aarschot-stadhuis-01-kopieren

De vliesgevel geeft het dienstencentrum een dynamische uitstraling.

01:47
29-08-2019

Stadhuis, Aarschot | Van oubollig stadhuis naar progressief dienstencentrum

Om een betere dienstverlening te kunnen garanderen en de energiefactuur onder controle te houden, onderging het stadhuis van Aarschot een volledige transformatie. Elke verdieping werd grondig gerenoveerd en in een duurzaam, modern kleedje gestoken. Ook de buitenkant kreeg een volledig nieuwe look dankzij een imposante vliesgevel. Het resultaat is een toekomstgericht dienstencentrum dat niet moet onderdoen voor een nieuwbouw.

Het stadhuis, dat dateert van 1976, had zijn beste tijd wel gehad. De inrichting was niet meer afgestemd op een hedendaagse dienstverlening, het uitzicht was gedateerd en de energiekosten liepen hoog op. Vandaar dat het stadsbestuur een grondige renovatie besloot door te voeren. Om te vermijden dat de dienstverlening naar een andere locatie moest worden overgebracht, gebeurde deze in verschillende fases, waarbij de ramen ook telkens vervangen werden door een CW 50-HI-gordijngevelprofiel van Reynaers. Projectleider Wen Kelgtermans: “Hoewel we eerst het gelijkvloers hebben aangepakt, hebben we nadien van boven naar beneden gewerkt. Door de dakbedekking onmiddellijk te verbinden met de vliesgevel, konden we immers waterinsijpeling naar de onderliggende verdiepingen vermijden. Telkens voerden we de vliesgevelprofielen verdiepingshoog uit, wat per fase minder dan vijftien dagen in beslag nam. Eerst hebben we aan de binnenzijde een voorlopige dichting geplaatst tegen de bestaande houten raamprofielen. Vervolgens verwijderden we het glas aan de buitenzijde, waarna we vliesgevel installeerden en het nieuwe glas plaatsten. Het proces eindigde met het verwijderen van de voorlopige dichting en het demonteren van de oude raamprofielen. Interessant is trouwens dat de buitenzijde van de vliesgevel is afgewerkt met een combinatie van standaard en verdiepte klemprofielen. Deze hebben een breedte van 30 cm, waardoor er een soort van ‘vinnen’ ontstaan die het gebouw een bijzondere uitstraling geven.”

Door een geoptimaliseerde inrichting nam de benutbare oppervlakte toe tot 2.000 m²

Door een geoptimaliseerde inrichting nam de benutbare oppervlakte toe tot 2.000 m²

 

Volledig vernieuwd

Alle verdiepingen zijn één voor één volledig gestript en ‘from scratch’ heringericht. De technieken werden vervangen terwijl het stadhuis operationeel bleef. “Tijdens de werken op het gelijkvloers hebben we de nieuwe verwarmingsunits op het dak geplaatst”, aldus Wen Kelgtermans. “Vervolgens koppelden we het systeem verdieping per verdieping aan de nieuwe afgiftesystemen via een centrale techniekenschacht. Pas op het einde zijn alle oude verwarmingsketels verwijderd en is er een nieuwe verluchtingsunit geïnstalleerd. In die eerste fase hebben we ook de sanitaire hoofdleidingen geplaatst om deze daarna per etage aan het nieuwe tracé te koppelen. Het overschakelen van de data, telefonie en elektriciteit gebeurde gedurende de weekends. Voorts hebben we de andere gevels nog bekleed met isolatie en keramische tegels, hebben we een extra brandtrap geplaatst en hebben we de compartimentering van alle verdiepingen en de installatie van een driehoekige luifel aan de voorkant verzekerd.”

aarschot-stadhuis-02-kopieren

De klemprofielen creëren een mooi accent. Door hun breedte van 30 cm zijn er op de gevel een soort van ‘vinnen’ ontstaan.

 

Moeilijk gaat ook

Dankzij deze grondige renovatie heeft Aarschot nu een mooi ogend stadhuis dat zich bovendien uitstekend leent tot verdere energiezuinige verbouwingen. Daarnaast bedraagt de benutbare oppervlakte nu 2.000 m² dankzij een geoptimaliseerde inrichting. “Omdat het dienstencentrum continu operationeel bleef, was dit een bijzonder moeilijke opdracht”, besluit Wen Kelgtermans. “Dankzij onze expertise en vooral veel voorafgaand studiewerk konden we deze complexe missie echter perfect tot een goed einde brengen.”

Tekst: Els Jonckheere 
Beeld: Els Jonckheere
Participanten aan het woord

Schrijnwerkerij Van den Boer – Vliesgevel

Dankzij de imposante glasvliesgevel oogt het gerenoveerde
stadhuis van Aarschot gloednieuw en modern. In totaal werd er 890 m²  aluschrijnwerk geplaatst, waarvan 680 m² CW50 in de voorgevel. Een opdracht met de nodige uitdagingen, vooral omdat het gebouw tijdens de werken in gebruik bleef. Vandaar dat er een beroep werd gedaan op de expertise van Schrijnwerkerij
Van den Boer uit Lommel. “Sinds 1991 specialiseren we ons
in de meest uiteenlopende aluminium constructies: ramen,
deuren, glasgevels en alle toebehoren …”, vertelt medezaak-voerder Ronny Van den Boer. “Elke dag opnieuw maken we
het verschil door ons pure vakmanschap en kwaliteitsvolle
realisaties. Niet verwonderlijk dus dat we altijd Reynaers-profielen
gebruiken, terwijl de andere materialen op een brede markt
worden gezocht. Met het stadhuis van Aarschot krijgt onze
referentielijst er opnieuw een erg mooi project bij. Niet alleen
esthetisch, maar ook op technisch vlak is het een interessant
bewijs van onze expertise. Omdat het gebouw operationeel moest blijven, hebben we de glasgevel immers van boven naar beneden geïnstalleerd en verdieping per verdieping afgewerkt. Niet de normale manier van uitvoeren, maar in dit geval wel
de meest optimale!”

Lees meer over: Aarschot , Stadhuis , vernieuwd

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer
Autonoom Gemeentebedrijf – AGB (Aarschot)

Architect
GDesign Architecten (Aarschot) en Groep Infrabo (Westerlo)

Hoofdaannemer
Reynders – Eiffage (Houthalen)

1547-ab-frontaal-beeld-190417-kopieren