Platform voor de bouw
Stedelijk baken met slanke verticaliteit en sculpturale vormgeving

Stedelijk baken met slanke verticaliteit en sculpturale vormgeving

Met zijn uitgepuurde materialisatie, sculpturale vorm en slanke verticaliteit fungeert het ranke volume meteen ook als poort naar de historische binnenstad.

Van godvergeten stadskanker naar duurzame stadsvernieuwing: de verloederde Vaartkom onderging de voorbije jaren een ware metamorfose. Nog niet alle industriële littekens zijn weggewerkt, maar dankzij tal van fraaie (her)ontwikkelingsprojecten is de ooit zo grauwe uitloper van de Leuvense Vaart in een mum van tijd uitgegroeid tot dé ‘place to be’. Ook het voormalige garagecomplex van Corbeels aan de noordkant van de nieuwe Tweewaterswijk heeft plaatsgemaakt voor een rijzig residentieel volume dat een en al stijl en verfijning ademt. 

Uitgepuurde homogeniteit

Sky One is in verschillende opzichten een bijzonder gebouw. De atypische vorm van het perceel en de bijzondere ligging – op de kruising van de Leuvense ring en het Kanaal Leuven-Dijle – schemeren door in de architectuur. “De site ligt op de grens tussen de residentieel georiënteerde binnenstad en de omgeving van de buitenring, waar retail en kleine industrie de dienst uitmaken”, vertelt Stefaan Evers, architect-vennoot bij a2o-architecten. “We moesten dan ook rekening houden met enkele belangrijke randvoorwaarden die deels bepalend waren voor de vormgeving, zoals het percentage bebouwing per bouwlaag, dat afneemt in de hoogte. Een slordige stapeling
was uit den boze, dus we hebben eenheid proberen te creëren door consequent dezelfde witgrijze parementsteen te gebruiken voor de horizontale en verticale gevelvlakken, in combinatie met veel glas, champagnekleurig aluminium schrijnwerk en enkele houtbekledingen die de terrassen op de onderste bouwlagen flankeren. De lange, smalle gevelstenen vormen horizontale en verticale banden. De tussenliggende gevelvlakken springen lichtjes terug, waardoor er een visueel diepte-effect ontstaat. Zelfs de raamdorpels zijn opgevat als grote, platte bakstenen – een experiment waarbij we samen met fabrikant Wienerberger de technische limieten hebben opgezocht, maar dat zeer goed is uitgedraaid. Dit resulteerde in een monolithisch geheel dat aan elke zijde een verschillende aanblik biedt, maar dat door de uniforme materialisatie toch een sterke homogeniteit uitstraalt. Het uitgepuurde metselwerk, de slanke verticaliteit en de sculpturale vorm voegen de nodige verfijning toe.”  

Kroon op het werk

Ook het bouwprogramma van Sky One is niet min: een bruto-oppervlakte van 6500 m², 1000 m² commerciële ruimte op het gelijkvloers, 35 urban villa-appartementen met één tot drie slaapkamers en twee luxueuze penthouses op de negende verdieping, die bovendien over een eigen dakterras beschikken. “De dakterrassen vormen letterlijk en figuurlijk de kroon op het werk. Ze zijn omgeven door een profielloze glazen wand, voorzien van de nodige beplanting en uitgerust met een ruim zwembad. Het panoramische uitzicht is er fenomenaal”, legt Stefaan Evers uit. “Het gebouw telt ook drie ondergrondse parkeerlagen met plaats voor 54 auto’s (inclusief drie autoliften, die discreet verstopt zijn achter de aluminium gevelbekleding aan de noordzijde) en een ruime fietsenstalling, zodat we het publieke domein niet verder hoefden te belasten. De impact op het gebouw en de omgeving is dus minimaal, waardoor we het gelijkvloers op een elegante manier konden uitwerken en maximaal aansluiting konden zoeken bij het aanpalende Engels Plein.”  

Zeer positieve reacties

Net als in de rest van de Tweewaterswijk werd er bij de realisatie van Sky One ook veel aandacht besteed aan het ecologische aspect. “Zo is een deel van de bouwmaterialen aangeleverd via het water en kan het gebouw op termijn worden aangesloten op het stedelijke warmtenet. De uitkragende inpandige terrassen en dieperliggende ramen zorgen niet alleen voor architecturale dynamiek, maar dragen eveneens hun steentje bij aan de strijd tegen oververhitting. Alle grote raamopeningen zijn naar het zuiden gericht (de binnenstad), terwijl de noordkant (grenzend aan de ring) zeer gesloten is uitgewerkt”, licht Stefaan Evers toe. “We zijn uitermate tevreden met het resultaat en ook de reacties van de buitenwereld zijn zeer positief. De stedenbouwkundige context lag grotendeels vast, dus we hebben ons voluit op de architectuur kunnen concentreren. Missie geslaagd, want we krijgen veel felicitaties voor het ontwerp. De opvallende ligging aan de kop van de hippe Vaartkom, de markante gevelprofilering en de zuiverheid van de materialen spelen daar allicht ook een belangrijke rol in.”    


Wienerberger – Maatwerkkeramiek

“De Terca Wasserstrich Special Sablé-gevelsteen werd speciaal ontwikkeld voor dit project, in samenwerking met Wienerberger”, vertelt architect Wout Sorgeloos (a2o-architecten). “Karakteristiek zijn het lange, smalle formaat en het tactiele oppervlak, bekomen door een afdruipende witte laag mee in de steen te bakken. Via het metselwerk creëerden we horizontale en verticale banden in de gevel. Voor de uitstekende gedeelten is de metselmortel vlak afgestreken, terwijl de dieperliggende banden een licht verdiepte voeg kregen. Het metselwerk biedt ook een antwoord op moeilijke details zoals verluchtingen, uitlopen en uitblaasopeningen. We hebben de verluchting van de technische en de liftschacht verspreid over een grotere hoogte en daar claustra voor geplaatst. Voor de vluchttrap combineerden we claustra met een maximale opening en een of twee niet-beglaasde gevelopeningen per verdieping. Dankzij die doorlaatcapaciteit wordt de trap brandtechnisch beschouwd als een buitentrap. Ook de raamdorpels en de keramische afdekstenen voor de terrassen en dakranden zijn in samenspraak met Wienerberger ontwikkeld, met hetzelfde aspect en dezelfde tint als de gevelsteen. Dergelijke grote keramische platen produceren vergde heel wat detailengineering, met aandacht voor technische kwaliteiten zoals krimp, scheurvorming en vorstbestendigheid. Voor ons als architectenbureau vormde heel dat ontwikkelingstraject een droomscenario.” 


GP Construct – Zwembad-technieken en -accessoires

Dé paradepaardjes van Sky One zijn ongetwijfeld de ruime dakterrassen met ingebouwd zwembad. Dyls Construct nam de betonnen ruwbouwconstructie voor zijn rekening, terwijl GP Construct uit Merksem de plannen voor de technieken en accessoires opstelde (rugmassage, rolluik onder de zitbank, verlichting …). “De bewoners konden ons hun wensen en eisen overmaken, zodat wij daar bij de indeling en de afwerking van hun zwembad rekening mee konden houden”, legt zaakvoerder Didier Leys uit. “Het was onze taak om hen in een zwembad met beperkte afmetingen toch zoveel mogelijk genot te bezorgen via snufjes als massage/tegenstroom, een relaxatie-
zone op de zitbank enzovoort. Ook de verwarming van het water – via polycarbonaat zonnelamellen en een warmtepomp – was een belangrijk aandachtspunt, zeker in functie van het energetische plaatje. We hadden in het verleden al enkele andere zwembaden gerealiseerd in samenwerking met Dyls Construct, dat net als ons maximaal focust op kwaliteit en klanttevredenheid. Ook in dit geval was de samenwerking optimaal. We zijn blij dat we een topproject als Sky One kunnen toevoegen aan onze ruime referentielijst, die zowel
Belgische als buitenlandse projecten omvat.”


BEVA – Tegelwerken

De tegelwerken in Sky One zijn uitgevoerd door BEVA (Ham), dat als speciaalzaak intussen meer dan twintig jaar ervaring kan voorleggen. “Het ging om 37 luxeappartementen met specifieke klantenkeuzes. Zo is er erg veel terrazzo en natuursteen gebruikt in het
gebouw. De eisen op het vlak van afwerking lagen bijzonder hoog, dus we moesten uiterst kwalitatief werk leveren om aan de standaard van de bouwheer-aannemer te kunnen voldoen. We werken al ruim tien jaar samen met Dyls Construct, dus we wisten perfect wat van ons verwacht werd”, vertelt zaak-voerder Engin Polat. “Sky One is overigens niet onze enige realisatie aan de Leuvense Vaartkom, want ook in de appartementen van I Love Hungaria zijn we aan de slag geweest. Voorts hebben we onze strepen verdiend in de Antwerp Tower in Antwerpen, het kantoor van LWWK in Brussel, het Van der Valk Hotel in Gent, Groen Zuid in Hoboken, het Janseniushof in Leuven, Pure in Sint-Stevens-Woluwe … Het accent ligt steevast op kwaliteit en luxe.”


Siedle – Videofonie

Sky One telt drie inkompartijen, die stuk voor stuk uitgerust zijn met een videofoniesysteem van Siedle. “De buitenposten zijn gebaseerd op de Siedle Classic-reeks: een moderne interpretatie van het klassieke deurstation. We hebben ze op maat gemaakt om ze optimaal te kunnen integreren in de houten brievenbusconsoles. Ze bestaan uit een inoxplaat met een verbronsde afwerking, zodat het geheel mooi oogt en perfect bij de andere materialen in de inkomhallen past”, vertelt Bart Smets, sales and project manager bij Siedle Belux (Rumst). “In de appartementen hebben we Basic-binnenposten geplaatst (intuïtieve VIB 150-0-stations met een retrodesign). Voorts hebben we voor sommige bewoners ook een smartphone-koppeling voorzien, zodat ze hun videopost kunnen bedienen via het mobiele netwerk (oproepen ontvangen, spreken met personen die aan de deur staan, eventueel zelfs de deur openen …), zowel thuis als op verplaatsing. We zijn blij dat we met Sky One alweer een schitterend project aan ons referentielijstje mogen toevoegen, want ook in andere gebouwen in de Leuvense Tweewaterswijk hebben we videofoniesystemen geïnstalleerd: de Balk van Beel, Ark en Twist. Het bijbehorende bussysteem is al een vijftiental jaar op de markt en is dus zeer flexibel en futureproof. Het is perfect mogelijk om in de toekomst nog nieuwe koppelingen toe te voegen, dus dat maakt de Siedle-technologie zeer performant. Ook toegangscontrolesystemen en brievenbussen behoren overigens tot ons productaanbod.”


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer  Dyls Construct (Leuven)

Architect  a2o-architecten (Brussel, Hasselt)

Hoofdaannemer(s)  Dyls Construct (Leuven)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details