Ook in visueel opzicht creëert ‘t Zout verrassende effecten in het straatbeeld. Het geheel oogt niet zwaar in zijn omgeving. (Beeld: Gerrit Devinck)

02:06
24-03-2020

Sint-Idesbald, ’t Zout | Woonzorgcentrum als verbindende factor

Aan de ene zijde de drukke Koninklijke Baan, aan de andere kant de rustige gemeentewegen van Sint-Idesbald. In het oosten zicht op Oostduinkerke, in het westen op De Panne. Een specifieke ligging die om een doordacht ontwerp vroeg. En dat kwam er ook … Waar voordien de oude Continental-garage stond, prijkt nu een modern woonzorgcentrum van 1378 m² met 54 assistentiewoningen, een ondergrondse parking met 28 plaatsen en een fitnessruimte.

Ingenieus, dat is het minste wat je kan zeggen over het ontwerp van woonzorgcentrum ’t Zout. PVL Architecten koos bewust niet voor een lange muur langs de Koninklijke Baan. Het speelde met een
variatie aan oost-, zuid- en westgeoriënteerde ruimtes, zodat de hoekpunten van het gebouw flirten met de bouwvrije zones van het perceel. Dit leverde interessante restgebieden op, die mogelijkheden bieden als kwalitatieve buitenruimtes. Ook in visueel opzicht creëert het complex verrassende effecten in het straatbeeld. Het geheel oogt niet zwaar in zijn omgeving. Pieter Popeye, zaakvoerder van PVL Architecten, licht toe: “De gevels zijn opgetrokken in een grijs-gele natuursteen, die verwerkt is onder
een patchvorm. De terrassen en zonneluifels worden gevormd door witte schijven, waartussen houten gevelbekleding en aluminium schrijnwerk elkaar afwisselen. Een spel van doordachte gevel-
openingen en gesloten vlakken, verwerkt in verspringende volumes, resulteert in een strakke,
hedendaagse vormgeving.

De gevels zijn opgetrokken in een grijs-gele natuursteen, die verwerkt is onder een patchvorm. De terrassen en zonneluifels worden gevormd door witte schijven, waartussen houten gevelbekleding en aluminium schrijnwerk elkaar afwisselen. (Beeld: Gerrit Devinck)

 

Volwaardige tuintjes

De meeste appartementen zijn georiënteerd op de zuidwestelijk gelegen tuin, met een zo breed mogelijk perspectief op het omringende groen. Dankzij symmetrisch gelegen kokers kunnen de units om hun as gespiegeld worden en hebben de terrassen steeds een optimale oriëntatie, die variatie brengt in het gevelbeeld. “De balustrades volgen dit verhaal”, zegt Pieter Popeye. “Door een schakeling van spijlen en glas zijn ze eerder gesloten ter hoogte van de intiemere ruimtes en opener ter hoogte van de leefruimtes.”

De assistentiewoningen op het gelijkvloers hebben terrassen die uitgeven op de groenzone. Door de positie van het gebouw zijn dit volwaardige tuintjes en is dit dus geen groene restzone van het perceel. De groenbuffer scheidt de privétuintjes van de publieke tuin, de inrit en de hoofdingang met behulp van een haag.   

De stijlvolle inkomhal zet meteen de toon. (Beeld: Gerrit Devinck)

 

Kuiergebied als verbinding

Het ontwerp probeert twee kanten van de locatie te verzoenen: het drukke verkeer en het rustige leven in Sint-Idesbald. Ook de verbinding met de dorpskern heeft een groen karakter. “De tuin is opgevat als een park- en kuiergebied”, zegt de zaakvoerder. “Je kan er een leuke wandeling maken. De paden geven uit op de omliggende straten en zijn ook toegankelijk voor andere voetgangers en fietsers.”

PVL Architecten hield in het ontwerp rekening met een vlotte doorgang en circulatie vanaf de ingang aan de Koninginnelaan. “Dat moest ook, zowel voor wagens als voetgangers en fietsers, en zowel voor bezoekers als bewoners”, zegt Pieter Popeye. “Via een drop-offzone en enkele plaatsen voor kortverblijf en de hulpdiensten kan het verkeer de site zonder hinder op- en afrijden, in een vloeiende, boogvormige beweging.”

Het interieur oogt fraai en verzorgd. (Beeld: Gerrit Devinck)

 

Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden waren de toegankelijkheidsnormen. Alles is rolstoelvriendelijk gemaakt, en de vier verdiepingen zijn steeds bereikbaar via een lift. “Vanuit een zonovergoten lobby ga je naar de lift, die je naar het appartement brengt. Het gebouw bevat slechts één trappenhal. Daar hebben we per verdieping een ontmoetingsruimte aan gekoppeld, met zicht op de Koninklijke Baan”, besluit Pieter Popeye. “Het was een interessant en uitdagend project dat onze thuisgemeente meteen extra karakter geeft.”   

Tekst Anastasia Verleysen | Beeld PVL Architecten

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer

‘t Zout Construct nv (Brussel)

Architect

PVL Architecten (Koksijde)

Hoofdaannemer(s)

Constant Deblaere (Wingene)