Staalstructuur
01:48
04-04-2017

Staalstructuur voor opslag cacaobonen

Langs het Churchilldok, in het centrale deel van de haven van Antwerpen, heeft ASK Romein op amper zes maanden tijd een nieuw magazijn gebouwd voor Antwerp Logistic Center. Het maakt deel uit van een complex van in totaal 50.000 m².

Antwerp Logistic Center gebruikt het nieuwe, multifunctionele complex hoofdzakelijk voor de opslag van cacaobonen. Het bestaat uit zes compartimenten, die van elkaar gescheiden zijn door betonnen kolommen en brandwerende wanden in cellenbeton. “De structuur is van staal”, vertelt Ivan Vinck, gedelegeerd bestuurder van ASK Romein. “We hebben er ongeveer 1.600 ton thermisch verzinkt staal in verwerkt. De vrije hoogte onder het eveneens thermisch verzinkte steeldeck met pvc-dichting bedraagt 10 meter. Dak en wanden zijn uitgevoerd met PIR geïsoleerde sandwichpanelen.

Marktleider
De nieuwbouw is een uitbreiding van de bestaande logistieke infrastructuur van ALC. ASK Romein is een vaste partner van ALC en trok vijf jaar geleden al een deel van het logistieke park op. “In het kader van een beperkte aanbesteding klopte ALC nu weer bij ons aan. Deels op basis van de eerdere goede samenwerking, maar ook op basis van enkele toonaangevende referentieprojecten, zoals Loghidden City van Katoen Natie, aan de overkant van de Schelde. Momenteel bouwen we ook weer voor Katoen Natie. Deze keer gaat het om twee magazijnen van elk zowat 50.000 m². De haven van Antwerpen is één van onze belangrijkste werkgebieden. We zijn actief in heel de Benelux, maar toch vooral in de Vlaamse havens en in de logistieke knooppunten in het zuiden van Nederland. We hebben een verwerkingscapaciteit van ongeveer 50.000 ton staal per jaar. Daarmee behoren we tot de top van de markt.

Staalstructuur
In de draagstructuur is 1.600 ton staal verwerkt.

Geen routineklus
Is het optrekken van een magazijn in staal met basisverlichting, maar zonder speciale temperatuurvereisten of complexe opslaginfrastructuur dan geen gewone routineklus geworden? “Toch niet. Voor ieder type gebouw bedenken onze ingenieurs een uniek concept. De essentiële verschillen schuilen dikwijls in de details. Voor de uitbreiding van ALC lagen de buitencontouren bijvoorbeeld wel vast, maar genoten we nog vrijheid voor de exacte lengte, breedte en hoogte. Onze ingenieurs hebben de optimale verhoudingen berekend om een concept te verkrijgen dat niet alleen aan de constructieve vereisten beantwoordt, maar ook prijstechnisch het scherpste voorstel was.”

Paalfunderingen
ASK Romein moest op het terrein paalfunderingen tot 22 meter diep in de bodem heien. De bodem in de Antwerpse haven bestaat immers vooral uit alluviale en opgespoten grond. “Dat we toch een korte bouwtijd kunnen aanbieden, is te danken aan het feit dat we alle disciplines in eigen beheer hebben, zodat we geen rekening moeten houden met de timing van andere bouwbedrijven,” aldus de gedelegeerd bestuurder.

Staalstructuur
ALC gebruikt de nieuwe magazijnen voor de opslag van cacaobonen.

Tekst | Koen Mortelmans       Beeld | ASK Romein


Hillebrand
Sinds 1 januari 2017 maakt Constructiebedrijf Hillebrand uit het Nederlandse Middelburg deel uit van ASK Romein. “Via deze overname verwerven we een positie in de bruggenbouw in Nederland en België. Ze past daarmee in de groeistrategie die ASK Romein hanteert om in alle facetten van staalbouw een leidende rol te spelen”, zegt Ivan Vinck. Hillebrand bekleedt op de Nederlandse markt een vooraanstaande positie in de bouw van middelgrote bruggen. Het bedrijf is ook actief in de offshoresector.


Technische Fiche
Opdrachtgever
Antwerp Logistic Center (Antwerpen)

Ontwerp
Dirk Magé (Antwerpen)

Hoofdaannemer
ASK Romein (Malle)

Bouwen aan Vlaanderen partners

Scholen van Morgenwoonproject Ardea-Lofts