Platform voor de bouw
Onderwijs

School, kinderopvang en parochiale werking onder één dak

De ruwbouw in vogelperspectief

Tekst | Wouter Peeters

Beeld | Alheembouw

27 juli 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Het oude schoolgebouw in de gemeente Roksem (Oudenburg) voldeed niet langer aan de noden en behoeften van een hedendaagse onderwijsinstelling. Bovendien vond de schooldirectie het te klein om haar wensen te kunnen vervullen, namelijk de twee afdelingen – in Roksem en Westkerke – samenbrengen op één site. Daarom werden in 2018 de eerste ontwerpen gemaakt om op de Brugsesteenweg in Roksem een nieuw schoolgebouw op te trekken: Vrije Basisschool De Tandem. Naast een kleuter- en lagere school zijn er ook faciliteiten voor buitenschoolse kinderopvang en het parochiale centrum in de gebouwen geïntegreerd.

Via een buitentrap op de speelplaats is er een rechtstreekse toegang tot de verdieping gecreëerd

De site grenst enerzijds aan de Brugsesteenweg en anderzijds aan de Zeeweg. Op vraag van de dienst ruimtelijke ordening en met het oog op de veiligheid van de kinderen en hun begeleiders werd de hoofdtoegang voor de gebouwen verplaatst van de Brugsesteenweg naar de Zeeweg. Aan de noord- en noordoostzijde van de site bevindt zich woonuitbreidingsgebied ‘De Gaffelhoek’, waar binnenkort in verschillende fases gebouwd zal worden. In het masterplan van dat woonuitbreidingsgebied is een groene speelzone voorzien op het punt waar de twee percelen elkaar raken, aansluitend op de kleuterspeelplaats. Deze openbare groenvoorziening kan tijdens de schooluren als buitenspeelruimte voor de leerlingen fungeren, terwijl de woonwijk nadien vrij van deze ruimte kan genieten.

Een blik op de leraarskamer.

Duidelijke, overzichtelijke organisatie

In het ontwerp van het gebouw werden dus zowel de noden van de schoolsites van Roksem en Westkerke samengevoegd alsook verschillende externe functies voorzien. Alheembouw uit Oostnieuwkerke fungeerde als hoofdaannemer. Projectleider Simon Devos: “Er werd geopteerd voor een compact gebouw met een duidelijke, overzichtelijke organisatie, waarbij de klaslokalen voor de kleuters, de polyvalente ruimte en de buitenschoolse kinderopvang zijn ondergebracht op het gelijkvloers. Via een buitentrap op de speelplaats is er een rechtstreekse toegang tot de verdieping gecreëerd, waar zich alle andere klaslokalen bevinden.” Het gebouw is afgewerkt met witte gevelsteen, inclusief kleuraccenten in het buitenschrijnwerk en afgebakende zones met getint voegwerk.

De gang kreeg een markante huizenstructuur.

Vlot en aangenaam project

“Als totaalaannemer met veel ervaring in scholenbouwprojecten maakten wij in bouwteam samen met de architect de plannen op, namen we de bege-leiding van het bouwvergunningstraject op ons en zorgden we uiteraard voor de bouwwerken en de finale afwerking”, zegt Simon Devos. De omgevingsaanleg gebeurde gefaseerd. Na afloop van de bouwwerken vond de verhuis plaats, gevolgd door de zorgvuldige afwerking en de volledige oplevering van het gebouw (begin maart van dit jaar).

De leerstraat op de eerste verdieping.

“Deze realisatie was al ons vierde project voor deze scholengroep”, aldus Simon Devos. “Blijkbaar worden onze transparante manier van werken – met wekelijkse werfvergaderingen – en algemene snelheid erg op prijs gesteld. Voor dit specifieke project was het dan ook de uitdaging om tempo te brengen in het bouwproces, naast het feit dat we moesten werken in de onmiddellijke nabijheid van een school die permanent in gebruik bleef. Maar het was een heel vlot en aangenaam project!”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Vrije Basisschool De Tandem (Roksem)
  • Architect Architecten Groep III (Brugge)
  • Hoofdaannemer(s) Alheembouw (Oostnieuwkerke)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details