Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Sociaal woonproject op multifunctionele site met een verhaal

AtelierMA+P_Transfo-siteZwevegem_JolienFagard_002(ENT_ID=323911
Typerend zijn de lichte baksteenarchitectuur, het witte schrijnwerk en de dakvorm, die is opgevat als een knipoog naar het industriële verleden van de site.

Tekst | Stephanie Demasure

Beeld | Jolien Fagard

30 september 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Een oude elektriciteitscentrale in onbruik biedt mogelijkheden. Dat hebben ze op de Transfosite in Zwevegem goed begrepen. Naast sport, cultuur en publiek groen is er ruimte voor wonen gecreëerd. Met de uitvoering van een gemengd sociaal woonproject hebben ook de oude industriële loodsen plaatsgemaakt voor een nieuwe functie.

Eigen Haard, de sociale huisvestingsmaatschappij van Zwevegem, schreef in 2015 een wedstrijd uit voor een project met sociale woningen en appartementen op de Transfosite. Atelier M Architects + Planners (Atelier MA+P) haalde de opdracht binnen. Ze ontwikkelden een gevarieerd project met veertien eengezinswoningen en tien appartementen. Typerend zijn de lichte baksteenarchitectuur, het witte schrijnwerk en de dakvorm, die is opgevat als een knipoog naar het industriële verleden van de site. De compacte bebouwing liet een maxima-lisering van de groene zones toe.

De tien appartementen zijn ondergebracht in twee bescheiden bouwvolumes.

Erfenissen uit het verleden

Het ontwerp voor de woningen en appartementsgebouwen werd doorheen het proces nog bijgestuurd en gefinetuned. Daar zat onder meer de geschiedenis van het perceel voor iets tussen. In de ondergrond liggen nog heel wat elektri-citeitsleidingen van de voormalige centrale. Uiteraard moesten de architecten – en in een latere fase de aannemer – daar rekening mee houden. Het langgerekte, smalle perceel vroeg sowieso om een doordachte inplanting van de bouwvolumes.

Luc Bosmans, architect-vennoot bij Atelier MA+P: “De ontwerpwedstrijd dateert al van 2015, maar het project is pas in mei van dit jaar opgeleverd. Dat heeft een aantal redenen, waaronder het ontbreken van nutsvoorzieningen tot aan onze bouwgrond. De aansluitingen moesten nog doorgetrokken worden om de nieuwe woningen en appartementen te voorzien van gas, water en elektriciteit. Eigenlijk hebben we met dit project de Paul Ferrardstraat ‘afgewerkt’. Onze eerste drie woningen creëren daar als het ware de overgang tussen de lintbebouwing aan de ene zijde en de open bebouwing aan de andere zijde.”

Een aaneenschakeling van elf woningen dwars op de Paul Ferrardstraat geeft de Transfostraat een duidelijk gezicht.

De tweede reeks, een aaneenschakeling van elf woningen dwars op de Paul Ferrardstraat, geeft de Transfostraat een duidelijk gezicht. Tot slot zijn er twee bouwvolumes gerealiseerd die tien appartementen herbergen. Elke verdieping omvat twee appartementen. Op het gelijkvloers is naast één appartement een uitsnijding voorzien waar de bewoners hun wagen kunnen stallen. “De bescheiden appartementsblokken leggen de link tussen de kleinschalige woningen enerzijds en de grotere gebouwen op de site anderzijds.”      

Ook binnen domineren lichte materialen en luchtigheid.

BEN-woningen

Sociaal bouwen is duurzaam bouwen bij Eigen Haard. Zo worden de toiletten gespoeld met regenwater uit de individuele regenwaterputten op het perceel, die een overstort hebben naar de infiltratiebekkens die deel uitmaken van de parksite Transfo. De keuze om de waterbuffering en -infiltratie te bundelen voor de sociale woningen en de private ontwikkeling versterkt de verwevenheid tussen dit woonproject en het openbaar domein. “Bovendien hebben we BEN-woningen gerealiseerd”, vult Luc Bosmans aan. “De omgevingsvergunning dateert van 2018, maar toen kozen we al bewust voor de BEN-normen. Zonnepanelen, centrale vraaggestuurde ventilatie, maximale isolatie en luchtdichtheid: zo bouwden we volgens de energienormen van de toekomst. En dat heeft ook voordelen voor de huurders, die op lange termijn kunnen genieten van de lagere verbruikskosten.”    

STABILIS – STABILITEITSSTUDIE

Ingenieursbureau Stabilis voert stabiliteitsstudies uit voor nieuwe en gerenoveerde woningen, appartementen en af en toe ook industriële gebouwen. Bij de realisatie van de veertien woningen en tien appartementen van de Transfosite in Zwevegem stond Stabilis in voor de integrale stabiliteit. Dit project was voor hen een nieuwe, uitdagende ervaring. Willem Van himbeeck, leidinggevende van het Stabilis-team: “De architect werkt in het ontwerp met een grote overhang. Voor de parkeerruimte onderaan hebben we dan ook een speciale steunstructuur ontworpen die het gebouw draagt, maar toch het gevraagde zwevende en luchtige effect behoudt. Anders dus dan bij een appartement dat gewoon op muren staat en een blokkendooseffect creëert. De architect had een bepaald esthetisch concept in gedachten en wij garandeerden dat het blijft staan.” Volgens Willem Van himbeeck was het gebruik van prefabelementen bevorderlijk voor de bouwsnelheid. “De montage gebeurt sneller op die manier, al vraagt het meer voorbereidingswerk. De kwaliteit van die elementen is ook beter als ze in fabrieksomstandigheden gemaakt worden.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Eigen Haard (Zwevegem)
  • Architect Atelier M Architects + Planners (Schaarbeek)
  • Hoofdaannemer(s) Algemene Aannemingen Recon Bouw (Maldegem)
  • Studiebureau technieken Ingenieursbureau Botec (Wommelgem)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details