ridgid sint-truiden
01:57
29-03-2016

Ridgid-hoofdkwartier blikvanger in Sint-Truiden

De Amerikaanse gereedschappenfabrikant Ridgid heeft zijn hoofdkwartier voor Europa, Afrika en het Midden-Oosten overgebracht naar industriezone Schurhovenveld in Sint-Truiden. Het opereert voortaan vanuit een rechttoe-rechtaangebouw met sterke contrasten.

De verhuis drong zich op omdat het bestaande kantoor in Heverlee niet meer beantwoordde aan de huidige noden en comfortbehoeften. Ridgid koos voor Sint-Truiden omdat Limburg nog vrij weinig last heeft van files en de afstand tot Heverlee toch klein genoeg is om de zestig medewerkers niet voor het dilemma van twee lange ritten per dag, een verhuis of een transfer te moeten plaatsen. Ridgid maakt en verdeelt gereedschap om buizen en leidingen te bewerken, te verbinden, te inspecteren en te onderhouden. Gestart als producent van klassieke pijptangen, produceert het tegenwoordig onder meer camera’s en lokalisatieapparatuur om leidingen te inspecteren. De Limburgse investeringsmaatschappij LRM verscheen in het verhaal als ontwikkelaar van de terreinen nabij Punch Powertrain op het Schurhovenveld. LRM financierde ook de nieuwbouw (7,5 miljoen euro) en leaset het nu aan Ridgid.

Buurgebouw als referentie
De nieuwe kantoren hebben een oppervlakte van 2.500 m², het aanpalende distributiecentrum is 6.000 m² groot. Het complex omvat ook een ‘product training centrum’ van 250 m² en een service- en reparatieatelier. LRM vertrouwde de ontwerpopdracht toe aan het Hasseltse DBV-architecten. “LRM klopte bij ons aan omdat we in hun opdracht al de gebouwen van het vlakbij gelegen Punch Powertrain hadden ontworpen”, zegt architect-vennoot Stefaan Vanheeswyck. De nieuwe gebouwen benutten de beschikbare terreinoppervlakte bijna volledig. Opvallendste technische kenmerk is dat de nieuwe kantoren in vergelijking met de oude een energieverbruik hebben dat de helft lager ligt. “Het E-peil, E-54, ligt beduidend lager dan de huidige E60-norm.”

Visuele contrasten
Het distributiecentrum is eerder een rechttoe-rechtaangebouw. De blikvanger is het L-vormige kantoorvolume dat het deels omkapselt. De combinatie van donkere, gelijmde betonsteenstrips met gevelcasettes in wit aluminium en ruime glaspartijen brengt sterke contrasten teweeg in de gevel van het kantoorgedeelte. “Binnen hebben we deze contrasten hernomen”, legt de architect uit. “Omdat het gebouw een Europees hoofdkwartier is, mochten de contouren wat imponeren. Daarom is de gang die naar de toonzaal leidt een gang met lichtstraat over de hele breedte van bijna 4 meter. Het licht zorgt voor een luchtige sfeer.”

De verdeling en indeling van de kantoorruimte is aanpasbaar. Voor deze flexibiliteit zorgen onder meer de datavloeren. Net als de route naar de toonzaal en de toonzaal zelf genieten ook de kantoren optimaal van daglicht. Langs de buitenkant van het aluminium raamschrijnwerk is een statische zonwering met vleugellamellen aangebracht.

Gelamelleerde houten liggers
Het magazijnvolume valt buiten minder op. De gevels bestaan uit een betonnen plint onderaan en daarboven Kingspan-panelen. Enkele PV-panelen op het dak leveren een beperkte hoeveelheid stroom. “De eigen nood aan elektriciteit is beperkt – de verlichting gebeurt met leds – en niet continu.” Het regenwater dat op het dak valt wordt niet alleen gebufferd, maar ook gedeeltelijk gebruikt voor het spoelen van de toiletten. Het opvallendste bouwkundige kenmerk van het volledig gesprinklerde magazijn is de dubbele overspanning (2 x 30 m) met gelamelleerde houten liggers. “Dat is wat duurder dan een traditionele staalstructuur, maar ook een meer smaakvolle keuze.”

Netwerk
Alle datalijnen zijn voorzien van POE (Power over Ethernet), nodig voor de IP-telefonie, IP-videofonie, IP-camerabewaking en de vele access points die ervoor zorgen dat er overal in het gebouw wifi is. Via de doorgedreven toegangscontrole  worden permanent alle poorten, hekken en belangrijke deuren gecontroleerd. De ruim bemeten noodstroomaggregaten waarborgen een urenlange continuïteit voor het hele datacenter, de telefonie én de kerntaken van de productie, zodat een eventuele stroomuitval weinig vat zal hebben op Ridgid.

 

Tekst | Koen Mortelmans       Beeld | DBV-architecten

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan Vlaanderen partners

lake view berlare donkmeerblaisantpark gent