je niet voor onverwachte verassingen te staan.

Binnenschilderwerk: wat kost dat?

Is het tijd om het binnenschilderwerk aan te pakken? Voor het schilderen van muren en plafonds moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €15,- en €20,- per m²: de exacte prijs is afhankelijk van het type verf en de manier van aanbrengen. Wanneer het gaat om muren en plafonds kun je er ook voor kiezen om de verf te laten spuiten in plaats van sausen.

Om de kozijnen en deuren goed te onderhouden is het belangrijk het schilderwerk in goede kwaliteit te houden. Voor het schilderen van 10 ramen ben je gemiddeld €200,- kwijt. Voor het schilderen van 10 binnendeuren moet je rekening houden met een totaalprijs rond de €900,-. Is de verf op de trap beschadigd? Vanaf €300,- laat jij je gehele trap opnieuw schilderen!  Wil je meer weten over schilderwerken en de bijhorende kosten? In deze handige gids vind je allemaal handige informatie en tips.

Wat kosten buitenschilderwerken?

Buitenschilderwerken zijn over het algemeen complexer dan binnenschilderwerken. Voor het schilderen van de gevel ben je gemiddeld tussen de €20,- tot € 40,- per m² kwijt. Dit is inclusief primer en twee lagen verf.

Voor het schilderen van de buitendeur moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €70,- en €110,- per deur. Het schilderen van ramen kost gemiddeld €15,- tot €25,- per raam, inclusief voorlakken aflakken.

Kosten buitenschilderwerken: type woning

Bovenstaand staan de gemiddelde prijzen per m² of de totaalprijzen per deur of raam beschreven. Maar vaak laat je toch het gehele buitenschilderwerk in één keer aanpakken. Woon je in een appartement? Dit kost gemiddeld tussen de €800,- en €2.500,-. Voor een tussenwoning betaal je gemiddeld tussen de €1.000,- en €2.000,- in totaal.

Heb jij een hoekwoning? Dan betaal je gemiddeld tussen de €1.500,- en €3.000,- voor al het buitenschilderwerk. Voor een vrijstaande woning kost het buitenschilderwerk gemiddeld €4.000,- tot €12.000,-.

Factoren die de prijs beïnvloeden

De prijs van schilderwerken worden beïnvloed door verschillende factoren:

 • Arbeidskosten: het tarief van het schildersbedrijf.
 • Materiaalkosten: denk hierbij aan grondverf, dekkende verf, lak of beits en materiaal zoals kwasten, verfbakjes, afdekplastic etc. Grondverf kost gemiddeld €10,- tot €30,- per liter, dekkende verf €15,- tot €40,- per liter en lak of beits €20,- tot €55,- per liter. Houd er wel rekening mee dat je vaak meer dan 1 liter verf nodig hebt. Voor benodigdheden moet je rekening houden met ongeveer €50,- in totaal. Vaak zit de prijs voor verf en benodigdheden als bij de prijs inbegrepen. Maak hier vooraf duidelijke afspraken over met de schilder, om te voorkomen dat je voor onverwachte verassingen komt te staan.
 • Voorbereiding: het egaal maken van de te schilderen oppervlaktes, het verwijderen van houtrot en andere voorbereidende werkzaamheden.
 • Steigerhuur: voor het schilderwerk op hoge oppervlakten is een steigerhuur nodig. Voor de huur van een steiger ben je ongeveer €20,- per dag kwijt.
 • Voorrijkosten: ieder schildersbedrijf rekent voorrijkosten. Dit zijn de kosten tussen jou en het schildersbedrijf. Deze lopen op naarmate de afstand groter wordt.
 • Kies voor een lokaal schildersbedrijf: door te kiezen voor een lokaal schildersbedrijf, houd je de voorrijkosten zo laag mogelijk. Hoewel de voorrijkosten een relatief klein bedrag lijkt te zijn, lopen deze kosten toch flink op naarmate de afstand groter wordt of de klus langer duurt. Je bespaart dus al enorm op de kosten door een schildersbedrijf uit de regio in te schakelen.
 • Help zelf mee: door zelf mee te helpen, bespaar je op de arbeidskosten. Zo kun je bijvoorbeeld zelf de voorbereidende werkzaamheden doen, zoals afplakken en afdekken. Hiermee bespaar je de schilder veel tijd, waardoor je goedkoper uit bent met de arbeidskosten.
 • Huur een winterschilder in: ’s zomers hebben schilders minder werk dan in de winter. Dit terwijl schilderwerken ook prima in de winter kunnen worden uitgevoerd. Om schilderen in de winter aantrekkelijker te maken, geven schildersbedrijven ’s winters een leuke korting.
 • Sluit een schilderabonnement af: wist je dat het mogelijk is om een schilderabonnement af te sluiten? Je betaalt een vast bedrag per maand en de schilder voert regelmatig onderhoud aan het schilderwerk uit en vernieuwd wanneer nodig. Je bent dus verzekerd van goed onderhouden schilderwerk tegen een vast bedrag per maand.
 • Profiteer van het verlaagde btw-tarief: op alle schilderwerken betaal je 6% btw, in plaats van 21%. Hiervoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen: lees je goed in zodat je het recht op het verlaagde btw-tarief niet misloopt. Dit scheelt namelijk enorm op de totaalkost!

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

  Stuur ons een bericht

  Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

  Details