Platform voor de bouw
Nieuws

Spoelen met verse lucht beperkt verspreiding van virussen binnenshuis Slimme ventilatie doet het denkwerk in jouw plaats

Ventileren wordt steeds nadrukkelijker naar voor geschoven als preventiemaatregel om het risico op verspreiding van het Covid-19 virus binnenshuis tot...

standard_ventilatie_illustratie-kopieren

10 juli 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Ventileren wordt steeds nadrukkelijker naar voor geschoven als preventiemaatregel om het risico op verspreiding van het Covid-19 virus binnenshuis tot een minimum te beperken. Logisch, want door de binnenlucht in woningen, kantoren, openbare ruimten, scholen, …  consequent te verversen, verdun je de vervuilde (en mogelijk besmette) binnenlucht.

Hoewel daar nog geen sluitend bewijs voor is, geven steeds meer wetenschappers intussen toch aan dat Covid-19 zich verspreidt via de lucht, meer bepaald via hele kleine besmette deeltjes in die lucht, aerosolen genaamd. Deze deeltjes kunnen tot meer dan 20 minuten in de lucht blijven hangen. En dat kan – zeker in goed geïsoleerde en luchtdichte gebouwen – voor problemen zorgen. Even kort het raam openzetten volstaat helaas niet. Wat je nodig hebt, is constante ventilatie, tegenwoordig trouwens een verplichting in elk nieuw of grondig energetisch gerenoveerd gebouw. Zo ben je er  niet alleen zeker van dat je 24/7 gezonde binnenlucht ademt, maar tegelijk worden zo ook de aerosoldeeltjes verdund, wat het risico op verspreiding van virussen ‘tout court’ vermindert.

Healthbox 3.0: de slimme, geconnecteerde Smartzone ventilatie-unit van Renson

 

Het goede nieuws is dat een slim ventilatiesysteem in principe al het werk voor jou doet, zonder dat je daar zelf omkijken naar hebt. ‘Slim’ betekent enerzijds dat je ventilatiesysteem de binnenluchtkwaliteit continu monitort dankzij vocht-, CO2– en geurtjessensoren. Daarop stemt het systeem het ventilatieniveau dan volautomatisch af, per ruimte in huis. Dit soort ventilatie luistert naar de naam ‘Smartzone ventilatie’. Met die Smartzone ventilatie gaat Renson een stap verder dan de standaard ventilatiesystemen.

Smartzone ventilatie zorgt voor ventilatie op maat. In een volledig gebouw wordt niet overal per definitie evenveel vervuilde binnenlucht afgevoerd, maar gebeurt dat op basis van de binnenluchtkwaliteit per ruimte. Hoe slechter die er aan toe is, hoe meer er per ruimte geventileerd wordt. Dat zorgt niet alleen voor een energiezuinig systeem, maar het geeft je ook de kans om een zieke persoon af te zonderen in één kamer om verdere verspreiding van virussen te voorkomen. De vervuilde binnenlucht uit die kamer wordt namelijk bij de bron aangepakt en rechtstreeks naar buiten afgevoerd. In combinatie met de natuurlijke toevoer van verse lucht in diezelfde ruimte, wordt de vervuilde binnenlucht met andere woorden geïsoleerd, waarbij de kans tot verspreiding van besmette deeltjes over een volledig gebouw tot een minimum beperkt wordt. (zie tekening)

Via de app bij de Healthbox 3.0 krijg je ventilatie-tips om je toestel optimaal in te zetten

 

Is je Smartzoneventilatie-unit ook nog eens geconnecteerd via het internet, dan krijg je via de app zelfs tips over hoe je die in uitzonderlijke omstandigheden als deze nog efficiënter kan inzetten. Bovendien is je toestel zo ook altijd up to date, want het wordt over het internet steeds automatisch van de laatste software voorzien.

Voor wie ook los daarvan het risico op verspreiding van besmette luchtdeeltjes binnenshuis tot een minimum wil beperken, hebben we nog deze ventilatietips:

• Zet je ventilatietoestel nooit af, integendeel: als je daar (zoals via de app bij de geconnecteerde Healthbox 3.0 van Renson) de kans toe hebt, stel dat dan in op de ‘intensief’-stand.

• Zet in de zomer zoveel mogelijk  je ramen open om je huis te spoelen met verse lucht. Doe je dat ’s nachts? Dan vang je 2 vliegen in 1 klap, want tegelijk koel je er je woning mee af. Wist je trouwens dat voor dit ‘intensief ventileren’ raamroosters bestaan die regen- en insectenwerend zijn? Dankzij die ‘nachtkoelingsroosters’ kan je je ramen zonder probleem een hele nacht veilig open laten.

Meer info? www.renson.eu

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%