Platform voor de bouw
De terrassen domineren mee de look van de gebouwen.

Sociale woningen met duurzame technieken en hoge afwerkingsgraad

Het project omvat zestig woonunits en valt vooral op door de hoogwaardige afwerking en praktische inrichting.

Een grote ondergrondse parking vormt de basis voor dit bouwproject. Op elk van de hoeken van dat vierkant is een van de vier appartementsblokken ingeplant. Bewoners stallen niet enkel hun wagen in de parking, er zijn ook stopcontacten voorzien waar ze onder meer elektrische rollators kunnen opladen. “Net door het concept van de vier bouwblokken op de hoeken van de ondergrondse garage was dit qua uitvoering wel een uitdaging”, zegt Patrick Lauwers, projectleider bij Algemene Bouw Maes. “We werkten met paalfunderingen onder de parking, maar ook deels met funderingen tot op het gelijkvloerse niveau, waar de appartementsblokken op rusten. Geen alledaags werk.”

Een combinatie van gladde en matte stenen geeft de gevels een dynamische uitstraling.

Architectuur met subtiele twist

De identieke bouwblokken en de lichte gevelstenen in gebroken wit: Blauwe Poort springt niet in het oog met grootse en uitzonderlijke architecturale uitspattingen, maar wel met creatieve keuzes. Zo combineren de gevels gladde en matte stenen, die de gebouwen een dynamische uitstraling geven. De bouwvolumes zelf zijn identiek, maar zijn telkens 90 graden gedraaid. Elk appartementencomplex toont dus letterlijk een ander facet, in de vorm van een andere gevel. Als je het gebouw nadert, zie je als het ware elke gevel in één oogopslag. Tussen de gebouwen in ontplooit zich een aangenaam en groen binnenplein.    

Dankzij veel licht en ruimte is het comfortabel wonen in Blauwe Poort.

“Dit sociaal woonproject sluit geen compromissen op het vlak van kwaliteit”

Efficiënte bouwtechniek

Binnen de context van dit sociaal woonproject lag de focus onverminderd op kwaliteit. Met respect voor de korte bouwtermijn. Patrick Lauwers legt uit: “De niet-dragende binnenmuren trokken we op in verdiepingshoge, gelijmde cellenbetonpanelen in plaats van in gipsblokken. Als aannemer suggereerden we die efficiënte bouwtechniek zelf.” De appartementen voelen ruim aan dankzij de rijkelijke natuurlijke lichtinval en de slimme indeling. Naast de technische berging is er een tweede berging voorzien, met alle mogelijkheden voor stockage of de inrichting van een wasruimte. Met kasten aan de zijde van de keuken én de woonkamer hebben toekomstige bewoners nooit kastruimte te weinig. De keramische tegel, die lijkt door te lopen op het terras, is geschikt voor elk type interieur.

De vier identieke gebouwen zijn telkens een kwartslag gedraaid.

Raes G. Schrijnwerken – Binnendeuren en verlaagde plafonds
Meer dan vijfhonderd gewone binnendeuren en metaalkozijnen, branddeuren met een stijlvolle laminaatbekleding, heel wat gordijn-bakken en veel lopende meters verlaagde gyprocplafonds. Het team van Raes G. Schrijnwerken uit Wervik, dat al ruim twee decennia een vertrouwde partner is voor tal van projecten, had een hele kluif aan zijn lot bij de bouw van Blauwe Poort in Brugge. Ervaren schrijnwerkers plaatsten de binnendeuren en de plafonds. “Dat ging erg vlot, mede dankzij de goede communicatie binnen het ganse bouwteam”, benadrukt Davinia Galloo. “De werf was erg goed georganiseerd. De planning werd strikt gevolgd en de communicatie verliep open en duidelijk. Zo slaagden we er, ondanks de grootorde van het project, in om een korte doorlooptijd te realiseren. Met een heel mooi resultaat!”

Blauwe Poort springt niet in het oog met grootse en uitzonderlijke architecturale uitspattingen, maar wel met creatieve keuzes.

Aangesloten op het warmtenet

In de wijk is geen gasaansluiting voorzien. Dat hoeft ook niet. De zestig nieuwe appartementen halen hun verwarming bij het warmtenet van IVBO. Via een individuele warmtewisselaar wordt de vloerverwarming in elke woonunit gevoed door een buis met water op 60 °C. Het water is opgewarmd met restwarmte van de verbrandingsoven en maakt deze residenties op slag een toonbeeld van duurzaam bouwen en wonen. Een statement van de Brugse Maatschappij voor Huisvesting, in de praktijk gebracht door Algemene Bouw Maes.  

Bouwheer
Brugse Maatschappij voor Huisvesting (Brugge)
Architect
Gino Debruyne & Architecten (Brugge)
Hoofdaannemer(s)
Algemene Bouw Maes (Gent)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details