Platform voor de bouw
Stadsontwikkeling met visie en vleugje nostalgie

Stadsontwikkeling met visie en vleugje nostalgie

Een mooi voorbeeld hiervan is terug te vinden in Laken. Stadswijk ‘Hippodrome’ is een duurzame cocktail van appartementen, assistentiewoningen, een woonzorgcentrum, verschillende handelsruimtes en zelfs een kinderdagverblijf. Kortom: het is een nieuw stadsdeel dat voor een sterke opwaardering van de buurt zorgt. 

Dankzij een vormentaal met vloeiende lijnen, luifels, oversteken en patio’s ontstond er een organische eenheid op alle niveaus.

“Wonen in de stad moet in ‘Hippodrome’ een totaal nieuwe invulling krijgen voor jong en oud”

Tussen de Steylsstraat en Emile Delvastraat in Laken heerst al enige tijd een drukte van jewelste. De Hippodrome-site begint er stilaan vorm te krijgen, maar is nog lang niet klaar. Het is dan ook een erg ambitieus project, met drie gebouwen die samen een benutbare oppervlakte van meer dan 50.000 m² bestrijken. Wonen in de stad moet er een totaal nieuwe invulling krijgen voor jong én oud. Daarom werd er veel aandacht besteed aan het ‘kader’. “In ‘Hippodrome’ staan beleving en groen centraal”, vertelt Stefaan Evers van a2o-architecten. “Zo ontwikkelden we een concept met heel wat binnentuinen, die zijn uitgerust met speeltuigen, een petanquebaan, banken enzovoort. Op de bovenste verdieping zijn er sociale terrassen ingericht die voor alle bewoners toegankelijk zijn. Verder krijgen alle gebouwen een groendak, zijn er talrijke fietsenstallingen en wordt publiek groen ingezet als bruikbare ruimte voor de bewoners.” 

Het is duidelijk dat de architecten zich lieten inspireren door het Flageygebouw.

Karakteristieke voortuinen

De architecten brachten ook een typisch Brussels fenomeen naar de site: de voortuintjes. “Deze creëren enige afstand tot het openbare domein, wat in een bepaalde mate van privacy resulteert. Daarnaast zorgen ze voor uitstraling en vervullen ze een sociale functie. In elk tuintje staat immers een zitbank, waardoor het echte ontmoetingsplaatsen worden. Bovendien spelen ze een technische rol: dankzij de integratie van voortuinen konden we hellende vlakken creëren en ervoor zorgen dat het gelijkvloerse leefniveau 60 cm boven het straatniveau ligt. Op die manier ontstond een soort van ‘bel-etageverdieping’ die de veiligheid en privacy nog versterkt.”

De gele baksteen typeert de gebouwen van de nieuwe site.

Op-en-top Brussels

De gebouwen ademen een typische ‘Brusselse’ atmosfeer uit. Niet verwonderlijk, aangezien a2o-architecten inspiratie zocht in de appartementsgebouwen uit het interbellum, zoals het Palais des Folles Chansons en de vele mooie gebouwen aan het park in Elsene. “Het zijn toonbeelden van de uitgesproken levenskunst die de Brusselaars bezitten”, vertelt Stefaan Evers. “We wilden voor dit project de geest van weleer in een nieuw kleedje steken om een woongelegenheid te creëren die zowel voor jonge als oude mensen boeiend is. Uiteindelijk hebben we aangehaakt waar de moderne traditie naar ons oordeel abrupt stilviel: het Flageygebouw. Dit is een modern pand op schaal van de stad, met een geleding op schaal van de mens, een uitgesproken materialiteit en een bijzondere vormentaal.”

“Dit is een modern pand op schaal van de stad, met een geleding op schaal van de mens”, aldus Stefaan Evers.

Divers en toch uniform

Het resultaat is een site waar de hoogte van de gebouwen varieert van vier tot zeven bovengrondse niveaus. Ze zijn allemaal opgetrokken in een betonstructuur en afgewerkt met uitgesproken materialen: wit beton, gele baksteen, wit schrijnwerk op de verdiepingen, donker schrijnwerk en blauwe hardsteen voor de gelijkvloerse sokkel. Stefaan Evers: “Hoewel we met verschillende bouwtypologieën aan de slag gingen, vormen de volumes samen een eenduidig geheel. We wilden geen doorgedreven diversiteit aan architecturale expressie in dit project, maar streefden naar een organische eenheid op alle niveaus. Daarom maakten we gebruik van een vormentaal met vloeiende lijnen, luifels, oversteken, patio’s … Zo ontstond een stedelijke site op mensenschaal met een uitgesproken duurzaamheid.”  

Visuele brug naar de buurt

De uitgekiende architectuur zorgt er bovendien voor dat ‘Hippodrome’ geen afgesloten woonbuurt wordt. “Nochtans was het geen evidentie om een vloeiende overgang te bewerkstelligen”, aldus Stefaan Evers. “Elke zijde van de site heeft immers een totaal ander architecturaal karakter. Met de volumetrie van het gebouw aan de oostzijde sluiten we aan bij de bestaande gabarits aan de Emile Delvastraat. Via twee blokken met een variërende hoogte loopt de site naar de westelijke grens, waar een wooncomplex met zeventien verdiepingen pronkt. De percelen aan de noordzijde (aan de spoorwegbedding) kregen dan weer een opwaardering: enerzijds via een goede groenaanleg, anderzijds door een ontwerp zonder ‘achterzijdes’.” 

Nog niet volledig klaar

Het is duidelijk dat ‘Hippodrome’ een bruisend en interessant nieuw stadsdeel van Brussel zal worden. De volledige site zal 199 appartementen en 184 parkeerplaatsen tellen. Elk volume heeft dakappartementen met een uitgesproken terras, dat goed georiënteerd is en een fantastisch zicht op de Heizel biedt. Verder zijn er nog veertien assistentiewoningen en een
woonzorgcentrum met 199 kamers voorzien. Er is eveneens plaats voor vier winkels, een crèche en 355 fietsenstallingen. Het project wordt in verschillende fases gebouwd. Een eerste deel met 61 appartementen werd in december 2020 opgeleverd, de resterende 138 appartementen zouden in april van dit jaar moeten volgen. Ten slotte is er het woonzorgcentrum, dat tegen begin 2022 klaar moet zijn.”  

NG Elektro – Elektriciteitswerken
De elektro-installateur moet vandaag van vele markten thuis zijn. Net dat is de grote sterkte van NG Elektro uit Mechelen. “We kunnen werkelijk alle opdrachten aan die met elektriciteit te maken hebben”, vertelt projectleider Eddy Buggenhout. “Hierbij gaan we erg ver. Zo kunnen klanten ook bij ons terecht voor laadpalen, zonnepanelen, ventilatie, brandbeveiliging en toegangscontrole. Gezien onze brede expertise worden we meestal ingeschakeld voor grotere bouw- en renovatieprojecten. Intussen telt ons team zestien mensen, die worden aangevuld met tachtig vaste onderaannemers die al vele jaren voor ons werken.”

In Residentie Hippodrome kon NG Elektro een brede waaier van zijn expertise demonstreren. Naast de volledige elektrische
installatie zorgde het bedrijf voor alle schakelaars en stopcontacten in de appartementen. “In de gemeenschappelijke gangen plaatsten we ledverlichting met een ingebouwde noodunit en bewegingsmelder”, vervolgt Eddy Buggenhout. “Verder waren we verantwoordelijk voor een digitaal belpaneel (buiten) en een handenvrije minivideofoon (binnen). Daarnaast installeerden we een uitgebreid branddetectiesysteem. Tot slot rustten we de ondergrondse parking uit met hermetische ledarmaturen. Dankzij onze ruime ervaring bracht Residentie Hippodrome weinig tot geen technische verrassingen met zich mee. De grote uitdaging in dit project schuilde in de lean planning die we moesten volgen. Door het inzetten van de nodige mankracht en het tijdig bestellen van alle componenten zijn we glansrijk in de missie geslaagd.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details