Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Square One, Geel | Eigentijdse duurzaamheid langs de ring

11 april 2020 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Eind 2019 verrees aan de Geelse ringweg een fonkelnieuw kantorencomplex met zes verdiepingen. Naast de schitterende ligging torent vooral de puik belijnde vormgeving erboven uit. Tijdloze uitstraling streelt het oog van de al dan niet toevallige passant.

Begin dit jaar verkaste het voltallige team van de Netropolix groep naar de eerste verdieping van Square One. Naast vernieuwde werkplekken en vergaderfaciliteiten beschikt het IT-bedrijf ook over extra assemblage- en stockageruimte. Binnenkort verwelkomt ook de zesde etage haar eigenaar, meer bepaald Tormans. Voor de vier overige verdiepingen zoekt het technische detacheringsbedrijf huurders, bij voorkeur ‘community workers’ met een open geest. Een polyvalente zone, gelegen aan een centrale patio op de eerste verdieping en met ontspannings- annex eetruimte, wordt gedeeld door de aanwezige bedrijven en kan ingezet worden voor diverse activiteiten.

202001_beneens_netropolix_011-kopieren

Begin dit jaar verkaste het voltallige team van de Netropolix groep naar de eerste verdieping van Square One.

 

Architecturaal hoogstaand

Het palmares van het Geelse ontwerpbureau Archiles architecten staat als een paal boven water. Ir. arch. Jan Van Pelt steekt van wal: “Ons conceptueel uitgangspunt stoelt op een tweeledige constructie. Het gelijkvloers, dat de inkomhal, fietsenstalling, technische lokalen en negentig parkeerplaatsen herbergt, is opgevat als een ‘tafel’ in robuust beton. Hierop rust een kantoorvolume met zes bouwlagen. In deze ‘lichte’ structuur staan een maximale daglichttoetreding en een zakelijke uitstraling centraal. De flirt tussen kristal-lijne en amorfe materialen biedt een apart en veelbelovend perspectief. De strenge ritmering van het hoofdvolume – geënt op een vaste asmaat van 130 cm – staat garant voor een flexibele kantoorinrichting. Dit vertaalt zich in de gevel via de toepassing van verticale aluminium vinnen. Het eerder speelse effect van ‘open’ versus ‘gesloten’ – naargelang je ‘langs’ of ‘dwars naar’ de gevel kijkt – contrasteert geraffineerd met de uitstraling van de kantoorfunctie.”   

202001_beneens_netropolix_020-kopieren

In het kantoorvolume staan een maximale daglichttoetreding en een zakelijke uitstraling centraal.

 

Technische en ecologische performantie

En wat met de duurzaamheidsfactor? “Archiles architecten sluit geen compromissen op het vlak van degelijkheid en kwaliteit”, stelt Van Pelt. “Alle onderdelen van het project moeten bijdragen tot een duurzaam eind-resultaat. Om dit als ontwerpers te beheersen, werd het volledige project uitgewerkt in 3D met behulp van Revit. Dankzij dit model konden we kort op de bal spelen en verfijnen waar nodig, konden we ons vergewissen van de globale technische coherentie – in het licht van de gevraagde flexibiliteit – en konden we ons laten inspireren bij complex studiewerk, zoals de detaillering van de glazen gevel. Werken conform strikte kwaliteitsnormeringen maakt inherent deel uit van ons visitekaartje. Dat geldt ook voor aspecten zoals energiezuinigheid en ecologie. Zo is er in dit project gekozen voor een KWO-installatie om een optimale temperatuurregeling te bekomen op basis van een hernieuwbare energiebron. Een ruime buitenpatio en daktuin op de eerste verdieping fungeren als ‘zuurstoflongen’ van het gebouw. Ook het maaiveld wordt groen aangelegd. Na een verkwikkende wandeling langs de grote vijver, die tevens voor buffering van het regenwater zorgt, kunnen de werknemers opnieuw vol goede moed aan de slag!”     

202001_beneens_netropolix_012-kopieren

Voor een kantoorsetting is de afwerking kwalitatief bijzonder hoogstaand.

 

Puntgave afwerking

In september 2019 sleepte het Olense bouw- en interieurbedrijf Beneens de Prijs Ondernemen van VOKA-Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen in de wacht. Veel tijd om na te genieten was er niet, want begin oktober 2019 startten de werken bij Square One, ter hoogte van de inkomzone en de zesde verdieping. Projectleider Sanne Verschooten, die het project samen
met collega Hans Ver Elst in goede banen leidt: “Beneens behartigt de vloeropvullingen en -afwerking, de schilderwerken en de plaatsing van Gyproc-wanden en meubilair, op alle verdiepingen. De oplevering van de eerste verdieping – die van de Netropolix groep – was eind 2019 een feit. De deadline voor de andere verdiepingen is begin maart 2020. De etage van Tormans werken we volledig ‘op maat’ af, in nauwe afstemming met de klant. Verdiepingen 2 tot en met 5 krijgen een basisafwerking met flexibele indelingsmogelijkheden. Toekomstige huurders beschikken bij oplevering wel al over een kitchenette, klimaatplafond en sanitaire voorzieningen.”

Team als cement

“De strakke deadline”, antwoordt Verschooten op de vraag naar de grootste uitdaging. “In onze business zijn wij afhankelijk van andere betrokkenen. Alvorens Beneens van start kan gaan, moet het gebouw er staan én in optimale conditie zijn (bijvoorbeeld water- en winddicht). Voor een kantoorsetting is de afwerking kwalitatief bijzonder hoogstaand. Dankzij een nauwgezette voorbereiding, planning en algemeen ‘lean management’ slagen we er toch in de doelstellingen te behalen. Het multidisciplinaire teamwork, de vruchtbare samenwerking en efficiënte communicatie – achter de schermen en op het terrein met onze fantastische vakmensen – vormen met stip dé hoeksteen voor het resultaat dat we vandaag al kunnen optekenen.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details