Platform voor de bouw
Staalbouw in slanke uitvoering
Het favoriete beeld van ontwerparchitect Stijn Colpaert: “Je ziet hier echt de invloed van de Palladiaanse villa’s in de streek rond Venetië.”

Staalbouw in slanke uitvoering

Een elegante kijk op appartementsgebouwen

Het in 2019 opgeleverde Eikenpark ziet er elegant en eenvoudig uit. Niet verwonderlijk, want de architecten haalden hun inspiratie bij de Palladiaanse villa’s die zo mooi opgaan in de Venetiaanse vlaktes en bij de koloniale Amerikaanse villa’s met ontspannende ‘front porches’. In het weidse, landelijke kader van Eke vertaalde zich dat in vier appartementsgebouwen, opgevat als parkvilla’s met een lichte, fijn gedetailleerde structuur.

Tekst Stephanie Demasure    |    Beeld B2Ai

Eikenpark ligt in Eke, een deelgemeente van Nazareth, vlak bij Gent. In geen tijd ben je met het openbaar vervoer of met de wagen in de stad of in de rustige Vlaamse Ardennen. Een ideale en tegelijk atypische locatie voor dit project van vastgoedontwikkelaar Fenixco. “We doen meestal projecten in een stedelijke context”, licht Hélène Bostoen, zaakvoerster van Fenixco, toe. “Die ervaring inzake compacter wonen namen we mee in dit landelijke project. We hebben die omgeving dan ook extra in de verf laten zetten, onder meer via ruime terrassen. Ze garanderen niet alleen privacy, maar vergroten ook het appartement en de leefruimte. De grote raampartijen bieden bovendien heel wat natuurlijke licht-inval. Plaats dit gebouw in een stad en je zou een heel ander effect krijgen.”

Door twee types metselwerk te combineren, kreeg de gevel een zeer luchtig en speels effect.

Door twee types metselwerk te combineren, kreeg de gevel een zeer luchtig en speels effect.

Geen harde verkavelingsindruk

Eikenpark bestaat uit vier vrijstaande gebouwen, die samen plaats bieden aan 36 appartementen. Het grondplan is steeds opgevat als een vierkant. “Zo hebben de volumes geen voor- of achterzijde, maar is er sprake van een zekere doorwaadbaarheid”, vertelt Stijn Colpaert, ontwerparchitect bij architecten-bureau B2Ai. “We hebben dan ook sterk ingezet op de integratie van deze
parkvilla’s in het landschap aan de hand van een kleinschaligere aanpak, zodat je geen harde verkavelingsindruk krijgt. Ook de wagens hebben we neutraal weggewerkt door het ruime parkeerterrein semiondergronds aan te leggen.” Hélène Bostoen vult aan: “Dat maakt dat er veel licht is op het terrein en dat enkele bewoners de parkeerplaatsen anders invullen. Iemand heeft er
bijvoorbeeld een klein atelier op poten gezet. Wij ontwerpen en ontwikkelen, maar het is fijn om te zien hoe die functies verder evolueren en concreet ingevuld worden.”

Om de gebouwen nog beter te integreren in het landschap kozen de architecten voor een combinatie van lessenaars- en vlinderdaken.

Complexe puzzel

Er is niet alleen duurzaam omgesprongen met de omgeving, maar ook met de technieken. Gaande van een ventilatiesysteem D tot zonnepanelen voor ieder appartement en een hoogrendementsgasketel. “Het gebouw heeft een zeer goed E-peil; beter dan wat wettelijk opgelegd is”, zegt Kaat Standaert, projectarchitect bij B2Ai. “De constructie van de gebouwen was nochtans een hele uitdaging. De gevel, het buitenschrijnwerk, de staalstructuur en de terrassen moesten perfect op elkaar afgestemd worden. Een beetje zoals een meccanosysteem. Dat gebeurde nog voor de ruwbouwfase in het BIM-model van de aannemer en vergde nadien een nauwkeurige coördinatie. De samenwerking met Vuylsteke-Eiffage verliep gelukkig zeer vlot.” Dat beaamt ook Hélène Bostoen: “Het is een project waarbij alles meezat. Gerealiseerd door een groep jonge mensen die zich volop voor dit project wilden inzetten. Ook de reacties van de omwonenden en de gemeente waren zeer positief.”    

Variatie en reliëf in de gevel

Het gebouw ziet er ogenschijnlijk eenvoudig uit, maar niets is minder waar. En net daarin schuilt de sterkte van Eikenpark. “De staalstructuur was perfect uitgedokterd door Stijn en vervolgens door ons stabiliteitsbureau. Dat resulteerde in een zeer slanke uitvoering van de elegante kolommen, zonder zichtbare verbindingen”, vertelt Kaat Standaert. Stijn Colpaert treedt haar bij: “Dat is exact wat ik in gedachten had bij het ontwerp. De slanke, witte stalen banden worden versterkt door het speelse effect in de zandkleurige baksteen. Die is op twee manieren uitgevoerd: de ene is klassiek gemetst, de andere ligt dieper. Het brengt variatie en reliëf in de gevel omdat de metsellagen lijken te verspringen. Zo heb je aan de vier zijden van de gebouwen telkens een heel ander resultaat.”

De loggia’s vormen samen met de tuin de eyecatchers van dit project.

De loggia’s vormen samen met de tuin de eyecatchers van dit project.

Belevingstuin

Alle betrokken partijen benadrukken hoe goed de bouwvolumes geïntegreerd zijn in de landelijke context. Zo liggen de vier blokken hoger dan het maaiveld en hebben de bewoners dus al vanop het gelijkvloers een mooi uitzicht op de omgeving, waarvan ze optimaal kunnen genieten door de ruime terrassen. “Deze loggia’s zijn samen met de tuin de blikvangers van het project. Eigenlijk zijn het extra woon- en belevingsruimtes”, zegt Hélène Bostoen. “Je kijkt uit op een heel mooie tuin. Dat was een investering van Fenixco. We beseffen dat die binnen vijf jaar pas volledig tot zijn recht zal komen, maar we zijn er nu al helemaal aan verknocht. We werkten samen met Atelier Arne Deruyter en integreerden water, een bloemenweide, planten, wandelpaden, enzovoort. Je ziet er echt de seizoenen veranderen. Het is gewoon prachtig.”

De architecten zijn het volmondig eens met Hélène Bostoen. “Alle appartementen zijn naar de tuinen gericht. Op de bovenste verdieping zijn de ramen zelfs verhoogd, waardoor we de omgeving echt naar binnen halen. Integratie in het landschap stond voorop. Deze kleinschalige aanpak geeft appartementsbouw een heel andere uitstraling.”  


Ceragres – Tegelleverancier en -plaatser

Sinds enkele jaren kent Ceragres een sterke groei. Het bedrijf uit Melle evolueerde van tegelleverancier naar tegelplaatser en van projecten met tien appartementen naar projecten met 20.000 vierkante meter te betegelen oppervlakte. “We zijn gepassioneerd door ons vak en door unieke materialen en texturen”, vertelt Adrien De Witte. Samen met zijn vader Christophe runt hij de zaak. “De sterkte van Ceragres ligt in het feit dat we in alle mogelijke prijsklassen een ruime variëteit aan kwaliteitsvolle materialen bieden.”

Ceragres is een trouwe partner van heel wat aannemers, bouwheren en projectontwikkelaars. Ook van Fenixco. Voor Eikenpark leverde en plaatste Ceragres de tegels in de keukens, badkamers en toiletten. Standaardformaten van 60 op 60, maar ook van 60 op 20 voor de wandbekleding in de badkamers. “De klanten konden keramische tegels kiezen uit een op voorhand bepaald assortiment. Dat was een zeer gevarieerd aanbod met heel wat mogelijkheden en kleuren”, zegt Adrien De Witte. “Het waren stuk voor stuk kwalitatieve tegels met een sterke technische fiche. We hebben enkel tegels in ons aanbod waar we zelf positieve ervaringen mee hebben. Ik moet toegeven: de bouwheer heeft hier goed gekozen, want slechts een heel klein deel van de klanten week af van de selectie.”


Vermandele – Omgevingswerken

Vermandele uit Oostrozebeke stond in voor de volledige buitenaanleg rondom Eikenpark, gaande van de collectieve riolering voor de vier woonblokken over de rijweg en de verhardingen tot de landschapswerken en de beplanting. “Het was een totaalproject van a tot z, zoals we er jaarlijks meerdere doen. We vinden het zeer belangrijk om onze klanten een totaalpakket aan te bieden”, vertelt projectleider Joachim De Rycke. “In dit project was het ecologische aspect zeer belangrijk. Alle verhardingen zijn waterdoorlatend en er was veel aandacht voor de realisatie van een natuurlijke en groene omgeving.”

Vermandele creëerde een echt landschap met glooiingen en diepgang. “En dat was best uitdagend, al was het tegelijkertijd ook erg plezant. De vier woonblokken staan wat hoger dan het originele grondniveau. Door met glooiingen en hellingen te spelen, creëerden we een prachtig parkdomein”, licht Joachim De Rycke toe. “De biodiversiteit is gegarandeerd dankzij een boomgaard met bloemenweide en een prairietuin. Geen strakke tuin dus, maar een zeer organisch geheel met 88 bomen, 6.900 heesters en nog eens 20.500 vaste planten zoals bloemen en siergrassen. We kiezen altijd voor lokale plantenkwekerijen. Op die manier houden we de keten kort en de kwaliteit hoog.”


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Fenixco (Melle)
Architect B2Ai (Brussel, Gent, Roeselare)
Hoofdaannemer(s) Vuylsteke – Eiffage (Meulebeke)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details