Platform voor de bouw
Nieuws

Sporten in state of the art infrastructuur

IMG_4977
Het clubhuis is het kloppend hart van La Gantoise en staat dan ook centraal op de site.

Tekst | Timesaver

Beeld | Charles-Luka Schweizer – Timesaver

12 mei 2022 Leestijd 23 minuten

Deel dit artikel

Sportminnend Vlaanderen moet in zijn nopjes zijn. Aan de Noorderlaan in Gent verrijst immers hét paradijs bij uitstek voor hockey-, padel- en tennisfanaten. Zowel professionals als hobbyisten kunnen er zich uitleven in een sportinfrastructuur die het predicaat ‘state of the art’ waardig is. Spectaculaire tribunes en een uiterst aantrekkelijk clubhuis maken het plaatje compleet.

Met drie padelvelden is La Gantoise hét paradijs voor de moderne sporter.

La Gantoise is al 150 jaar een begrip in de Gentse sportwereld. Het aanbod startte met infrastructuur voor gymnastiek en evolueerde naar atletiek, voetbal, tennis, hockey … Vandaag is het met 2200 actieve leden een van de grootste sportverenigingen van het land. Omdat de uitvalsbasis aan de Tennisstraat zijn beste tijd had gekend, werd al in 2015 beslist om op een nieuwe locatie een van de meest toonaangevende en mooiste sportclubs van België te bouwen. “Uiteindelijk viel de keuze op een terrein aan de Noorderlaan”, vertelt Frederik Van Hyfte, projectleider bij Algemene Bouwonderneming Vandenbussche. “Het werd een uiterst ambitieus project met zes tennisvelden, drie padelvelden en anderhalf hockeyveld. Daarnaast is er sprake van een clubhuis met een benutbare oppervlakte van 1.925 m², verdeeld over drie verdiepingen. Het gelijkvloers is voorbehouden voor een inkomhal, een winkel en de kleedkamers met douches en sanitair. De eerste verdieping werd ingericht als bar en restaurant met groot terras. Daar is eveneens een technische ruimte voorzien. De bovenste etage herbergt een polyvalente ruimte met meerdere vergaderzalen. Tot slot is er ook een aanpalende tennishal van 3.315 m² met vijf indoor tennisvelden gerealiseerd.”

Naast het clubhuis bevindt zich de tennishal met vijf indoor tennisvelden.

Totaalproject voor aannemer

Het clubhuis is een rechthoekig gebouw dat bestaat uit een betonstructuur van kolommen en ter plaatse gestorte betonvloeren. Qua afwerking werd er gekozen voor hout en – ter hoogte van de dakterrassen – luifels in een strakke witte sierpleister. “De tennishal is opgebouwd uit gelamelleerde houten kolommen en balken, waartegen de geïsoleerde sandwichpanelen werden gemonteerd”, aldus Frederik Van Hyfte. “Het dak is een steeldeck met een EPDM-dakafwerking. Algemene Bouwonderneming Vandenbussche realiseerde het volledige project, met uitzondering van de outdoor sportvelden, die door specialist 4LS zijn aangelegd. Ook de buitenaanleg van de parkings en de fietsstallingen vielen onder onze verantwoordelijkheid.”    

Het tweede niveau is voorbehouden voor een aangename bar en restaurant.

Alle expertise in huis

Voor bouwbedrijf Vandenbussche was het een bijzonder interessant project. CEO Kristof Defruyt: “Toen dit klasse 8-dossier in het voortraject bij ons binnenkwam, beschikten we over een bouwaanvraagdossier naar het ontwerp van Vertongen Architecten en een presentatielastenboek van projectmanager Bopro. Onze studiedienst ging onmiddellijk aan de slag om het dossier verder uit te werken. Onze afdeling gebouwentechnieken stond in voor de studie van de technieken. Ook de stabiliteitsstudie, veiligheidscoördinatie en EPB werden inhouse bij Vandenbussche gecoördineerd. We hebben immers alle expertise in huis om dergelijke ‘Engineering & Build’-projecten tot een goed einde te brengen.” Frederik Van Hyfte: “Toch was het een project met de nodige uitdagingen. De montage van de enorme spanten werd op voorhand zorgvuldig uitgekiend om een snelle doorlooptijd te garanderen. Daarnaast hebben we de bekistingen gedetailleerd moeten afstemmen op het zichtwerk van de kolommen en vloeren.”

Het derde niveau herbergt een polyvalente ruimte met verschillende vergaderzalen.

Realisatie met toegevoegde waarde

In september vorig jaar werden de eerste wedstrijden gespeeld en tegen het kerstverlof van 2021 werd het clubhuis opgeleverd. Kristof Defruyt: “Dergelijke vastgoedprojecten en -ontwikkelingen realiseren we met veel plezier omdat ze de samenleving ten goede komen. Het is onze manier om op innovatieve wijze bij te dragen aan de inclusieve stad van morgen, waar het aangenamer leven, werken en wonen zal zijn.”    

Ruime terrassen zorgen voor een aangename en open sfeer in en rond het clubhuis.

Duurzame uitwerking van een complex bouwdossier

Niet alle bouwheren beschikken over de expertise om een nieuwbouwproject uit te werken en op te volgen. Dat was ook het geval voor KAA Gent, dat het initiatief nam om La Gantoise een nieuwe uitvalsbasis te geven. Daarom werd al snel besloten om het dossier toe te vertrouwen aan Bopro. Een wijze beslissing, want als gevestigde waarde die gespecialiseerd is in management consultanty en duurzame ontwikkeling van gebouwen, vastgoedportefeuilles en gebieden bleek dit bedrijf de ideale partner om het precaire dossier in goede banen te leiden.

Tekst | Timesaver Beeld | Charles-Luka Schweizer – Timesaver

Image with no description

Al vele jaren is Bopro een gevestigde waarde in het begeleiden van allerhande bouwdossiers, zowel in België als in het buitenland. “Onze ‘whole-of-life’ vastgoedbenadering omvat alle aspecten, van de investeringsbeslissing en de daaropvolgende ontwikkeling tot de effectieve exploitatie”, vertelt operations manager Arnold Schautteet. “We willen onze klanten in de private en publieke markt steeds een maximale toegevoegde waarde bieden en streven hierbij naar een optimaal evenwicht tussen economische, sociale en ecologische aspecten. Ook in La Gantoise is deze cocktail terug te vinden. Het is immers een bijzonder duurzaam initiatief – zowel het clubhuis als de tennishal zijn bijna-energie- neutraal – met een uitgesproken sociale functie, waarbij het beschikbare budget optimaal is aangewend.”

Ook niet zo alledaags is dat Bopro een ‘Engineering & Build’-aanbesteding uitschreef voor het clubhuis en de tennishal.

Alles volgens BREEAM-principes

Bopro startte al in 2017 met de uitwerking van dit dossier. “Samen met de bouwheer en La Gantoise hebben we een programma van eisen opgesteld”, vertelt Arnold Schautteet. “Vervolgens hebben we dit in een bestek gegoten en in de vorm van een aanbesteding op de markt gebracht. Uitzonderlijk aan dit project was dat KAA Gent de aanleg van de buitensportterreinen al had toegezegd aan 4LS. Ook niet zo alledaags is dat we een ‘Engineering & Build’-aanbesteding uitschreven voor het clubhuis en de tennishal. Verder werd alles volgens de BREEAM-principes gebouwd, zonder het certificaat daadwerkelijk aan te vragen. Natuurlijk assisteerden we de bouwheer bij het aanvragen van alle vergunningen en hebben we ook de werken nauwkeurig opgevolgd.”    

Glazen balustrades getuigen van vakmanschap

De parel van La Gantoise is de glazen balustrade aan de buitentribunes. Het is een project waarmee INSTALL.COMPANY nogmaals heeft bewezen wat het allemaal in zijn mars heeft. Deze specialist in het plaatsen van glazen balustrades maakte er immers een waar kunstwerk van. Vooral de vele details in het aluminium plooiwerk resulteerden in een stukje maatwerk dat de term vakmanschap waardig is.

Tekst | Timesaver Beeld | Charles-Luka Schweizer – Timesaver

Image with no description

Dat de opdracht voor de realisatie van de glazen balustrade aan de buitentribunes van La Gantoise aan INSTALL.COMPANY werd toegekend, is niet zo verbazingwekkend. Sinds 2016 is dit bedrijf immers dé partner bij uitstek voor het plaatsen van glazen balustrades voor binnen- en buitentoepassingen, glazen doorvalbeveiliging aan ramen, scheidingsschermen, aluminium trapleuningen en muurhandgrepen. “Zeker in sportinfrastructuur hebben we intussen onze sporen verdiend”, vertelt operationeel manager Koen De Swaef. “Zo vind je onze balustrades terug in de Ghelamco Arena in Gent, de Bosuil in Antwerpen, de voetbalstadia van Zulte Waregem en KV Mechelen, de Hippodroom in Waregem, de Topsporthal in Beveren … We zijn heel blij dat we dit lijstje kunnen aanvullen met een prestigieus project als La Gantoise. Toen wij door onze trouwe partner GMC en onze klant Vandenbussche werden gecontacteerd, waren we meteen laaiend enthousiast. Niet alleen omdat we de kans kregen om onze expertise te demonstreren, maar ook omdat we graag ons steentje willen bijdragen aan de groeiende populariteit van hockey en padel in ons land.” 

Het was millimeterwerk om de aansluiting met de glazen balustrade perfect uit te voeren.

Mix van esthetiek en veiligheid

Hoewel INSTALL.COMPANY al heel wat uitdagende projecten tot een goed einde heeft gebracht, moest het team in La Gantoise een tandje bijsteken. “We installeerden meer dan 150 lopende meter glasbalustrades aan de tribunes. De complexiteit schuilde vooral in de vele verschillende details in het aluminium plooiwerk”, verduidelijkt projectmanager Kurt De Sloovere. “Het was millimeterwerk om de aansluiting met de glazen balustrade perfect uit te voeren. We streven immers telkens naar de ideale mix van esthetiek en veiligheid. Daarnaast besteden we eveneens erg veel aandacht aan werfopvolging, planning en service, wat ook in dit project heel sterk werd geapprecieerd.”    

Extreem veilig glas dankzij performante interlayer

De balustrades van het clubhuis van La Gantoise zijn niet alleen esthetisch verfijnd, maar ook bijzonder veilig. Ze werden immers gelamineerd met SuperTough™, een structurele interlayer die voor een bijzonder goed ‘post-breakgedrag’ zorgt. Dankzij dit innovatieve product van Everlam blijft de balustrade bij breuk rechtstaan en kan ze zelfs nog een tweede impact aan. 

Image with no description

Everlam is een Belgisch-Duitse pionier in de productie van hoogkwalitatieve Polyvinyl Butyral-film (PVB) voor gelamineerd veiligheidsglas in architecturale toepassingen. Sinds haar oprichting in 2015 is de firma uitgegroeid tot een partner van aannemers in de hele wereld. “Onze producten zijn terug te vinden in IGA Istanbul Airport, de SKY Towers in Oostende en vele andere gebouwen, van toren- tot appartementsgebouwen”, vertelt sales representative Gerben Van Sandvoet. “Wij bieden immers een hoogwaardige PVB-tussenlaag aan om glazen balustrades, shopfronts, IGU units enzovoort veilig te houden zonder de esthetiek in het gedrang te brengen. Ons doel is om meer te zijn dan een leverancier van hoogwaardige PVB. Wij zoeken steeds naar partnerships die in win-winoplossingen resulteren. Dit betekent dat we onze klanten door en door kennen, dat we hun situatie begrijpen en intens samenwerken om aan hun behoeften te voldoen.” 

Een balustrade met de SuperTough™ zal na breuk rechtop blijven staan en zelfs een tweede impact kunnen incasseren.

Veiligheid in ware zin van het woord

Ook met GMC zette Everlam een dergelijk partnership op poten. Daarom werd Everlam nauw betrokken bij de realisatie van de balustrades voor La Gantoise. “Uiteindelijk is de keuze op onze SuperTough™ gevallen, een interlayer met een bijzonder goed ‘post-breakgedrag’. Waar de meeste oplossingen ervoor zorgen dat het glas bij breuk aan de interlayer blijft hangen, zal een balustrade met de SuperTough™ nog de kracht hebben om rechtop te blijven staan en een tweede impact te incasseren. De 1010.4* tempered werd door het WTCB gecertificeerd voor sportstadions, maar we hebben ook float glass-versies die voor residentiële en commerciële toepassingen gecertificeerd zijn. Overal vervult SuperTough™ eenzelfde functie: veiligheid in de ware zin van het woord.”    

Vlak glas en keramiek op maat

De glazen balustrades zijn in La Gantoise zonder twijfel de kers op de taart van het architecturale concept. Dankzij de toepassing van extra wit gelaagd glas wordt veiligheid gekoppeld aan maximale visibiliteit en esthetisch cachet. Dit materiaal werd geleverd door GMC Meyvaert uit Evergem, al decennia een klinkende naam inzake het verwerken van vlak glas voor binnen- en buitentoepassingen.

Image with no description

In de balustrades van La Gantoise aan de Gentse Watersportbaan werd maar liefst 300 m² gehard gelaagd glas verwerkt (1010.4 extra wit glas met een SuperTough™-folie van Everlam). Voor GMC Meyvaert is dit nieuwe sportcomplex dan ook een referentie die kan tellen. “Het is een erg mooie aanvulling voor ons rijkgevulde portfolio”, vertellen zaakvoerders Alex en Bernard Meyvaert. “We zijn immers uitgegroeid tot een Europees gereputeerde verwerker, alsook een specialist in gelaagd glas met hoge toegevoegde waarde voor balustrades. Sinds enkele jaren zijn we eveneens een van de weinige mondiale marktspelers die keramiek voor high-end outdoorprojecten verwerken. Met onze verhuis naar een nieuw en modern pand in Evergem hebben wij daarom onze naam gewijzigd naar GMC Meyvaert, wat staat voor Glass Meyvaert Ceramics.”

GMC koopt grote glasplaten (6000 x 3210 mm) aan en versnijdt ze op maat van de toepassing in kwestie. “We zorgen tevens voor een afwerking volgens de behoeften van de klant”, vertellen de zaakvoerders. “Onze grote troef is dat we een brede waaier van uitvoeringen kunnen leveren: antireflecterend extra wit gelaagd, gelaagd DG-41, gelaagd SuperTough™, gelaagd sound control … Bovendien staan we open voor alle mogelijke vragen. De ene klant voorzien we van ‘bruut’ op maat gesneden glas, terwijl de andere onze expertise inroept voor ‘rodage’ met speciale afwerkingen. Bij keramiek focussen we ons op een all-inservice. De platen worden in XXL-formaat aangekocht, in diktes van 6 tot 20 mm en in een breed kleurenpalet. Vervolgens gaan we ze op maat verzagen, polieren, boren en verlijmen en custom made verpakken.”    

Baanbrekende glasconstructies voor La Gantoise

Transparantie staat centraal in het architecturale concept van La Gantoise. Daarom kreeg glas een prominente rol toebedeeld als bouwmateriaal. Weliswaar gebeurde dit op een subtiele manier die overeenstemt met de praktische realiteit van een sportcomplex. Dankzij het vakmanschap van Glass Projects werden de ideeën van de architect op een bijzonder esthetische en duurzame manier vertaald naar een gebouw waar maximaal wordt geprofiteerd van natuurlijke lichtinval. 

Image with no description
Ook de grote raampartijen aan de bar en het congrescentrum zijn van de hand van Glass Projects.

In het clubhuis werd circa 500 m² glas geïntegreerd. Enerzijds is er de imposante glasgevel aan de inkom, anderzijds zijn er de grote raampartijen aan de terrassen van de bar en het congrescentrum. Uitvoerder van dienst was Glass Projects uit Ninove, dat zich als onderdeel van de Pauwels Groep specifiek toelegt op glazen constructies, koepels en gevels voor de meest uiteenlopende projecten. “Het is onze missie om met glas architecturale pareltjes te verwezenlijken die enerzijds veilig zijn en anderzijds een functionele meerwaarde genereren”, vertelt verantwoordelijke Ruben Haegeman. “We onderscheiden ons door uitmuntend vakmanschap, innovatieve toepassingen en een betrouwbare, klantgerichte aanpak. Door al in de conceptfase proactief mee te denken, slagen we erin om de meest complexe opdrachten tot een goed einde te brengen. Denk maar aan de indrukwekkende overkapping van het station in Namen, de jumboraamkaders met geëxtrudeerde afwerkingskokers in het Proximus-gebouw in Roeselare, het concept van de BIPV-kaders, de ontwikkeling van de matrijzen en de montagemethodiek in functie van gelijkmatige belasting van de luifel op Bota Solar in Brussel, de skybar van de beurs in Brussel …”

De grootste uitdaging situeerde zich in de inkom, waar glaspartijen van 7 meter hoog moesten worden gemonteerd.

Precaire oefening

Ook in La Gantoise moest Glass Projects zijn expertise en creativiteit laten gelden. “We kozen voor een combinatie van ons eigen Glassprojects PG175-systeem en de Reynaers Masterline 8-profielen”, aldus Ruben Haegeman. “De grootste uitdaging situeerde zich in de inkom, waar glaspartijen van 7 meter hoog moesten worden gemonteerd. Gezien het grote gewicht was dit een precaire oefening. Het resultaat mag er echter wezen. Met La Gantoise hebben we er dus opnieuw een referentie bij waarop we bijzonder trots zijn.”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Gantoise (Gent) & Sport Vlaanderen (Brussel)
  • Architect Vertongen Architecten (Gent)
  • Hoofdaannemer(s) Algemene Bouwonderneming Vandenbussche (Aalter)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details