Platform voor de bouw
Specialist in bevestigingstechnieken voor gevelbouw is klaar voor nieuwe brandwetgeving
Voor elk type gevelontwerp kan Leonardo Fix advies en ondersteuning bieden bij het ontwikkelen van de meest efficiënte draagstructuur, waaronder deze aluminium ZeLa Click-draagstructuur.

Specialist in bevestigingstechnieken voor gevelbouw is klaar voor nieuwe brandwetgeving

2022 brengt een nieuwe brandwetgeving voor gevels met zich mee. De grootste verandering is dat de brandveiligheid van de volledige gevelopbouw voortaan in orde moet zijn, inclusief de onderliggende lagen zoals bevestigingsmaterialen en draagstructuren. Leonardo Fix kan architecten en gevelbouwers met raad en daad bijstaan bij het ontwerpen van een brandveilige geventileerde gevel. Deze specialist in hoogwaardige bevestigingsmaterialen kan de volledige U-waardeberekening van de gevel op zich nemen en brandbarrières van Duitse kwaliteit aanbieden.

De hevige gevelbranden in hoge gebouwen van de afgelopen jaren zetten de Hoge Raad voor Beveiliging tegen Brand & Ontploffing ertoe aan om de Belgische brandwetgeving voor gevels onder handen te nemen. Tegen de zomer van 2022 zal de aangepaste brandwetgeving in werking treden. De nieuwe regelgeving brengt de volledige gevelopbouw in rekening, wat de brandveiligheid van gevels gevoelig zal verhogen. “In het verleden werden te veel brandbare materialen gebruikt in geventileerde gevels. We verwachten dat aluminium draagstructuren terrein zullen winnen ten nadele van hout”, klinkt het bij Bart Lips, zaakvoerder van Leonardo Fix. 

U-waardeberekening

Het bedrijf uit Lendelede legt zich toe op hoogwaardige bevestigingsmaterialen voor de gevelbouw. Voor elk type gevelontwerp kan Leonardo Fix advies en ondersteuning bieden bij het ontwikkelen van de meest efficiënte draagstructuur. “Ook wat de impact van de nieuwe brand-wetgeving op het gevelontwerp betreft, kunnen architecten, bouwheren, en gevelbouwers bij ons terecht”, zegt Bart Lips. “Doordat alternatieve isolatiematerialen zoals rots- en glaswol aan belang zullen winnen, wordt het des te belangrijker om gevelsystemen te ontwerpen die heel weinig koudebruggen genereren. Onze interne ingenieurs kunnen de U-waardeberekening uitwerken voor het volledige gevelsysteem. Afhankelijk van het type draagstructuur en het gekozen isolatie-materiaal kan op die manier al van bij het ontwerp van de gevel de optimale isolatiedikte bepaald worden. Door gebruik te maken van inno-vatieve systemen kan de isolatiedikte binnen de perken gehouden worden.”

Door de jaren heen bouwde Leonardo Fix een eigen studiedienst uit en daar plukt de firma vandaag de vruchten van. “Waar de verschillende gevel-onderdelen vroeger pas bij de start van de eigenlijke bouwwerken samenkwamen, is de engineering van de gevel in de ontwerpfase nu veel belangrijker geworden. Wij kunnen architecten en gevelbouwers met raad en daad bijstaan in dit proces”, aldus Bart Lips. 

Leonardo Fix heeft met de brandbarrières van de Duitse fabrikant Fischer-BWM unieke systemen in de aanbieding. “Ze laten nog ruimte om te ventileren, in tegenstelling tot klassieke brandbarrières”, aldus Bart Lips.

Brandbarrières die ruimte laten om te ventileren

Ook qua materialen zijn gevelbouwers bij Leonardo Fix aan het juiste adres. Bij gebruik van gevelmaterialen die niet voldoen aan brandreactieklasse A1 bepaalt de wetgeving dat er brandbarrières moeten worden ingebouwd. Leonardo Fix heeft met de brandbarrières van de Duitse fabrikant Fischer- BWM unieke systemen in de aanbieding. “Uniek in die zin dat ze nog ruimte laten om te ventileren, in tegenstelling tot klassieke brandbarrières die doorgaans de ventilatie blokkeren”, legt Bart Lips uit. “Onze Fischer-brandbarrières bestaan uit rotswol-isolatie met een zwelstrip, die opzwelt bij brand en de gevel op die manier afsluit. Wij hebben twee types in huis: een type voor luchtspouwbreedtes tot 25 mm en een tweede type voor een luchtspouwbreedte tot maar liefst 50 mm. We kunnen hierbij teren op de jarenlange ervaring van Fischer-BWM.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details