Platform voor de bouw
“Slimme retentiedaken zijn de daktuinen van de toekomst”
De onderbouw van retentiedaken is speciaal ontworpen voor het bufferen en vertraagd afvoeren van regenwater.

“Slimme retentiedaken zijn de daktuinen van de toekomst”

De massale wateroverlast in de zomer van 2021 sprak boekdelen: het bufferen en vertraagd afvoeren van regenwater is een absolute prioriteit. Ook groendaken kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan de ontlasting van het rioleringsstelsel en het vermijden van overstromingen. Zeker actieve retentiedaken, die komen overgewaaid uit Nederland. “Ze maken percelen niet alleen ‘waterneutraal’ door neerslagpieken op te vangen, maar doen ook de vegetatie floreren. Voor een gelijkaardig budget haal je zo veel meer uit je dak”, benadrukt Simon Casier van groendakspecialist Naturoof.

“Traditionele groendaken en daktuinen worden uitgevoerd met een standaard buffer- en substraatlaag. Gezien de groeiende nood aan waterneutraal bouwen – lees: regenwater maximaal verwerken op het perceel en bij neerslagpieken zo min mogelijk lozen in de riolering – is de onderbouw van retentiedaken speciaal ontworpen voor het bufferen en vertraagd afvoeren van regenwater. De dikte en de buffercapaciteit kunnen variëren naargelang de draagkracht van het dak. Onze materiaalleverancier Optigrün werkt standaard met retentiekratten tot 170 mm hoog, waarmee je circa 160 liter water per vierkante meter kan stockeren onder het daktuinpakket”, legt Simon Casier uit.

Een retentiedak is erg onderhoudsvriendelijk. Het volstaat om één keer per jaar de afvoer en het vlottersysteem te controleren.

Meer waar voor je geld

Binnen de categorie van de retentiedaken kunnen we een onderscheid maken tussen passieve en actieve retentiedaken. Terwijl passieve varianten enkel water bufferen, stellen actieve retentiesystemen het gestockeerde water ook ter beschikking van de bovenliggende vegetatie. “Naturoof plaatst uitsluitend actieve retentiedaken”, zegt Simon Casier. “Via capillaire wieken komt het gebufferde water terecht in een filterdoek, van waaruit het kan verdampen in het daktuinsubstraat. Zo kan ook de beplanting er optimaal van profiteren. Eveneens belangrijk om weten: de total cost of ownership is ongeveer dezelfde als die van een traditionele daktuin. Aangezien je geen hellingchape nodig hebt, neemt een retentiedak evenveel ruimte in. Daarnaast haal je meer uit je beplanting omdat er meer water en/of substraat aanwezig is en hoef je doorgaans geen bijkomend irrigatiesysteem meer te plaatsen. Dat maakt een retentiedak ook een stuk onderhoudsvriendelijker. Het volstaat om één keer per jaar de afvoer en het vlottersysteem te controleren. Kortom: wij zijn grote voorstander van retentiedaken omdat je een dakoppervlak
veel beter kan benutten met een gelijkaardig budget.”

Slim waterbeheer

“Retentiedaken zijn de daktuinen van de toekomst”, stelt Simon Casier. “Zeker omdat ze tevens kunnen worden uitgerust met een stuurbare afvoer, waarbij de opvangcapaciteit wordt afgestemd op de weersomstandigheden en -voorspellingen. Zo kan er in afwachting van een hevige regenbui voldoende buffervolume worden vrijgemaakt. Optigrün reguleert dit op basis van de Smart Flow Control-software. In stedelijke gebieden met veel verharding biedt dat een grote meerwaarde. In Nederland, waar van oudsher sterk wordt ingezet op slim waterbeheer en waar eigenaars zelfs belast worden op de hoeveelheid water die ze afvoeren naar de riolering, zijn retentiedaken al goed ingeburgerd. Ook in ons land begint de interesse stilaan toe te nemen. Zo plaatsten we recent grote retentiedaken op het nieuwe hoofdkantoor van Agristo in Harelbeke en Westwing Tower in Roeselare. Wordt ongetwijfeld vervolgd!”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details