Platform voor de bouw
State of the art gymhal voor nieuw sportpark
Het gymnastiekcomplex heeft een oppervlakte van circa 2600 m² en bestaat uit een unieke cluster van drie grote sportruimtes.

State of the art gymhal voor nieuw sportpark

Door de COVID-19-pandemie worden sport en recreatie steeds belangrijker in onze vrijetijdsbesteding. Hoewel de gemeente Puurs reeds tal van mogelijkheden in de meest uiteenlopende sportdisciplines aanbood, waren sommige clubs vragende partij voor een volledig nieuwe locatie waar nog meer sportbeoefenaars zich in optimale omstandigheden konden uitleven. Daarop besloot het gemeentebestuur één groot sportpark te realiseren waar verschillende clubs hun vaste stek konden vinden: Sportpark De Schans.

Sportpark De Schans is een publiek-private samenwerking. Dat betekent dat de gemeente en lokale sportverenigingen de handen in elkaar slaan. Ook Sport Vlaanderen springt mee op de kar en ondersteunt het project met een subsidie van 2.385.000 euro. De Lichterstraat, Letterheide en Haagstraat in het gehucht Kalfort bleken de uitgelezen locatie voor het multifunctionele sportpark, dat goed is voor een oppervlakte van 122.000 m². Het recreatiegebied vormt er een landschappelijke overgangszone tussen de industriezone ten noorden en het landbouwgebied ten zuiden van de site. De Schans is immers niet zomaar een sportsite, maar een landschapspark waar het aangenaam vertoeven is. 

De grootste hal is de toestellenhal, waarin een hele reeks turntoestellen staan opgesteld en waarvoor tevens een valput is gebouwd.

Unieke cluster

Vanaf 2022 zal het hypermoderne gebouw waarin Gymcenter Klein-Brabant gevestigd is ter beschikking staan van de gymnastiekclubs in Puurs-Sint-Amands en de bredere regio. Het complex heeft een oppervlakte van circa 2600 m² en bestaat uit een unieke cluster van drie grote sportruimtes: een acrogymhal voor acrobatische gymnastiek op het hoogste niveau (zowel voor trainingen als wedstrijden), een toestellenhal met valputten en uitrusting voor toestel-turnen en een polyvalente sporthal voor rope skipping, circustechnieken, basis- en kleutergymnastiek en bedrijfssporten zoals volleybal en badminton. De gyminfrastructuur biedt onderdak aan de omnivalente turnclub Verto, de acrobatische gymnastiekclub Ambitious Pro Gymnastics (APG) en andere regionale clubs. Uiteraard kunnen ook onderwijsinstellingen en lokale bedrijven er gebruik van maken. 

Samen sterk

Vermits elke sportvereniging zelf voor de eigen infrastructuur diende te zorgen, werden zij volledig vrij gelaten in hun keuze van architect en aannemer. “De bouwheren achter dit nieuwe gymnastiekcomplex zijn de Puurse turnclub Verto en de acrobatische gymnastiekclub Ambitious Pro Gymnastics”, aldus voorzitter Johan Michiels. “Beide clubs vormden vroeger één geheel, maar na een conflict eind jaren 90 van vorige eeuw ging ieder zijn eigen weg. Het gemeentebestuur van Puurs-Sint-Amands bracht ons echter weer bij elkaar, met de vraag om samen de schouders te zetten onder dit complex. Dat deden we en het resultaat mag er zijn. De bouwwerken moeten eind 2021 afgerond zijn, waarna wij nog een tweetal maanden nodig hebben om het geheel in te richten. Vanaf januari 2022 zullen onze leden hier hun kunnen tonen. Met de bouw van Gymcenter Klein-Brabant was een investering van 3,4 miljoen euro gemoeid.”

Kort op de bal

Na de publicatie van een oproep tot kandidatuurstelling voor geïnteresseerde bouwbedrijven werd Pellikaan geselecteerd op basis van zijn vele spraakmakende referenties en ruime expertise. Door de jaren heen realiseerde deze toonaangevende onderneming al meer dan duizend sportcentra in binnen- en buitenland. “Pellikaan werd ingeschakeld voor het volledige traject, van het ontwerp tot de uiteindelijke oplevering van het gebouw, conform het programma van eisen en binnen het vooropgestelde budget”, verduidelijkt Ken Geudens, projectmanager bij Pellikaan. “Inclusief de coördinatie met een nevenaannemer voor de levering en plaatsing van de turntoestellen.”    

“In nauw overleg met de architect en de ingenieurs – en aan de hand van het programma van eisen en het beschikbare budget – hebben we het ontwerp en de bijhorende kostprijs opgesteld. Dit in een D&B-opzet waarbij de betrokken architect/studiebureaus en aannemer één team vormen”, zegt Eddy Vanden Heuvel, commercieel directeur bij Pellikaan. “Nadien is het project verder
geoptimaliseerd in samenspraak met de klant. In de loop van het traject werden er wekelijks werfvergaderingen georganiseerd om zo kort mogelijk op de bal te kunnen spelen.

In de acrohal zijn twee wedstrijdvloeren geïnstalleerd en zal op termijn ook een mobiele publiekstribune worden geplaatst.

Verschillende groottes en hoogtes

Gymcenter Klein-Brabant is opgebouwd uit een betonnen kolom- en balkenstructuur en een houten LTS-dakstructuur. De gevel bestaat uit geïsoleerde metalen binnendozen, een luchtdichtingslaag en een geprofileerde stalen bardageplaat. Deze externe structuur geeft ook een duidelijk beeld van de interne opbouw: drie sporthallen van verschillende grootte en hoogte met
telkens een andere functie. De grootste hal is de toestellenhal, waarin een hele reeks turntoestellen staan opgesteld en waarvoor tevens een valput is gebouwd. De tweede sporthal is de Acrohal. Daarin zijn twee wedstrijdvloeren geïnstalleerd en op termijn zal er ook een mobiele publiekstribune worden geplaatst. Ken Geudens: “De laatste en tevens kleinste hal is de multisporthal met belijning voor 3×3-basket, volleybal en badminton. De drie hallen worden met elkaar verbonden door een lager gedeelte waarin een leslokaal, verschillende kleedkamers, een cafetaria met keuken en bergingen zijn ondergebracht.”

De kleinste hal is de multisporthal met belijning voor 3×3-basket, volleybal en badminton.

Missie geslaagd

Tijdens het volledige traject doken er gelukkig geen onverwachte moeilijkheden op, zo blijkt. “Dankzij onze BIM-implementatie – lees: de virtueel gebouwde versie van het project – en strikte werkvoorbereiding werden alle eventuele euvels ruim vooraf gedetecteerd en meteen verholpen in ons 3D-model. Daardoor konden we het gebouw nadien als een mecano assembleren. De belangrijkste uitdagingen in dit project waren de planning, de kwaliteit en de budgetbewaking. Ook ditmaal zijn we weer perfect in onze missie geslaagd.”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Gymcenter Klein Brabant (Puurs-Sint-Amands)
  • Architect Studio Klein Brabant (Bornem)
  • Hoofdaannemer Pellikaan Bouwbedrijf (Zaventem)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details