Platform voor de bouw
Jaarboek

State of the art productiehal voor architectonisch beton

Stijlbeton-Foto-5
De state of the art nieuwbouwhal van Stijlbeton.

Tekst | Wouter Peeters

Beeld | Stijlbeton

20 december 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Stijlbeton nv is een van de belangrijkste marktspelers op het vlak van architectonisch beton. Opgericht als tegelfabrikant in de jaren 30 van vorige eeuw, groeide het bedrijf uit tot de dynamische onderneming van vandaag, met 43 getalenteerde medewerkers. Om aan de immer toenemende vraag naar kwaliteitsvol architectonisch beton te kunnen beantwoorden, wordt de site van Stijlbeton uitgebreid met een gloednieuwe, state of the art productiehal. De volledige afwerking is voorzien voor januari 2022, die van de bijbehorende kantoren volgt enkele maanden later.

Stijlbeton gaat er terecht prat op dat het nagenoeg elke vorm kan produceren in sierbeton, onder meer dankzij een uniek procedé op basis van kunststofmallen. Maar om de vele, door leken vaak onvermoede mogelijkheden van sierbeton nauwkeurig te kunnen verzilveren, is plaats nodig. Veel plaats. Om daarin te kunnen voorzien, drong een uitbreiding met een nieuwe productiehal zich op. Deze laatste is goed voor een oppervlakte van circa 4.000 m² en wordt tevens uitgerust met een nieuwe betoncentrale. De oorspronkelijke productiehal van 3.000 m² zal in de toekomst voornamelijk gebruikt worden als aanvullende schrijnwerkerij, lasafdeling en stockageruimte voor afgewerkte betonelementen.

De 1.000 m² extra ruimte van de nieuwe productiehal zal het niet alleen mogelijk maken om de productiecapaciteit op termijn met 50 % te verhogen, maar zal er ook toe bijdragen dat bestaande bekistingen voor grotere werven ongestoord opgeslagen kunnen worden zonder de rest van de productie te hinderen. Het produceren van kwaliteitsvolle bekistingen is immers een tijdrovende, arbeidsintensieve taak. De extra ruimte laat tevens toe om grotere en performantere rolbruggen met een draagkracht van 20 ton in te zetten. 

Betonelementen voor de werf ‘Deltaview’ aan de Triomflaan in Oudergem.

Vier doelstellingen

“Tijdsbesparing, productieverhoging, flexibiliteit en aangenamere  werkomstandigheden: dat waren de doelstellingen bij de planning van dit prestigieuze project”, verduidelijkt Yves Maes van Stijlbeton. “Daarom worden aan de zijgevel van de nieuwe productiehal ook kantoren opgetrokken.” Terwijl gemeenschappelijke ruimtes zoals kleedkamers en een refter zullen worden ondergebracht op het gelijkvloers en de eerste verdieping, is er op het tweede niveau om en bij de 400 m² kantoorruimte voorzien. 

Zowel dit kantoorgebouw als de productieruimte kregen een moderne, stijlvolle architectuur met indrukwekkende witte kolommen in architectonisch beton. Deze laatste werden uiteraard door Stijlbeton zelf geproduceerd, als fraai uithangbord van de verbluffende maatwerkmogelijkheden. Enorme glaspartijen tussen de kolommen garanderen een overvloedige natuurlijke lichtinval in de kantoorruimtes. Om het plaatje helemaal compleet te maken, voorziet Stijlbeton ook nog een nieuw logo, een toekomstgerichte huisstijl en een vernieuwde website.

Deze knappe recente realisaties van Stijlbeton bevestigen de huidige evolutie naar lichtere kleurtinten.

Uiteenlopende kleuren en toepassingen

Stijlbeton is gespecialiseerd in de productie van modern sierbeton voor de woning-, villa- en appartementsbouw. Dat resulteert in toepassingen als kroonlijsten voor woningen, kolommen voor inkomportalen en poorten, gevelelementen, terrassen, sierlijsten en dakranden, luifels en raam- en deuromlijstingen. De onderneming uit Lier staat bekend om zijn afwerkingsmogelijkheden (glad, siersteenlook of gewassen met zichtbare aggregaten) en uitgebreid kleurenpalet. Wit, beige, ecru, bruingrijs, diverse grijstinten, tal van antracietschakeringen, imitatie Franse steen of imitatie blauwe hardsteen …: het kan allemaal.

“Vooral de laatste jaren stellen we een stijgende vraag naar lichtere tinten vast”, zegt Yves Maes. “Denk aan wit, lichtgrijs of licht ecru, zowel voor gladde gevelpanelen als terrassen. De werf ‘Deltaview’ aan de Triomflaan in Oudergem (van Assar Architects en aannemer Willemen Construct) is daar een mooi voorbeeld van, met terrassen in mixgrijs, de lichtgrijze kleur van Stijlbeton.” Daarnaast blijven de terrasafmetingen toenemen, stelt Yves Maes vast: “Lang geleden diende een terras enkel om de ramen te kunnen lappen, maar nu wordt het eerder beschouwd als de ‘tuin’ van het appartement en dient het dus ruim genoeg te zijn om volop buiten te kunnen genieten, inclusief tafels en comfortabele zitmogelijkheden.”

Stijlbeton produceert en levert sierbeton op maat van de klant, en dat binnen een fullserviceconcept. Zo wordt elk individueel project volledig in eigen beheer uitgewerkt, vanaf het basisplan tot de uiteindelijke realisatie. De interne studiedienst leidt de volledige procedure in goede banen en ontzorgt de klant in het totale project.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details