Platform voor de bouw
Nieuws

Specifieke verbindingen maken prefabbetonelementen circulair

the-leaf-ternat_300_dpi

9 januari 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

In een rangschikking van circulaire producten moet beton veel materialen voor zich dulden. Toch kan het gebruik van de juiste verbindingen ervoor zorgen dat ook een gebouw uit prefabbetonelementen relatief makkelijk te demonteren is. Peikko levert al tientallen jaren dergelijke betonverbindingen.

Peikko wil met zijn producten een hoofdrol spelen in de transitie naar een circulaire bouwpraktijk. “Steden bezetten slechts 3 % van het landoppervlak, maar hun bewoners – zowat de helft van de wereldbevolking – zijn wel verantwoordelijk voor het gebruik van 75 % van de natuurlijke grondstoffen. Daarnaast produceren steden 60 tot 80 % van de wereldwijde broeikasgassen”, vertelt Joris van Hezewijk, sales- en marketingcoördinator bij Peikko. “Jaren geleden al besloten wij iets te ondernemen om de verduurzaming van de bebouwde omgeving te stimuleren, meer bepaald door producten te ontwikkelen die circulair bouwen, dat bovengenoemde problemen reduceert, te faciliteren.” 

Een demontabel casco dankzij de verschillende Peikko-verbindingen in de wijk Buiksloterham in Amsterdam.

Amsterdams voorbeeldproject

De specifieke betonverbindingen maken het mogelijk om een gebouw uit geprefabriceerd beton demontabel te maken. “In de circulaire wijk Buiksloterham in Amsterdam wordt de proef op de som genomen”, zegt van Hezewijk. “Voor elf woningen en een atelier in het stadsdeel schreven stabiliteitsingenieurs van studiebureau Lievense een volledige set betonverbindingen van Peikko voor. In de afgewerkte gebouwen zorgen HPKM®-kolomschoenen, HPM®-ankerbouten, SUMO®-wandschoenen, BECO®-balkschoenen, COPRA®-verankeringskoppelingen en het PCs®-consolesysteem ervoor dat de gebouwen gemakkelijk te demonteren zijn wanneer de tijd rijp is.”

Door bij de afwerking te werken met kalkmortel die makkelijk kan worden verwijderd met hogedruk, blijven alle bouten toegankelijk. “Bestcon, expert in geprefabriceerde betonproducten en leverancier van de prefabbetonelementen in het bewuste project, en aannemer Vink Bouw zijn erg enthousiast over deze innovatieve verbindingsmethode.”

Ook dichter bij huis wordt een beroep gedaan op de producten van Peikko om circulaire projecten te realiseren. “Voor het unieke, duurzame retailpark The Leaf in Ternat, waar de bouwmaterialen indien mogelijk geselecteerd zijn op basis van het Cradle to Cradle-principe, maakte Verelst Industriebouw gebruik van onze demontabele HPKM®-kolomschoenen”, aldus van Hezewijk. 

Tijdswinst

“Naast het feit dat het systeem gebouwen uit prefabbeton demontabel maakt, zorgt het er ook voor dat die gebouwen sneller kunnen worden opgetrokken. Bij prefabbetonkolommen bijvoorbeeld: na het aandraaien van de boutverbinding ontstaat meteen een momentvaste verbinding. Kolommen hoeven om die reden niet meer afgeschoord te worden. Er zijn ook geen gains nodig die aangegoten moeten worden. Zo wordt een kolom in slechts tien minuten gemonteerd”, besluit van Hezewijk.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details