Platform voor de bouw
Zorg

Sint Barbara, Herselt | Nieuwe blikvanger voor woonzorgcentrum in volle ontwikkeling

sint-barbara-12-kopieren

6 mei 2018 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Dat zorgomgevingen en architecturale creativiteit niet per se onverenigbaar zijn, bewijst deze knappe uitbreiding van WZC Sint-Barbara in Herselt. De organische look van de levendige gevel, die ook terug te vinden is in het vijf jaar oudere blok met assistentiewoningen, geeft de boogvormige vleugel een uniek karakter.

Sint-Barbara is een begrip in Herselt. Het woonzorgcentrum werd in 1922 opgericht door de Gasthuiszusters Augustinessen van Geel en vormt een wezenlijk onderdeel van de lokale gemeenschap. Sinds het zijn diensten goed vijftig jaar geleden verhuisde naar de Dieperstraat, groeide Sint-Barbara uit tot een heuse ouderenzorgcampus met 204 bedden. Voorts kwamen er ook nog vijf plaatsen kortverblijf, een dagverzorgingscentrum voor tien personen en 82 assistentiewoningen bij. De nieuwe woonzorgvleugel aan de achterzijde, een ware blikvanger die gerealiseerd werd naar een ontwerp van ASSAR LLOX ARCHITECTS, is de kers op de taart.

Gevel met dambordpatroon

Sint-Barbara ASSAR ARCHITECTS

De geschrankte afwisseling tussen open en gesloten geveldelen maakt dat de façade zeker niet ervaren wordt als een massieve horizontale strook.

 

ASSAR LLOX ARCHITECTS is als het ware kind aan huis in WZC Sint-Barbara. Nadat het gespecialiseerde bureau een vijftal jaar geleden al een markant volume met 42 assistentiewoningen realiseerde, stond het ook in voor de uitbreiding van het woonzorgcentrum en de renovatie van de dementenafdeling en de kapel. De zoektocht naar originele oplossingen die functionaliteit en esthetiek verenigen, stond zoals vanouds centraal in het ontwerpproces. “De uitbreiding van het woonzorgcentrum bevindt zich in het verlengde van de bestaande vleugel, maar heeft een heel eigen identiteit”, vertelt ir. architect en vennoot Dieter Wuyts. “Het dambordpatroon van de gevel springt logischerwijs meteen in het oog. De afwisseling tussen gesloten delen met een genuanceerde mix van baksteentinten en inspringende entiteiten met grote glaspartijen, balkons en witte vezelcementpanelen is op zijn minst bijzonder te noemen. De vele hoekjes en kantjes creëren een luchtige dynamiek, waardoor de façade zeker niet ervaren wordt als een massieve horizontale strook.”

Zoektocht naar kleinschaligheid

Sint-Barbara ASSAR ARCHITECTS

De gesloten geveldelen zijn bekleed met een genuanceerde mix van baksteentinten.

 

Ondanks zijn omvang en opvallende uiterlijk, straalt het complex een zekere kleinschaligheid uit. Een strategie die de architecten eerder ook al hanteerden bij de realisatie van de bijkomende assistentiewoningen, waardoor het volume zich optimaal weet in te passen in het bestaande geheel. “We hebben de hoogte beperkt tot twee bouwlagen. Op vraag van de directie hebben we het geheel een boogvorm gegeven, hoewel er nergens anders op de campus sprake is van ronde vormen. Om het contrast toch niet te groot te maken, hebben we geopteerd voor een aaneenschakeling van rechte segmenten, die in een onderlinge hoek van 30° geplaatst zijn”, legt Dieter Wuyts uit. “Qua inrichting hebben we zo veel mogelijk ‘afdelingsgericht’ gewerkt. We hebben het gebouw opgedeeld in kleinere eenheden met meerdere open ontmoetingsruimtes. De twee afdelingen beschikken elk over twee eet- en zithoeken met open kitchenette en een sfeervolle badkamer.”

Contact met de buitenwereld

Sint-Barbara ASSAR ARCHITECTS

Het dambordpatroon in de gevel van de nieuwe woonzorgvleugel van WZC Sint-Barbara springt meteen in het oog.

 

De nieuwe vleugel telt 22 ouderenzorgkamers en huisvest in totaal 48 bewoners. De kamers hebben een minimale oppervlakte van 25 m² en zijn dankzij hun grootte en een slimme optimalisatie van de ruimtelijke indeling – de kasten met plaatsbesparende schuifdeur zijn geïntegreerd in de gesloten geveldelen –op meerdere manieren in te richten.  

Grote raampartijen en een ruim balkon garanderen een hecht contact met de buitenwereld. De gangen baden in het licht dankzij de open kopse gevel en de centrale patio. Ook over de inbedding in de omgeving is nagedacht, met veel aandacht voor groen en beplanting, zodat de bewoners de seizoenen van binnenuit kunnen beleven. “Het ontwerp beperkt zich dus niet enkel tot de woonkwaliteit in het nieuwe blok, maar bevordert eveneens de relatie met de bestaande bebouwing en de niet-bebouwde buitenruimte op de rest van de site. We zijn erg fier op het resultaat”, concludeert Dieter Wuyts.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details