Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Serreconcept voor 66ste Belgische Albert Heijn

©LUCID_B-architecten_AH_Berchem_02
De dubbele serre langs de straatkant fungeert als blikvanger.

Tekst | Koen Mortelmans

Beeld | Lucid

10 augustus 2022 Leestijd 10 minuten

Deel dit artikel

Albert Heijn zet zijn opmars in Vlaanderen verder met de opening van een tweede vestiging in Berchem. Die nieuwe vestiging bevindt zich net buiten de Antwerpse Ring langs de Elisabethlaan, die als uitvalsweg goed bereikbaar is en toch geen massa’s doorgaand verkeer aantrekt. Bouwheer Ahold Delhaize vond er niet alleen een geschikt perceel, ook de bestaande bebouwing bleek deels herbruikbaar.

Het gaat om een garage van het vooroorlogse Antwerpse automerk Minerva met een aanpalende directeurswoning. Die directeurswoning annex atelier is opgetrokken in dezelfde baksteenstijl als de tweede voormalige directeurswoning aan de andere kant van de vroegere garage. Het was dan ook een logische keuze om ze te behouden. Na de nodige aanpassingen kan er onder meer een buurtwinkel in worden ondergebracht en – op de verdiepingen – een appartement. De tweede directeurswoning is nog in privéhanden.

Nieuw leven

Na de stopzetting van Minerva fungeerde de site als Citroëngarage, maar na verloop van tijd verdween ook die activiteit. “Na een lange periode van gedeeltelijke leegstand en tijdelijke verhuring blazen we deze site nieuw leven in”, zegt Toon Van Mieghem van B-architecten, dat de nieuwe plannen tekende. “Eerdere initiatieven om op deze locatie een warenhuis te vestigen waren spaak gelopen, vooral op de gevoeligheden van de omwonenden. Dat zijn er een vijftigtal, want het grootste deel van de meer dan 5.000 m² ruime site is binnengebied. De inkomzone en de tweede toegang (langs een zijstraat) zijn relatief smal.”

“De voorbouw van de garage was in een slechte staat en was niet toereikend voor het efficiënt functioneren van de supermarkt en de bijbehorende parking. Daarom werd dit volume gesloopt en vervingen we het door een dubbele serre met een nokhoogte van 7,80 meter en een overspanning van 12 meter. Links en rechts van elke nok zit een lichtstraat die zenitaal licht laat binnenvallen.” Langs een straat met verder vooral baksteen en hoge bomen vormen deze glaspartijen een krachtige blikvanger.

De spantenstructuur van de garage bleef behouden in de winkel.

Symmetrisch

“We beperkten het gabarit wel binnen de gevelhoogte van de flankerende symmetrische zijgebouwen. Het is ook uit respect voor deze symmetrie dat we het nieuwbouwvolume eveneens symmetrisch ontwierpen. Het linkerdeel van de serre bestaat uit een toegang voor gemotoriseerd verkeer naar de achterliggende parking met logistieke zone en uit een afzonderlijke toegang voor fietsers. Het rechterdeel van de serre vormt de nieuwe inkomhal voor zowel de bezoekers van de buurtwinkel als de supermarkt.” Dit serredeel leent zich ook tot de organisatie van events en het inrichten van stands voor snelverkoop.

Door het streven naar een maximale visuele en vormelijke aansluiting bij de typische bebouwing in zowel het binnengebied als langs de straatkant kwam er een optimale integratie in de omgeving tot stand. “Daardoor is de architectuur wel atypisch voor een supermarkt.”

Stabiel

De eigenlijke garage was een staalstructuur in het binnengebied. “Deze structuur verkeerde nog in relatief goede staat en maakte een flexibele indeling mogelijk, maar hij voldeed niet aan de gevraagde nieuwe belastingen. Daarom deden we op strategische locaties herstellingen of brachten we er verstevigingen aan”, aldus Van Mieghem. In de voormalige loods zijn een supermarkt, een parking en een bijbehorende logistieke zone geïntegreerd. “Hiervoor verstevigden we waar nodig de bestaande spantstructuur en de scheidingsmuren met de aanpalende tuinen.”     

Links en rechts van elke nok zit een lichtstraat die zenitaal licht laat binnenvallen.

Belevingswaarde

“We hebben een tijdje met het idee gespeeld om de oude garage te behouden als een box-in-boxconstructie, maar concludeerden uiteindelijk dat het rechtstreekse gebruik van de bestaande structuur het winkelen een hogere belevingswaarde kon bieden. Op het laagste punt bedraagt de vrije hoogte er nog altijd 4,30 meter. In het parkeergedeelte hebben we de bestaande baksteenwanden behouden en opnieuw geschilderd. We vervingen er de asbesthoudende golfplaten van het dak door veilige nieuwe exemplaren. De winkelzone gaven we een dakbedekking in pvc en wanden uit sandwichpanelen. Op dit deel van het dak lieten we PV-panelen plaatsen.”

De winkel wordt in franchise uitgebaat door het familiebedrijf Peeters-Govers, een bekende naam in de retailwereld. Het is de 66ste vestiging van Albert Heijn in België en de eerste die de deuren opende in 2022. “Dat was in maart, terwijl de eerste sloopwerken pas in juli 2021 van start gingen”, onderstreept Van Mieghem.    

Ervaring bij de vleet in EPB, veiligheid en nutsvoorzieningen

Groep Dirk De Groof stond bij de realisatie van de nieuwe Berchemse Albert Heijn-vestiging in voor de veiligheidscoördinatie en de EPB-verslaggeving. Daarnaast stelde dit kantoor ook het sloopopvolgingsplan samen.

Tekst Koen Mortelmans    |    Beeld Lucid

“Wij hebben al heel wat ervaring met retailprojecten”, licht bestuurder Dirk De Groof toe. “Ahold Delhaize is al jaren een vertrouwde klant.” De expertise van zijn groep beperkt zich overigens niet tot winkels. Zo stond hij mee in voor de ontwikkeling van de Tasibel-site in Hamme, een initia-tief van sociale woonmaatschappij De Zonnige Woonst. Die opdracht omvatte de veiligheidscoördinatie, de EPB- en ventilatieverslaggeving bij de bouw van circa tweehonderd woongelegenheden en ondersteunende diensten, zoals een crèche, een brasserie en een apotheek en de bijbehorende infrastructuur. Het bureau van Dirk De Groof is eveneens van de partij bij de herontwikkeling van de studentencampus Drie Eiken (Oaks of Life) op de site van Universiteit Antwerpen in Wilrijk. “Daar gaat het om de EPB-verslaggeving bij de bouw van 280 nieuwe studentenkamers en een sporthal en de renovatie van 107 bestaande studentenkamers.

Complexe berekeningen

Groep Dirk De Groof is opgericht in 2007. Het bedrijf is zowel door VLARIO als AquaFlanders erkend als keurder voor aansluitingen van privérioleringen. Het staat ook in voor de administratieve en praktische begeleiding en de aansluiting van nutsvoorzieningen. Sinds kort – na de integratie van een lokale speler met veel ervaring – biedt het ook stabiliteitsstudies aan. Vandaag werken er veertig mensen. Dit team staat in voor de complexe energetische berekeningen en adviezen voor bouwprojecten, zowel voor residentiële en niet-residentiële als erfgoed-projecten. Het hoofdkantoor bevindt zich in Putte nabij Mechelen. “Vanuit onze vestiging in Deinze bedienen we Oost- en West-Vlaanderen.”

Op maat

“Voor elke opdracht maken we gebruik van een op maat gemaakte database, zodat alle betrokken partijen hun informatie op een eenvoudige manier kunnen uploaden om het projectdossier regelmatig te vervolledigen en te controleren”, legt De Groof uit. “Alle medewerkers van elke betrokken partij kunnen alle informatie raadplegen. We vertrouwen elke opdracht toe aan een gespecialiseerde projectbeheerder. Die behoudt de controle over de werking van zijn eigen team.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details