Platform voor de bouw
“Staal is de rebel onder de ecologische materialen”
De gevelbekleding van The Dutch Vault in het Nederlandse Houten is gebaseerd op het concept van een munt. (Beeld: Marco de Groot)

“Staal is de rebel onder de ecologische materialen”

Prikkelend, uitdagend, verrassend en altijd met een hoek af: staal is een materiaal dat creatieve ontwerpers in staat stelt om de grenzen van de hedendaagse architectuur te verleggen. Dat kan Allen Zimmerman, architect-zaakvoerder bij wilma wastiau, alleen maar beamen. Onder het motto ‘We funk industrial architecture’ tillen hij en zijn collega’s de esthetische, functionele en ruimtelijke kwaliteit van logistieke en industriële gebouwen naar een hoger niveau. “Staal geeft duurzame architectuur een nieuwe, holistische dimensie”, stelt Zimmerman, die zijn liefde voor dit uitzonderlijke materiaal betuigde in een boeiend webinar van ArcelorMittal.

“Door staal te gebruiken, kunnen we ook unieke architecturale vormen creëren”, benadrukt Allen Zimmerman (Beeld: Office Nete, Stijn Bollaert)

Allen Zimmerman: “De specialisatie van wilma wastiau is industriebouw met architecturale meerwaarde. We streven telkens naar een ontwerp dat de eigenheid van de omgeving en de gebruikers weerspiegelt, iets wat vaak ontbreekt bij klassieke logistieke en industriële gebouwen. In de opdrachten die wij uitvoeren, is het makkelijk om na verloop van tijd in dezelfde vaste patronen te vervallen, maar wij trachten die verraderlijke valkuil te omzeilen door voor elk project een unieke aanpak te hanteren. Staal biedt ons in dat opzicht allerlei waardevolle troeven (al dan niet in combinatie met andere materialen). Er is overlap tussen onze architecturale hands-onmentaliteit en de typische eigenschappen van staal. Het is een erg praktisch, technisch en ‘to the point’ materiaal, maar je kan er tegelijk heel creatieve dingen mee creëren. We trachten de link tussen idee en uitvoering telkens zo kort mogelijk te houden. Staal speelt daarbij een cruciale rol, zowel op structureel als esthetisch vlak.”

“Met staal kan je op een heel lichte, elegante manier overspanningen realiseren en kan je ruimtes letterlijk en figuurlijk uitvergroten”, zegt Allen Zimmerman. (Beeld: The Cool Factory, Lucid)

Evenwicht tussen rationaliteit en creativiteit

“Het werk van de Amerikaanse architect Albert Kahn is een van onze grote inspiratiebronnen. Hij ontwikkelde meer dan honderd jaar geleden al een revolutionaire typologie om goederenopslag en industrie te integreren in het stedelijk weefsel. Zo maakte hij bijvoorbeeld gretig gebruik van transparante gevels, een tendens waar we vandaag graag naar teruggrijpen. Daarnaast was hij ook een meester in het optimaliseren van ruimte – onder meer door grote vrije hoogtes te voorzien. Dit resulteerde in gebouwen met unieke organische vormen, die het landschap tot leven wekten. Zijn vooruitstrevende architecturale filosofie schemert door in ons werk. We gaan telkens op zoek naar een optimaal evenwicht tussen rationaliteit en creativiteit. Met staal kan je op een heel lichte, elegante manier overspanningen realiseren (geïnspireerd op bruggenbouw) en kan je ruimtes letterlijk en figuurlijk uitvergroten. Bovendien kan je er een riante natuurlijke lichtinval mee creëren. Ook wat creativiteit betreft, is the sky the limit, want staal is het uitgelezen materiaal om atypische volumes op een snelle, verfijnde én economische manier te kunnen realiseren. Je kan er veel ontwerpmatige vraagstukken mee oplossen. Staal is het materiaal bij uitstek waarmee vooruitstrevende ontwerpers nieuwe architecturale uitdagingen aangaan.”

“Met staal kan je op een heel lichte, elegante manier overspanningen realiseren en kan je ruimtes letterlijk en figuurlijk uitvergroten”, zegt Allen Zimmerman. (Beeld: The Cool Factory, Lucid)

Holistische duurzaamheidsbenadering

“Een karakteristieke look-and-feel, sterk en stijf, onderhoudsvriendelijk, makkelijk te installeren, geschikt voor grote overspanningen, transparantie en prefabricatie …: de voordelen van staal zijn legio. Bovendien blinkt staal eveneens uit op het vlak van duurzaamheid. Zo is het oneindig recycleerbaar en past het perfect binnen de principes van de circulaire economie. Staalfabrikanten doen erg veel inspanningen om de milieu-impact van hun productieprocessen en materialen te reduceren, maar duurzaamheid is veel meer dan de CO2– footprint van een gebouw. In onze projecten ge-bruiken we staal om die vraag naar duurzaamheid op breder, doordachter en toekomstgerichter in te vullen. Door staal op een slimme manier toe te passen, kunnen we logistieke en industriële gebouwen in stedelijke kernen integreren. Door staal te gebruiken voor de realisatie van grote overspanningen, is er sprake van veel ruimtelijke flexibiliteit en kunnen gebouwen in de toekomst makkelijk een andere functie te krijgen. Door met behulp van staal grote open ruimtes te creëren waarin de traditionele grenzen vervagen, kunnen we aangename werkomgevingen realiseren waarin mensen zich goed voelen en optimaal renderen. Kortom: staal maakt een holistische benadering van duurzaamheid mogelijk en profileert zich zo als de rebel onder de ecologische materialen!”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details