Platform voor de bouw
Nieuws

Stadskantoor Gent slaat brug tussen oud en nieuw

DSC_1261
De ‘sterrenhemel’ in de inkomhal werd volledig gerestaureerd.

Tekst | Els Jonckheere

Beeld | Timesaver

27 mei 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

De oude bibliotheek en het huidige administratief centrum worden verbouwd tot één ruim en transparant geheel dat op alle vlakken toekomstgericht is. De werken schieten goed op, want fase 1 werd onlangs opgeleverd. 

De gevel en het buitenschrijnwerk werden gereinigd en gerestaureerd.

Met de verhuis van de bibliotheek naar De Krook kwam op het Woodrow Wilsonplein letterlijk en figuurlijk ruimte vrij om de toegankelijkheid tot de administratieve diensten van Stad Gent te optimaliseren en te verduurzamen. Er werd besloten om de bestaande gebouwen te renoveren en tot één geheel te laten versmelten. Hiervoor wordt een tussenliggende agora gebouwd, een lichte staalconstructie die met glasgevels zal worden ingevuld. De sokkel van dit volume zal zich door de gekozen materialen, de trappen en het transparante uitzicht naadloos integreren in de omgevingsaanleg van het Koning Albertpark en het Woodrow Wilsonplein. 

Het gebouw is omgetoverd tot een statig kantorencomplex.

Met respect voor historisch karakter

De realisatie van dit ambitieuze project is in handen van de tijdelijke maatschappij Antwerpse Bouwwerken – Alfa Technical Installations. “Op die manier combineren we onze expertise in de restauratie, renovatie en nieuwbouw van kantoren met de kennis van Alfa Technical Installations op het vlak van moderne speciale technieken voor verwarming, koeling en elektriciteit met KNX-sturing”, vertelt ir. Koen Vandenneucker, projectmanager bij Antwerpse Bouwwerken. “In een eerste fase hebben we de oude bibliotheek gerenoveerd. Dit gebouw uit 1955, dat door Geo Bontinck werd ontworpen als administratief complex van de Gentse Elektriciteit-, Gas- en Waterbedrijven (EGW), dienden we om te vormen tot een modern kantoorvolume. Hierbij moesten de historische aspecten, technieken en materialen -maximaal behouden blijven. We denken hierbij aan het ‘parket noel’, de sterrenhemel in de inkomhal (waar later de stadswinkel komt), de wanden en vloeren in natuursteen, de geglazuurde betegeling in de pano-ramische liftenschachten … Zelfs het buitenschrijnwerk werd behouden en gereinigd. Om het gebouw voldoende energiezuinig te maken, is aan de binnenzijde een nieuwe glazen gevel geplaatst. Aan de buitenkant hebben we de volledige natuursteengevel en het buitenschrijnwerk gereinigd en waar nodig gerestaureerd. Verder is de dakdichting vernieuwd om extra isolatie aan te brengen en groendaken te kunnen realiseren.”

Nog flink wat te doen

In maart werd het EGW-gebouw opgeleverd, wat het startschot was om de stadsloketten van het oude administratief centrum te verhuizen naar het vernieuwde volume. Dit is weliswaar een tijdelijke oplossing tot de rest van het nieuwe Stadskantoor klaar is. Eind april werd fase 2 opgestart: de renovatie van het oude administratief centrum. “Het is de bedoeling om de twee onderste verdiepingen van de rechtse vleugel te strippen en recht te trekken”, legt Koen Vandenneucker uit. “Vervolgens krijgen ze een nieuwe glasgevel en wordt ook het interieur volledig heringericht. Het centrale gebouw wordt integraal afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe agoraconstructie boven op een grote fietsenparking. In fase 3 zullen we dan letterlijk en figuurlijk de brug naar het EGW-gebouw slaan door middel van een ‘zwevende’ tunnel op de eerste verdieping.”

“In fase 3 zullen we letterlijk en figuurlijk de brug tussen beide gebouwen slaan met een ‘zwevende’ tunnel op de eerste verdieping”

Ook de trappen werden in hun oorspronkelijke staat hersteld.

Streven naar maximale kwaliteit

Voor het uitvoeren van de werken koos de TM Antwerpse Bouwwerken – Alfa Technical Installations voor een combinatie van eigen arbeiders en onderaannemers. “De afwerking laten we over aan gespecialiseerde onderaannemers”, vertelt Koen Vandenneucker. “Zo kunnen we het eindresultaat naar het hoogste niveau tillen. Streven naar een maximale kwaliteit is immers de rode draad die al onze projecten verbindt. En dat is bij het Stadskantoor van Gent zeker niet anders. Deze site is door alle Gentenaars gekend: iedereen is er wel eens binnen geweest. We vinden het dan ook een hele eer om deze prachtige gebouwen te mogen vernieuwen, conform de standaarden van morgen.”    

TECHNISCHE FICHE
Bouwheer
Stad Gent
Architect
SAR architecten (Gent) & Kraaijvanger Architects (Rotterdam, Nederland)
Hoofdaannemer(s)
TM Antwerpse Bouwwerken (Antwerpen) & Alfa Technical Installations (Lokeren)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details