Platform voor de bouw
Staal-betonliggers met een groen karakter
In een appartementencomplex aan een haven in Noorwegen zijn de balken niet enkel figuurlijk, maar ook letterlijk groen.

Staal-betonliggers met een groen karakter

DELTABEAM ontstond meer dan dertig jaar geleden in Finland. De hybride balk combineert de voordelen van staal en beton. Sindsdien gaf de balk wereldwijd duizenden projecten mee vorm. De algemene evolutie naar een duurzame en milieuvriendelijkere aanpak bracht de engineers van Peikko op het idee om een groene variant te ontwikkelen, zonder in te boeten aan praktische voordelen. Dat doet het team met minstens 90 procent gerecycleerd staal en hernieuwbare energie.

Meerwaardebrenger voor elk project

Door staal en beton samen te brengen in één balk creëert DELTABEAM verschillende praktische voordelen op de werf. Zo zijn er bijvoorbeeld grote overspanningen met minder kolommen mogelijk. DELTABEAM heeft een geïntegreerde brandwerendheid tot 180 minuten. Een aanvullende brandwerende bekleding met betimmering of verf is dus niet nodig. Bovendien maken de balken de montage van leidingen onder de vloer gemakkelijk en zijn er met het oog op toekomstig gebruik flexibele vloerindelingen mogelijk.

De DELTABEAM Green in actie in Noorwegen.

DELTABEAM Green behoudt die voordelen, maar voegt er een groen karakter aan toe. Sales- en marketingcoördinator Joris van Hezewijk legt uit: “Onze DELTABEAM Green is vervaardigd uit meer dan 90 procent gerecycled staal. Daarvoor hebben we een aantal partners gezocht die deze grondstof aanleveren. We hebben het over een minimumpercentage. Het kan evengoed 99 procent zijn. Dat hangt af van het maatwerk-design.” Voor de productie wordt hernieuwbare energie ingezet. Ook de transporten kunnen op een ecovriendelijke manier gebeuren, met gebruik van biodiesel of met een milieucompensatie voor de brandstof. “Onze milieuproductverklaringen (EPD’s) vormen voor professionals een eenvoudige tool, waarmee ze de positieve impact op de milieubelasting van hun project kunnen duiden. Om al deze redenen is DELTABEAM Green een dankbare oplossing voor BREEAM- of LEED-certificatie.”

Succesverhaal in Noorwegen

Ondanks zijn jonge bestaan, heeft DELTABEAM Green zijn meerwaarde al bewezen. Onder meer in een appartementencomplex aan een haven in Noorwegen (Havneparken FK 1), waar de balken niet enkel figuurlijk, maar ook letterlijk groen zijn. Bouwheer en architect streefden er naar een BREEAM Excellent-score. Mede dankzij een kilometer DELTABEAM’s, ofwel 150 balken, werd dat doel gehaald. Wat het transport betreft, opteerde de klant voor biobrandstof om de ecologische voetafdruk verder te beperken. “En dat transportverhaal willen we blijven aanscherpen”, benadrukt Joris van Hezewijk. “Vandaag wordt de DELTABEAM Green enkel in Finland geproduceerd. Maar als het aanslaat, willen we de productie ook uitbreiden naar andere landen en de transportkilometers op die manier drastisch verminderen.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details