Platform voor de bouw
Schrijnwerkbedrijf uit Heule speelt hoofdrol in het Predikheren

Schrijnwerkbedrijf uit Heule speelt hoofdrol in het Predikheren

Dit weekend opende Het Predikheren zijn deuren, een tot de verbeelding sprekend renovatieproject in Mechelen waar POTTEAU Labo uit Heule een hoofdrol in speelde. De multifunctionele bib met toprestaurant moet dé nieuwe culturele hotspot in Mechelen worden. Het Mechels stadsbestuur en de Vlaamse overheid trokken dan ook 25 miljoen uit voor de renovatie van dit oude kloostergebouw. Het is al de vierde toeristische trekpleister in Mechelen waarvoor een beroep gedaan wordt op schrijnwerkbedrijf POTTEAU Labo.

predikheren-dakgebinte-en-bibmeubilair-2-luc-bruggeman-kopieren

Oud en nieuw

Het nieuwe pronkstuk van Mechelen, Het Predikheren, is een unieke mix van een eeuwenoud gebouw met daarin moderne eikenhouten accenten en meubels. De architecten, bureau Korteknie Stuhlmacher, Callebaut Architecten en Bureau Bouwtechniek, kozen ervoor om het kloostergebouw zo authentiek mogelijk te houden. Zo werden de muren gefixeerd zoals ze waren, verweerd door de jaren heen, en moest POTTEAU Labo het maatwerk aan die ruwe muren aanpassen.

predikheren-dakgebinte-en-bibmeubilair-luc-bruggeman-kopieren

“We beschikken over de modernste middelen om maatwerk uiterst nauwkeurig voor te bereiden en te produceren. Door de historische schuiningen van het gebouw moesten we echter ook rekenen op de klassieke ambachtskunsten van onze mensen ter plaatse”.

Door de combinatie van het warme eikenhout en de ruwe authentieke muren straalt het gebouw een indrukwekkende sfeer uit. Burgemeester Bart Somers noemde het al “zijn mooiste realisatie als burgemeester” en bezoekers spreken over een “emotionele ervaring”.

6 miljoen aan projecten in Mechelen

De laatste jaren waait er een nieuwe culturele wind door Mechelen, en daar kon POTTEAU Labo zijn steentje aan bijdragen. Het schrijnwerkbedrijf uit Heule mocht de inrichting voorzien van vier nieuwe cultuurfaciliteiten. Eerder nam POTTEAU Labo Kazerne Dossin al voor hun rekening. Vorig jaar was het bedrijf verantwoordelijk voor de scenografie van het museum Hof van Busleyden en het toeristisch centrum Het Schepenhuis.

kazerne-dossin-anais-callens-kopieren

“Dit jaar mochten we de kers op de taart zetten met het meubel- en maatwerk in Het Predikheren. In het totaal spreken we toch over een omzet van meer dan 6 miljoen in Mechelen, verspreid over de verschillende projecten,” zegt zaakvoerder Bram Clinckemaillie.

Volgt Kortrijk?

Kortrijk wordt wel vaker vergeleken met Mechelen, door een soortgelijk bestuur, de vernieuwing van de infrastructuur en de vele nieuwe events. Clinckemaillie hoopt dat er in Kortrijk ook zo’n prachtige uitdagingen komen. “Stad Kortrijk kondigde al aan dat er een kunst- en tentoonstellingssite komt in de Groeningeabdij. We hopen dat we ook onze eigen stad nog mooier kunnen maken met onze ambacht.”

Wie Het Predikheren eens wil bezoeken kan er terecht op 8 september naar aanleiding van Open Monumentendag.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details