Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Sereniteit midden in de alledaagse drukte

Transform_DeRas32
De gevelpanelen van 6 op 4 meter, afgewerkt met aluminium en hout, geven het pand de nodige sérieux.

Tekst | Silke Van Parijs

Beeld | Studio Bourgeat

17 januari 2023 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Na Lede trekt Uitvaarten De Ras nu ook de kaart van Berlare. Het opende er een tweede uitvaartcentrum-funerarium, dat zich onderscheid met zijn bijzondere vormgeving. “Voor deze realisatie verzoenden we het intieme karakter van een uitvaartcentrum met twee appartementen”, legt de architect uit.

De high-end afwerking van het interieur biedt comfort en troost tijdens een sleutelmoment in het leven van de bezoeker.

“In dit nieuwbouwproject ontzorgt de begrafenisondernemer de familie en vrienden van de overledene van a tot z”, vertelt Michael Van Maldeghem, architect-zaakvoerder bij Transform Architectuur. “We richtten twee rouwkamers in en garandeerden de nodige rust en stilte door middel van zware, robuuste gevelpanelen in zichtbeton, in combinatie met een akoestische buffer. Zo merk je binnen in het gebouw niets van de drukke Brugstraat, een invalsweg waar veel bewoning en handelsfuncties gelegen zijn. Bovendien geven de panelen van 6 op 4 meter, afgewerkt met aluminium en hout, het pand de nodige sérieux. Verder bedachten we een aantal ingrepen om een soort van overgangszone tussen het openbaar domein en de rustiek van het uitvaartcentrum te creëren, zoals inpandige inkomzones op het gelijkvloers. 

Boven op het uitvaartcentrum realiseerden we twee appartementen. Geen evidente puzzel om te leggen, maar vermits we de densiteit van het perceel wilden respecteren, leek een extra woonlaag ons de meest voor de hand liggende keuze. De terrassen van de appartementen zijn teruggetrokken, waardoor beide gebouwfuncties letterlijk en figuurlijk de nodige afstand bewaren.”

“We zijn erin geslaagd om een maximale en kwaliteitsvolle beleving uit het perceel te halen”, zegt Michael Van Maldeghem.

Een duidelijke visie

“De klant had drie belangrijke eisen voor dit nieuwbouwproject”, geeft Michael Van Maldeghem aan. “Ten eerste vond hij het belangrijk dat het gebouw in de toekomst ook voor andere doeleinden gebruikt zal kunnen worden. Een langetermijnvisie die rekening hield met een aantal elementen om de intieme sfeer van een uitvaartcentrum te vrijwaren, maar die tegelijk het toekomstig wijzigend gebruik van het pand niet uitsluit, was dus essentieel. Door een handvol technieken aan te passen, creëer je al snel tal van mogelijkheden voor andere handelsfuncties binnen in het gebouw. Ten tweede wou de klant inzetten op onafhankelijke inkomzones. Het pand is volledig opsplitsbaar en kan dus in de toekomst al dan niet afzonderlijk verhuurd en opnieuw ingericht worden. Een laatste vereiste waren de niet-dragende muren van de appartementen, waardoor ze gemakkelijk omgevormd kunnen worden tot bijvoorbeeld een kantoorruimte. De ‘tabula rasa’-mentaliteit van de klant zorgt ervoor dat de huidige functie van het pand nooit de bovenhand neemt en dat we een soort ‘evergreenproject’ hebben kunnen optrekken.”

Maximaal ruimtelijk rendement

“Behalve de akoestiek was ook de ruimtelijke ordening een hersenbreker. In een setting met een zeer hoge bebouwingsgraad wilden we de inkijk van buitenaf zoveel mogelijk beperken, zonder in te boeten aan natuurlijke lichtinval. De grillige perceelsgrens aan de tuinzone heeft de vorm van een bliksemschicht, die omringd wordt door patiotuinen. Doordat deze tuinen niet loodrecht op de achtergevel ingeplant zijn, kunnen de bezoekers van het uitvaartcentrum op de nodige privacy rekenen om een laatste groet te brengen aan hun geliefde. Qua ruimtelijk rendement is dit een unicum: we zijn erin geslaagd om een maximale en kwaliteitsvolle beleving uit het perceel te halen. Bovendien verliep de samenwerking met projectmanager Reinout Cornelis bijzonder vlot. Gedurende het hele bouwproces konden we rekenen op zijn feilloze coördinatie en opvolging, met een vlotte uitvoering als resultaat”, aldus de architect.   

De combinatie van verfijnd aluminium, hout en zichtbeton straalt klasse en toegankelijkheid uit.

Helixe – Akoestische spanplafonds

Helixe legt zich al bijna dertig jaar toe op spanplafonds en -wanden. Zo ook voor het nieuwe uitvaartcentrum van Uitvaarten De Ras in Berlare. “Met een team van zo’n 25 medewerkers, verspreid over heel België en met vestigingen in Ternat en Brugge, kan je altijd wel ergens in een toonzaal terecht”, vertelt zaakvoerder Dave Verloove. “Voor Uitvaarten De Ras realiseerden we akoestische spanplafonds met microperforaties die het terugkaatsende geluid dempen en de nagalmtijd beperken. De zwarte, matte afwerking met ingewerkte verlichting en aangepaste technieken verzekert een intieme en ingetogen sfeer om tot een serene ruimte te komen, waar mensen in alle rust een laatste groet kunnen brengen aan een geliefde. Verder zetten wij in op spanplafonds die volledig de- en hermonteerbaar zijn. Zo zijn reparaties en eventuele toevoegingen te allen tijde mogelijk. Wat de spanwanden betreft, bieden we naast de klassieke uitvoeringen in een uniforme kleur steeds vaker eyecatchers in de vorm van een print, tekst of unieke verlichting aan”, aldus Dave Verloove.

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Uitvaarten De Ras (Lede – Berlare)
  • Architect Transform Architectuur (Gent)
  • Hoofdaannemer(s) Alheembouw (Oostnieuwkerke)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details