Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Silver Tower, Brussel | Werken met ultiem zicht op de hoofdstad

DSC_0208 kopiëren
De ellips wordt omsluierd door een zo goed als volledig beglaasde façade.

Tekst | Tekst en beeld Els Jonckheere

20 januari 2021 Leestijd 9 minuten

Deel dit artikel

Het elegante kantorencomplex zal maar liefst tweeduizend ambtenaren van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel en de dienst Fiscaliteit huisvesten. En dat in een prachtige en duurzame setting waar comfort en alternatieve arbeidsvormen centraal staan. 

Het elegante kantorencomplex zal maar liefst tweeduizend ambtenaren van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel en de dienst Fiscaliteit huisvesten.

Met de Silver Tower heeft Ghelamco er een echt paradepaardje bij. Het gedurfde architecturale concept verpersoonlijkt als het ware de ‘stad van morgen’. De toren is immers opgebouwd als een elliptische lens van 28 meter breed en 69 meter lang. Bovendien wordt hij omsluierd door een zo goed als volledig beglaasde façade, die is opgetrokken met een kadersysteem. “Op die manier genieten alle werkplekken maximaal van een riante natuurlijke lichtinval”, vertellen Frederik Eerens en Jan Demaeseleer, project managers bij Ghelamco. “Bovendien hebben de aanwezigen een rechtstreeks zicht op de omgeving. Aan de buitenkant zorgt het invallende zonlicht op de gevel dan weer voor een visueel spektakel dat elke dag anders is. Met zijn 137 meter is de toren bovendien een van de hoogste gebouwen van Brussel – en bij uitbreiding ook België. Hierdoor zuigt de Silver Tower alle aandacht naar zich toe en speelt hij een prominente rol in de skyline van onze hoofdstad.”

De top verbergt op ingenieuze wijze de vele technische systemen die op het dak zijn geplaatst.

Flexibel en duurzaam

Deze herkenbaarheid kon ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bekoren, want het nam de beslissing om de Silver Tower voor een periode van achttien jaar te huren (en het gebouw om te dopen tot de ‘Iris Toren’). “Ook duurzaamheid speelde een belangrijke rol bij deze beslissing”, aldus Jan Demaeseleer. “Dankzij de hoge compactheid en een uitzonderlijk performante koelinstallatie kunnen we het BREEAM Excellent-certificaat bemachtigen. Nog een belangrijke reden waarom het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor onze realisatie koos, is de flexibele en toekomstgerichte inrichting. De volledig beglaasde gevel, het feit dat de kolommen beperkt zijn
tot enkele exemplaren ter hoogte van deze gevel én de grote moduleerbaarheid zorgen voor een maximale ruimtelijke flexibiliteit.”

De benedenverdieping is opgevat als een transparante sokkel met V-vormige kolommen en grote glaspartijen.

Gesloten versus open

Naast zeven ondergrondse niveaus (parking voor wagens en bromfietsen, opslagfaciliteiten en technieken) bestaat de ‘Silver Tower’ uit een gelijkvloers met twee mezzanines waarop 32 verdiepingen gestapeld zijn. Dankzij de gevel met reflecterende geanodiseerde vinnen, die het energieverbruik mee helpen beperken, heeft dit volume een eerder ‘gesloten’ uitstraling. De benedenverdieping is opgevat als een transparante sokkel, waar V-vormige kolommen met een aluminiumbekleding worden afgewisseld met grote glaspartijen. “Omdat de sokkel van het gebouw ook nog twee mezzanines bevat, ontstaat een groot ruimtegevoel dat uitnodigend werkt”, vertelt
Frederik Eerens. “Op die manier slaat de ‘Silver Tower’ de brug naar de buitenwereld. De omgeving rond het Sint-Lazarusplein zal de komende maanden trouwens een aanzienlijke opwaardering ondergaan, onder meer dankzij de aanleg van een nieuw plein voor de toren.”    

Een uitgekiende binneninrichting zorgt voor een aangename werkomgeving.

Maximaal met prefab

Het gebouw werd op een krap perceel gebouwd en is omringd door openbare ruimtes en spoorwegen. In combinatie met de erg korte bouwtermijn (amper twintig maanden) maakte dit een maximale toepassing van prefabelementen noodzakelijk. “De structuur bestaat voornamelijk uit elementen in gewapend beton”, leggen de projectleiders uit. “Dit was de meest kostenefficiënte oplossing om binnen de vooropgestelde bouwtermijn de vereiste brandveiligheid en -weerstand te kunnen garanderen. De structuur werd opgebouwd met
prefabbalken en -kolommen, opgevuld met welfsels en waar nodig ook predallen om de elliptische vorm van de vloeren op te vangen.”  


FDS – Mobiele akoestische wanden 

Het kantoorgebouw van morgen moet zich flexibel kunnen aanpassen aan nieuwe noden en arbeidsvormen. Daarom zijn in de Silver Tower verschillende grote vergaderzalen ingericht, die met mobiele akoestische wanden kunnen worden gesegmenteerd. Deze oplos-singen werden aangekocht bij Funktie en Decoratie Systems (FDS) uit Drongen, al meer dan 45 jaar een gereputeerde speler in dit markt-segment. “Onze grote troef is het brede productgamma”, vertelt project manager Didier Degomme. “Naast mobiele akoestische wanden vinden klanten bij ons ook vouw- en sanitaire wanden en diverse soorten binnen- en buitenzonwering. Verder zorgen we zelf voor de installatie en service, waardoor kwaliteit en een lange levensduur gegarandeerd zijn.” In de Silver Tower installeerde FDS maar liefst 26 wanden op verschillende verdiepingen – allemaal exemplaren met zichtbare profielen en een akoestische isolatie van 52 dB. “Alle panelen zijn brandvertragend (M1) en afgewerkt met een witte melaminelaag”, aldus Didier Degomme. “De uitdaging in dit project was Beddeleem bij te benen, het bedrijf dat de volledige interieur-afwerking voor zijn rekening nam. Een goede planning en dito afspraken waren cruciaal om alles vlot te laten verlopen. Omdat we al vaker hebben samengewerkt, zijn we intussen goed op elkaar ingespeeld. Waardoor we ook in de Silver Tower een resultaat hebben neergezet waarop we allebei trots mogen zijn.”


Interalu – Klimaatplafonds 

Niet alleen het spectaculaire zicht op de Brusselse skyline maakt van de Silver Tower een bijzonder aangename werkplek. Ook het veelzijdige comfort in het gebouw speelt een uitermate belangrijke rol. Zo werd de Silver Tower volledig uitgerust met klimaatplafonds van Interalu. Dit 100 % Belgisch familiebedrijf, dat in Antwerpen gevestigd is, is dan ook de marktleider in klimaatplafonds. “We rusten nooit op onze lauweren: we blijven streven naar nieuwere en betere oplossingen”, vertelt CEO Anthony Schrauwen. “Voor elk project – nieuwbouw of renovatie – analyseren we de reële noden van de klant, om vervolgens de meest geschikte oplossing te selecteren. In de Silver Tower viel de keuze op onze energiezuinige ‘Easy-KlimaPlus’, die ook een perfecte akoestische absorptie garandeert. We hebben onze klimaatplafonds aangepast aan het interieur van dit kantorencomplex om een lage inbouwhoogte te voorzien én het plafond op een monolithische manier in het geheel te laten verdwijnen. Aangezien we zelf instaan voor de installatie, konden we een perfect esthetisch resultaat garanderen. Het gevolg? Een tevreden klant! En dat maakt ons bijzonder trots.” 


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer
Ghelamco Group (Ieper)

Architect
Atelier d’Architecture (Genval) & Accarain-Bouillot (Schaarbeek)

 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details