Platform voor de bouw
Producten

Slimme vloerbekisting verenigt veiligheid en efficiëntie

skymax-01-peri-300cmyk kopiëren
Het principe van de innovatieve SKYMAX bekisting stoelt op compatibele onderdelen in verschillende materialen. Het resultaat is een bouwkit die mogelijkheden schept voor modulaire toepassingen die aan specifieke projectvereisten voldoen.

Tekst | Tekst Jeroen Schreurs | Beeld PERI

10 februari 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Daarom introduceert specialist PERI een innovatief grootvlak paneelbekistingssysteem onder de naam SKYMAX. De nieuwe oplossing moet de veiligheid van de gebruikers verhogen én de efficiëntie van het bekistingsproces verbeteren.

Een veilige werkomgeving is enorm belangrijk. Het zorgt voor gemotiveerde werknemers en verhindert dat een project onderbroken wordt door arbeidsongevallen. “PERI neemt al tijdens de productontwikkeling maatregelen om die latere gevaarlijke situaties te vermijden”, zegt Danny La Fors, Product Manager bij PERI BeNeLux. “Dat komt tot uiting bij SKYMAX. Het systeem wordt opgebouwd vanop het onderliggende vloerniveau, dus je kan onmogelijk vallen. Vanop dat niveau worden de panelen in de schoorkoppen gehangen en duwen de arbeiders de panelen horizontaal door middel van de bekistingshulp. De schoorkop is zo ontwikkeld dat het paneel automatisch vastzit en niet kan worden opgetild, ook niet wanneer de panelen opwaarts roteren. Ook de leuningen worden van onderaf omhooggeduwd en zijn automatisch gezekerd. Dat vermindert de inspanning en verhoogt het veiligheidsniveau op de werf. Extra systeem-
componenten zoals kolomframes en speciale dragers maken het vervolgens veilig en gemakkelijk om passtroken te bekisten. Op die manier kan de bekisting meteen na afloop belopen worden.”

Werken met het SKYMAX systeem is opmerkelijk eenvoudig vanwege het geringe aantal verschillende systeemcomponenten.

Eenvoudig systeem

PERI heeft het aantal systeemcomponenten trouwens beperkt gehouden. Dat maakt werken met SKYMAX opmerkelijk eenvoudig. Toon Caers, Country Manager België bij PERI Benelux: “Er is slechts één kop nodig voor het bekistingsproces, aangezien de kop flexibel in alle richtingen kan worden ingezet, zelfs in de randgebieden en bij verandering van de richting van panelen. Dankzij de doordachte geometrie kunnen de koppen die panelen op elke gewenste positie ondersteunen. Dit maakt het mogelijk om SKYMAX flexibel, eenvoudig en tijdbesparend te gebruiken.”

Met dat in het achterhoofd zorgde PERI ook voor erg lichte componenten. Het grootste aluminium paneel, met een oppervlakte van 2 m², weegt niet meer dan 32 kg. De polymeren uitvoering zelfs minder dan 30 kg. Bovendien maken de handgrepen in de zij- en lengteprofielen de panelen ergonomisch en gebruiksvriendelijker.

Flexibel uitbreiden

Nog een voordeel van SKYMAX: de technische flexibiliteit van het systeem. Caers: “Je kan de panelen, schoorkoppen en andere systeemcomponenten op veel manieren combineren en zo een opstelling op maat van je project ontwerpen. In de toekomst zal je SKYMAX panelen op de werf kunnen samenvoegen tot grote tafelbekisting en extra panelen rechtstreeks aan de SKYMAX tafelbekisting kunnen bevestigen. Zo kan je het hele systeem flexibel uitbreiden.”

Dankzij het lage gewicht en de ergonomische bediening kan SKYMAX met slechts twee personen gemonteerd worden.

In een oogwenk

Maar voor welke opstelling je ook kiest, SKYMAX maakt het bouwproces op de werf efficiënter. Dat wezen testen uit die PERI op verschillende werven in Europa uitvoerde, zoals in Prad am Stilfersjoch in Zuid-Tirol. Daar ontwikkelde bouwonderneming Rainerbau GmbH een hotel met een ondergrondse parkeergarage, een zwembad en 86 kamers. Dat ging erg vlot volgens Rainer Klotz, eigenaar van het bedrijf: “Onze arbeiders visten in een oogwenk uit hoe ze moesten bekisten- en ontkisten met SKYMAX. Na een beetje hulp in het begin konden ze snel alleen verder. Zo hebben ze 1.000 m² beton bekist en gestort in amper vijf dagen tijd.”

Twee arbeiders

Naast de gebruiksvriendelijke werkwijze is dat strakke uitvoeringstempo te danken aan enkele slimme ingrepen. Zo is het niet langer nodig om de schoren een voor een op hetzelfde niveau te brengen. Het gebruik van een afzinkkop beperkt de bekistingstijd tot een minimum en maakt de weg vrij voor snel en gedeeltelijk vroegtijdig ontkisten. Daarna kunnen de panelen en de koppen gebruikt worden voor het volgende gedeelte. Dat vermindert het benodigde materiaal op de werf en verlaagt de kosten. “En omdat er slechts twee arbeiders nodig zijn voor het hele proces, moet je minder personeel inzetten”, zegt Caers. “Samengevat is SKYMAX dus een mooi voorbeeld van hoe veiligheid en efficiëntie op de werf hand in hand kunnen gaan.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details