Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

State of the art productiehal voor architectonisch beton

Foto-1
Vooraanzicht met gevelelementen in architectonisch beton.

Tekst | Wouter Peeters

Beeld | Ilse Beersmans

6 december 2022 Leestijd 11 minuten

Deel dit artikel

Het toonaangevende bedrijf Stijlbeton, dat gevestigd is aan de Schollebeekstraat 74 in Lier, is volop bezig met een doorgedreven uitbreidings- en vernieuwingsoperatie. Zo werd er begin dit jaar een nagelnieuwe productiehal in gebruik genomen en zullen in januari 2023 de eveneens gloednieuwe kantoren opgeleverd worden. Inmiddels startte ook de grondige heraanleg en verfraaiing van de omgeving. “Stijlbeton beschikte reeds over een productieruimte met een oppervlakte van goed 3.000 m² en daar hebben we nog een nieuwe, state of the art productiehal van 5.000 m² aan toegevoegd”, zegt zaakvoerder Yves Maes.

Stijlbeton in september 2022.

Van de uitbreiding van de productiefaciliteiten werd dus handig gebruikgemaakt om tegelijkertijd ook nieuwe kantoren te voorzien. Dit om een beduidend aangenamere werkomgeving te creëren voor de vele medewerkers, al is de hoofdreden voor de expansie toch vooral dat er nood was aan extra productieruimte. “Na 25 jaar begon de onderneming steeds meer uit haar voegen te barsten en werd het hoog tijd voor een grondige vernieuwing en uitbreiding”, beaamt Yves Maes. “De vraag vanuit de markt neemt immers alsmaar toe, terwijl terrassen voor appartementsgebouwen steeds omvangrijker worden, waardoor een optimalisatie van de productie aan de orde was. Dankzij de recente nieuwbouw kunnen we onze capaciteit nu aanzienlijk verhogen, terwijl het ook voor ons team een stuk aangenamer werken is.”

Stijlbeton in februari 2021. Net voor de aanvang van de ingrijpende werken.

Esthetisch product

Stijlbeton is een gekende en ervaren onderneming met een bijzonder rijke voorgeschiedenis. Die gaat zelfs terug tot een oude Lierse betonnen buizenfabriek in de jaren dertig van vorige eeuw. Door de decennia heen is Stijlbeton uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers op de Belgische markt van architectonisch beton op maat. Het gaat daarbij voornamelijk om terrassen voor appartementsgebouwen, maar net zo goed om sierkolommen en kroonlijsten voor villabouw. “Naast de productie en levering van terrassen op maat voor appartementsgebouwen, die de corebusiness van het bedrijf vormen, worden in de productieafdeling ook andere beton-elementen op maat vervaardigd”, verduidelijkt de zaakvoerder. “Want naast de eerder genoemde sierkolommen en kroonlijsten voor villa’s horen daar ook inkomluifels, raam- en deuromlijstingen, luifels, erkers en hoekpanelen, sierlijsten enzovoort bij.”      

Welk architectonisch betonelement de klant ook wenst, Stijlbeton produceert het allemaal inhouse. “Een van de vele pluspunten van architectonisch beton is dat het een heel esthetisch product is”, zegt Maes. “Qua look kan je er werkelijk de meest diverse kanten mee uit. Verkies je helderwit glad beton, dan kan dat perfect. Opteer je daarentegen eerder voor de uitstraling van de bekende blauwsteen, witte marmer of een andere natuursteen, dan vormt dat ook geen enkel probleem. De mogelijkheden en toepassingen zijn effectief haast eindeloos. Want om nog een ander voorbeeld te noemen: er bestaat ook architectonisch beton waarin stukjes gemalen graniet en marmer verwerkt zijn, wat alweer een totaal andere uitstraling creëert. Waar je ook voor kiest: we leveren al onze producten op elke werf in België.” 

Ontvangstruimte met zicht op de eerste verdieping.

Uiteenlopende projecten

Stijlbeton neemt ook de meest uiteenlopende projecten aan. “We voeren intern de studies en het tekenwerk uit”, aldus Yves Maes. “Dat kan enerzijds voor de realisatie van twintig identieke en vrij eenvoudige terrassen van een appartementsgebouw zijn en anderzijds net zo goed voor gedetailleerd maatwerk voor één villa. Van de kleinste sierstukken tot de omvangrijkste terrassen: in onze nieuwe hal kunnen we elementen en balkons tot 20 ton produceren.”

Een andere belangrijke troef van Stijlbeton is de service die de onderneming biedt. Yves Maes: “We werken steeds uiterst flexibel en kunnen kort op de bal spelen. Hoewel we dat uiteraard zoveel mogelijk trachten te vermijden, kunnen er altijd wel eens onvoorziene omstandigheden opduiken tijdens een bouwproject. De klant is bij ons koning en we doen er steeds alles aan om eventuele moeilijkheden zo snel mogelijk uit de wereld te helpen.”

Kantoorruimte op de tweede verdieping.

Niet langer puzzelen

Stijlbeton gaat er terecht prat op dat het nagenoeg elke vorm kan produceren in architectonisch sierbeton op maat, onder meer dankzij een uniek procedé op basis van kunststofmallen. Maar daar is ruimte voor nodig. Veel ruimte. Om daarin te voorzien, drong zich dus een bedrijfsuitbreiding met een nieuwe productiehal op. “In het verleden was het vaak een beetje puzzelen om al onze opdrachten op tijd geproduceerd en geleverd te krijgen”, zegt Maes. “Maar dankzij de nieuwe hal zijn we erin geslaagd om onze productiecapaciteit niet alleen met wel 50 % op te voeren, maar kunnen ook bestaande bekistingen voor grotere werven nu ongestoord opgeslagen worden zonder de rest van de productie te hinderen. Want ook de productie van kwaliteitsvolle bekistingen is een tijdrovende, arbeidsintensieve taak. Stijlbeton maakt immers zelf de bekistingen en wapeningskorven voor alle elementen die het bedrijf produceert.”

In de oude productiehal, die eveneens een flinke facelift kreeg, bevinden zich nu de schrijnwerkerij en de lasafdeling, die beide over extra ruimte beschikken. In de nieuwe productiehal worden alle bekistingswerken uitgevoerd, met de mogelijkheid tot het storten van elementen tot 4 m³ in één fase. Ook een nieuwe betoncentrale kreeg er onderdak, inclusief overdekte stockage van de aggregaten. De extra ruimte laat tevens toe om grotere en performantere rolbruggen met een draagkracht van 20 ton (voordien tot 12 ton) in te zetten.

De indrukwekkende nieuwe productiehal.

Vier duidelijke doelstellingen

“Tijdsbesparing, productieverhoging, flexibiliteit en aangenamere werkomstandigheden: dat waren de doelstellingen bij de planning van dit prestigieuze project”, stelt Yves Maes. “Daarom opteerden we er ook voor om aan een zijgevel van de nieuwe productiehal kantoren en sociale ruimtes voor onze medewerkers op te trekken.” Terwijl de gemeenschappelijke voorzieningen, waaronder kleedkamers en een refter, ondergebracht zullen worden op de benedenverdieping en het eerste niveau, wordt er op de tweede verdieping om en bij de 400 m² kantoorruimte ingericht. Het gaat om ruime en moderne kantoren met verwarming/koeling via geothermie en betonkernactivering. Zowel het kantoorgebouw als de productiehal kregen een moderne, stijlvolle architectuur met indrukwekkende witte kolommen in architectonisch beton. Deze laatste werden uiteraard door Stijlbeton zelf geproduceerd, als fraai uithangbord van de verbluffende maatwerkmogelijkheden. Enorme glaspartijen tussen de kolommen garanderen een overvloedige natuurlijke lichtinval in de kantoorruimtes.

Yves Maes: “Zoals eerder gesteld, werd de focus intern voornamelijk op de uitbreiding en vernieuwing van de productiefaciliteiten gelegd, met een verbeterde, nieuwe infrastructuur voor de administratieve medewerkers als extra aandachtspunt. Daarnaast is er nu ook een ruime showroom voorzien, waar geïnteresseerde klanten een kleine greep uit ons grote assortiment kunnen bekijken.”

De oude productiehal.

Aandacht voor duurzaamheid en ecologie

De directie van Stijlbeton deed er alles aan om een zo aangenaam mogelijke werkomgeving te creëren en het volledige productieproces zo optimaal, duurzaam en ecologisch mogelijk te organiseren. Met extra aandacht voor verwarming/koeling, verlichting, ventilatie … Bovendien wordt er met opvangtanks van 150.000 liter volop aan regenwaterrecuperatie gedaan, waarbij het regenwater zoveel mogelijk in de verschillende productieprocessen gebruikt zal worden. 

“De belangrijkste uitdaging in dit specifieke project was het feit dat een gedeelte van de oude productiehal moest verhuizen naar de nieuwe infrastructuur”, besluit Yves Maes. “Daarnaast moesten we uiteraard ook de continuïteit van de productie waarborgen.” Maar daar slaagde Stijlbeton met verve in! Het is er zo mogelijk nog aangenamer en vlotter werken dan voorheen …    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Stijlbeton NV (Lier)
  • Architect wilma wastiau (Westerlo)
  • Hoofdaannemer(s) De Pelsmaeker (Westerlo)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details