Platform voor de bouw
Serene elegantie met samenspel van glas, beton en aluminium
Residentie Saumon d’Or past mooi in het straatbeeld.

Serene elegantie met samenspel van glas, beton en aluminium

Op zo’n 250 meter van het strand van De Panne bevinden zich Residenties Morgenster en Saumon d’Or. De appartementsgebouwen zijn opgetrokken op eenzelfde perceel en zijn onderling verbonden door middel van een ondergrondse parking. Morgenster valt op dankzij een mix van in- en uitpandige terrassen. Saumon d’Or is dan weer een elegante laagbouw die mooi in het straatbeeld past. 

Residenties Morgenster en Saumon d’Or zijn opgetrokken op een terrein van een kleine 750 vierkante meter tussen de Zeelaan en de Vlaanderenlaan, vlak bij het strand van De Panne. Bostoen NV betrok de oorspronkelijke eigenaars bij het project en schakelde twee twaalf architecten in voor het ontwerp. Het resultaat is een zeven verdiepingen tellend appartementsblok aan de voorzijde van het perceel en een gebouw van twee hoog aan de achterzijde. De residenties delen een gemeenschappelijke ondergrondse garage van twee niveaus. Morgenster aan de Zeelaan telt twee handelsruimtes op het gelijkvloers en zestien appartementen met een of twee slaapkamers. Saumon d’Or omvat vijf tweeslaapkamerappartementen. Het project werd eind 2022 opgeleverd.

Residentie Morgenster springt in het oog dankzij een mix van terrassen en erkers.

Samenspel van beton en glas

Residentie Morgenster creëert een speels tafereel via een combinatie van terrassen en erkers. Qua architectuur is gekozen voor een sereen concept, dat gekenmerkt wordt door architectonisch beton, grote glaspartijen en zwarte aluminium gevelbekleding en ramen. “We kozen bewust voor in- en uitspringende volumes om dynamiek te brengen in het gebouw. Vanuit de erkers hebben de bewoners een schuin uitzicht op de zee”, vertelt projectarchitect Birger Wyffels. “Elk appartement heeft een ruim terras aan de voorzijde, dat door zijn vierkante vorm zeer praktisch is. De ingesloten terrassen laten bovendien toe om op elk moment te genieten van de buitenlucht, ongeacht de weersomstandigheden. Aan de kust is dat een bijzondere troef omdat de wind toch een storende factor kan zijn op een zonnige dag.” De uitwerking van dit concept vroeg de nodige aandacht. “Het is geen evidentie om de waterdichtheid en een goede isolatie te garanderen met dergelijke in- en uitpandige terrassen.”

Het uitgraven van de 7 meter diepe kelder bracht de nodige uitdagingen met zich mee.

Zicht op groendak

In de Vlaanderenlaan vervolledigt Residentie Saumon d’Or het straatbeeld met haar sobere, rechte vormgeving. Op de voorgevel werd opnieuw gekozen voor architectonisch beton met ramen in pvc. Door de grote glaspartijen vormen de langwerpige terrassen een mooi verlengde van het interieur. De achtergevels van zowel Saumon d’Or als Morgenster zijn bekleed met een grijze gevelsteen. Niet alleen de gedeelde parking verbindt beide gebouwen, maar ook de zone tussen de panden in, waar de handelsruimte een groot deel van inneemt. Op de tussendaken van het gelijkvloers, de vijfde en de zesde verdieping van Morgenster zijn om esthetische redenen groendaken aangelegd. Zo kunnen de bewoners van een rustgevend uitzicht genieten vanop het terras aan hun slaapkamer. Vanuit Saumon d’Or is een makkelijke toelevering van de handelszaken mogelijk. Ook de fietsenstalling is van hieruit bereikbaar.

Achteraan zijn de gevels bekleed met een grijze gevelsteen.

Uitdagend terrein

De uitvoering van de werken startte met het uitgraven van de kelderverdieping. Een eerste uitdaging bestond erin het aantal voorgeschreven parkeerplaatsen in te vullen op de beschikbare oppervlakte. Birger Wyffels: “De opmeting van het terrein voor en na de afbraak van het oorspronkelijke pand gaf een verschil van 80 centimeter. Dat vertaalde zich in behoorlijk wat puzzelwerk om alle parkings te voorzien.” Daarnaast moest het bouwteam het grondwater verlagen omdat de gemeenschappelijke kelder 7 meter diep is. 

“Hiervoor kregen we een vergunning om het overtollige water te lozen in een nabijgelegen duin. Door het grote volume stond deze duinvlakte een tijdlang volledig blank.” Ook de stroomvoorziening bleek ontoereikend, waardoor er tijdens de werken een hoogspanningscabine nodig was in het gebouw. “Tot slot vroeg de afvloeiing van het regenwater een bijzondere aanpak om de mix van gewone daken en groendaken te doen slagen. Samen met de in- en uitpandige terrassen vormde dit een interessante denkoefening.”    

Schrijnwerken Mathias Dejonghe – Binnen- en buitenschrijnwerk

Bouwheer Bostoen NV schakelde Schrijnwerken Mathias Dejonghe in voor zowel het binnen- als buitenschrijnwerk in Residentie Morgenster en Saumon d’Or. Het dynamische team uit Torhout stond in voor het ontwerpen en plaatsen van de brievenbussen in HPL. “Deze hebben we uitgerust met cilindersloten, zodat de bewoners makkelijk met één sleutel toegang hebben tot hun appartement en hun brievenbus”, legt zaakvoerder Mathias Dejonghe uit. “Daarnaast installeerden we de gyprocplafonds en bekleedden we de toiletten met mdf. Uiteraard voor beide residenties. Ook de schilderplinten zijn van onze hand. De terrassen werkten we uit met Massaranduba-planken. Dat type tropisch hardhout is uiterst geschikt voor buitentoepassingen.” Schrijnwerken Mathias Dejonghe werkt voor particulieren, bouwheren, architecten en interieurarchitecten en voert heel diverse projecten uit. “Het leuke aan deze opdracht was dat we verschillende aspecten mochten uitvoeren. Het geeft voldoening om ons steentje bij te dragen.” De samenwerking met de bouwheer en aannemer verliep goed. “We kwamen onze afspraken stipt na en werkten proactief samen met alle betrokken partijen om alles tijdig op te leveren.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Bostoen NV (Sint-Denijs-Westrem)
  • Architect twee twaalf architecten (Kortrijk)
  • Hoofdaannemer(s) P. & J. Maes (Veurne)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details