Platform voor de bouw
Sportoase Schiervelde, Roeselare | Zwembad als blikvanger voor de omgeving

Sportoase Schiervelde, Roeselare | Zwembad als blikvanger voor de omgeving

Een nieuw baken. Een sportief juweel voor Roeselare. Dat was het opzet van een publiek-private samenwerking tussen bouwheer Sportoase en de stad. Het resultaat is een performant zwembad dat zich uitstekend leent tot zorgeloos vertier en de betere sportbeleving.

Zwemmen is meer dan baantjes trekken. Zwemmen is een beleving. Een uitstap voor het hele gezin met een bad en glijbanen voor elke leeftijd. In dit nieuwe zwembad in Roeselare is dat niet anders.

Sportoase Schiervelde Roeselare

Sfeervolle lichteffecten zorgen voor feeërieke taferelen.

 

In opdracht van Sportoase ontwierp LD-architecten een modern bad met een beperkte footprint (2.400 vierkante meter), maar een maximale capaciteit.

Fraai uitzicht

In architecturaal opzicht zijn het vooral de houten gevelbekleding en de glijbaantoren die van het zwembad een echt landmark maken. Het imposante gebouw is goed voor circa 4.800 m² bruikbare oppervlakte. De architecten hielden dan ook optimaal rekening met de ligging en de oriëntatie. Voor de bouw van het zwembad werd een deel parking van de Roeselaarse hallen opgeofferd. De site wordt aan de ene kant geflankeerd door rivier de Mandel en aan de andere kant door de ringlaan. “Door gebruik te maken van grote glaspartijen kijken bezoekers vanuit het recreatiebad uit op de groene omgeving en de meanderende rivier. De grote glaspartijen worden geaccentueerd door een betonnen rand. Ook onderaan het gebouw is de betonconstructie zichtbaar. De houten bekleding rust op een sokkel met een vrije plint om vandalisme tegen te gaan. Onder de houten latten is zowel rotswol als PUR aangebracht”, verduidelijkt Janklaas Claeys van LD-architecten, dat al meer dan veertig jaar ervaring heeft met het ont-werpen van recreatie- en sportinfrastructuur.

Sportoase Schiervelde Roeselare

Het sportbad meet 25 op 21 meter en is uitgerust met een duiktoren en een beweegbare bodem.

 

Competitiewaardig

Zowel competitieve als recreatieve zwemmers en gezinnen uit de hele regio aantrekken: dat is de ambitie van het nieuwe zwembad. Het sportbad meet bijvoorbeeld 25 op 21 meter en is uitgerust met een duiktoren. “Een beslissing die vooral ingegeven is door het grote aantal zwemclubs in de stad. Er wordt ook waterpolo gespeeld. Door de uitzonderlijke breedte zijn er op elk moment twee banen vrij voor publiekszwemmen”, aldus Janklaas Claeys.

Op het diepste punt meet het sportbad 3,7 meter. Een beweegbare bodem zorgt voor de nodige flexibiliteit. “Op die manier is de veiligheid gegarandeerd op de vrije momenten en kunnen er officiële wedstrijd plaatsvinden.” Er is ook een publiekstribune voorzien. Het sportbad bevindt zich overigens op de eerste verdieping. Het aantal kubieke meters grondverzet moest immers zo veel mogelijk beperkt worden. Met een zwembadkuip-op-hoogte wisten de architecten die eis uitstekend in te willigen. Het zwemgedeelte mondt uit in een grote, uitgestrekte raampartij. Van hieruit kijken zwemmers uit over de ringlaan richting het hinterland. Dankzij het niveauverschil hebben voorbijrijdende automobilisten geen inkijk. Op hetzelfde niveau als het sportbad bevindt zich ook een instructiebad, eveneens met beweegbare bodem. Ideaal voor zwemlessen, maar net zo goed voor sportactiviteiten.

Sportoase Schiervelde Roeselare

Plaats voor spelende kinderen is een van de leidraden in het ontwerp.

 

Speelzones voor elke leeftijd

Plaats voor spelende kinderen is een van de leidraden in het ontwerp. Dat merk je in het recreatiegedeelte van het zwembad. Dat telt twee glijbanen – waaronder een duoglijbaan die vanuit de toren rond het gebouw krult – en een wildwaterrivier. In verschillende zones zijn er afgebakende locaties voor elke leeftijd ingericht. Een peuterbad met aantrekkelijk speelgoed voor de kleinsten wordt geflankeerd door een golfslagbad, een wellnesszone en een speelzone voor jonge kinderen. Bovendien is er ook sprake van een stoomhut en belevingsbad. De verschillende doelgroepen worden op hun wenken bediend. Sfeervolle lichteffecten voegen een extra effect toe, wat feeërieke taferelen mogelijk maakt.

Sportoase Schiervelde is meer dan een zwembad. Het is een multifunctioneel sportgebouw. Dankzij de slimme indeling zijn ook een fitness en andere sportzalen geïntegreerd in het ontwerp. Bezoekers kunnen na het sporten van een verfrissing of een versnapering genieten, want in de cafetaria zijn er uitgebreide eet- en drinkmogelijkheden. Ze kijkt uit op een ruim terras, dat is ingebed in de groene omgeving.

Sportoase Schiervelde Roeselare

Twee glijbanen, waaronder een duoglijbaan die vanuit de toren rond het gebouw krult, en een wildwaterrivier bezorgen spelende kinderen de tijd van hun leven.

 

Technische uitdagingen

VK Architects & Engineers stond in voor de stabiliteit, technieken, energieverslaggeving en akoestiek. Zo is het zwembad aangesloten op het warmtenet van MIROM, waarbij de restwarmte van de gelijknamige verbrandingsoven gebruikt wordt om extra verwarming te leveren aan omliggende gebouwen. “Het complex omvat tevens een warmtekrachtkoppeling, PV-voorzieningen en regenwaterrecuperatie. Een UF/RO-installatie zuivert tot 70 procent van het spoelwater”, vertelt Bart Callens van VK Architects & Engineers.

De ruime ervaring van LD-architecten vormde een enorm voordeel bij de uitvoering. “Zwembaden vergen specifieke oplossingen”, weet Janklaas Claeys. “Zo hielden we van bij het begin rekening met hellende vloeren om het water eenvoudig af te voeren. Ook andere bouwkeuzes zijn ingegeven door de omgeving en de aanwezigheid van chloor. Zo maken we gebruik van houtspanten, kregen de ramen een extra coating en zorgt de betonnen schil voor een complete luchtdichtheid. En uiteraard is timing een uitdaging in projecten als deze. Er zat amper anderhalf jaar tussen het voorontwerp en de oplevering. Dat betekent dat er in elke stap van het proces extra aandacht nodig is, om zeker te zijn dat elk detail 100 procent klopt.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details