Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Stedelijk winkelcentrum nieuw leven ingeblazen

B03
Dankzij een grondige renovatie versterkt winkelcentrum Het Pand de uitstraling van Waregem.

Tekst | Joyce Mesdag

Beeld | Artes Depret

30 november 2022 Leestijd 11 minuten

Deel dit artikel

In het centrum van Waregem werd winkelcentrum Het Pand integraal gerenoveerd. Een uitdagend project dat met glans tot een goed einde werd gebracht. Zowel in logistiek als technisch opzicht was er nood aan flexibiliteit en deskundigheid.

Winkelcentrum Het Pand is in handen van de stad Waregem, waardoor aannemer Artes Depret werd aangeduid via een openbare aanbesteding. “Wij hebben het best gescoord tijdens die procedure”, zegt projectmanager Kathy Geiregat. “De kostprijs is uiteraard een belangrijk criterium, maar er wordt ook steeds vaker met andere elementen rekening gehouden. Ons plan van aanpak heeft wellicht het verschil gemaakt. We zijn ‘constructive people’, zoals onze baseline klinkt. Voor de uitdagende projecten moet je bij ons zijn. Wij denken constructief mee hoe we die het best kunnen realiseren.”

Een nieuwe monumentale onderdoorgang creëren in een gebouw waar mensen blijven doorwerken, is allesbehalve evident.

De werken aan het winkelcentrum bleken vooral op logistiek vlak een hele uitdaging. “Het was geen project dat elke aannemer zomaar zou aandurven. Allereerst was het een vrij uitgestrekte werf. Daarnaast waren er slechts een beperkt aantal plannen van de bestaande gebouwen beschikbaar. De deadline was dan ook nog eens vrij krap. De meeste handelaars moesten tijdens de werken uitwijken naar tijdelijke alternatieve locaties. De druk om het vernieuwde winkelcentrum zo snel mogelijk klaar te hebben, was dus extra groot. De stad wilde Het Pand ook openen vlak voor Waregem Koerse. Er was dus maar héél weinig bewegingsruimte.”

Nood aan flexibiliteit 

Tijdens de werken werd veel flexibiliteit gevraagd van Artes. “Er werden en cours de route heel veel aanpassingen gedaan aan de plannen en ontwerpen. De handelszaken die een plek zouden krijgen in het nieuwe Pand waren nog niet allemaal gekend bij de start van de werken. Telkens wanneer er een nieuwe handelaar had getekend, mocht die nog bepalen wat hij van ons verwachtte in zijn handelspand.”

“De grote trap midden in het bestaande complex ter plaatse storten was een mooie uitdaging voor onze arbeiders, waar we ontzettend fier op zijn”, vertelt Kathy Geiregat.

Wat de werken zelf betreft, bleek er sprake te zijn van enkele technische uitdagingen. “Een deel van Het Pand zijn kantoorgebouwen en die bleven behouden. Een nieuwe monumentale onderdoorgang plaatsen in een gebouw waar mensen blijven doorwerken, is allesbehalve evident. Die doorgang moest dan uiteraard gestut worden, zodat hij de bovenliggende constructie kon dragen. Bovendien zijn ook het buitenschrijnwerk en de plafonds op de bovenverdieping vernieuwd terwijl de kantoren in gebruik waren. In een ander deel van Het Pand bleven handelszaken open tijdens de werken. Daar moesten we met stofwanden werken om de hinder zoveel mogelijk te beperken. De grote trap midden in het bestaande complex ter plaatse storten was een mooie
uitdaging voor onze arbeiders, waar we ontzettend fier op zijn.”      

Bewegende lamellendaken houden bezoekers droog bij regenweer.

Referenties

Bij Artes zijn ze bijzonder blij dat ze het project aan hun referentielijst kunnen toevoegen. “Het Pand is bijzonder gekend in de regio, dus in dat opzicht is het wel mooi dat we daar onze naam kunnen aan linken. Maar het was ook gewoon tof om te doen, vanwege al die logistieke en technische uitdagingen. Zo waren bepaalde locaties niet bereikbaar met torenkranen en moesten we de inzet van machines vooraf grondig bekijken gezien de draagkracht van de kelder. Daarnaast werden onze toeleveringen steeds moeilijker door de nieuwe parking van Devagro. Een goede voorbereiding en open communicatie waren dus cruciaal. Gelukkig verliep de samenwerking met de architect, het studie-bureau en het stadsbestuur al die tijd bijzonder aangenaam.”

De uitgestrekte werf vormde een logistieke uitdaging.

Wie uit de sector komt en rondloopt in Het Pand zal alvast enkele opvallende zaken opmerken. “Er werden beweegbare lamellendaken gebruikt, zodat bezoekers bij regenweer in een overdekt winkelcentrum kunnen rondlopen. Daarnaast vind ik de gevelpanelen aan de toegangspoorten heel mooi: ze zijn gemaakt van cassettes in bronskleurig aluminium composietmateriaal.”    

DURV – GEVELBEKLEDING EN BUITENSCHRIJNWERK

Met 25 jaar ervaring op de teller en een waardevolle combinatie van zowel gevelbekleding als buitenschrijnwerk was Durv uit Zottegem een ideale afwerkingspartner voor ‘Het Pand’. Het team bekleedde de gevel met Alpolic-gevelpanelen in een specifieke goudkleur, gekozen door de architect. Deze composiet gevelbekleding is afgewerkt met aluminium en laat zich veel- zijdig verwerken. Na infrezing werden de panelen in de juiste vorm geplooid en vervolgens tegen de op maat gemaakte draagstructuur bevestigd. “Het grootste deel van ons werk aan ‘Het Pand’ was evenwel de plaatsing van het buitenschrijnwerk”, zegt Peter Lootens van Durv. “We installeerden gordijngevels en deuren van SAPA, in antracietstructuur. Om een open en verwelkomend geheel te creëren, viel de keuze op extra helder glas van AGC.” De opendraaiende deuren en de geautomatiseerde schuifdeuren zijn eveneens geplaatst door Durv, net zoals een aantal vouwwanden van Schüco. “Onze troef is dat we zowel schrijnwerk als gevelbekleding doen. Zo is de klant zeker dat de aansluitingen tussen deze beide onderdelen in orde zijn en dat er geen knopen of koudebruggen optreden. En dat is belangrijker dan ooit.”

Roofworkx – Dakdichting

Een deel van winkelcentrum Het Pand ligt boven een parkeergarage. Dakdichtingsfirma Roofworkx uit Zwevegem ontfermde zich over de dakdichting tussen de winkels op de eerste verdieping en de garage op de gelijkvloerse verdieping. “De oude dakdichtingslaag hebben we hersteld en opnieuw waterdicht gemaakt. Daarna hebben we er een nieuwe laag op aangebracht”, zegt Karl De Preter. “In de sector zijn wij vooral gekend voor onze expertise. Als het om een technische uitdaging gaat, dan zijn wij de partner die je zoekt. We volgen onze projecten altijd bijzonder goed op en blijven trouw aan de planning. Als we een deadline afspreken, dan halen we die.” Bij Roofworkx zijn ze best fier op hun opdracht in Het Pand. “Enerzijds omdat de samen-werking met alle andere partners van het project zo goed is verlopen. Anderzijds omdat het technisch gezien ook geen evidente klus was. Er was een combinatie van EPDM, ‘roofwerk’ en vloeibare dakdekking voor nodig.”

Orona – Liften

Sinds de jaren zestig is Coopman actief als liftenbouwer. In 2010 werd het bedrijf overgenomen door Orona. Twee complementaire spelers die elkaar versterkten. Orona is namelijk gespecialiseerd in het ontwerpen en plaatsen van liftinstallaties en veilige mobiliteitsoplossingen. Zowel in standaardopstellingen als maatwerk. Aan het centrale stijgpunt van ‘Het Pand’ zijn twee nieuwe liften van 1.000 kilogram geplaatst in duplex. De bordessen in inox en de afwerking van de liftkooi in laminaatpanelen garanderen een mooie integratie in het geheel. De bestaande liftschachten aan de kanten ‘cinema’ en ‘middenstand’ werden voorzien van twee maatwerkliften met dezelfde hoogwaardige afwerking. Tot slot werd de bestaande goederenlift gemoderniseerd, net als het volledige winkelcentrum. De lifttechniek kreeg een update, zodat alles opnieuw conform de huidige wetgeving is. Ook deze lift kreeg een nieuwe kooiafwerking. Of hoe techniek en esthetiek hand in hand gaan via het oog en de expertise van een ervaren liftbouwer.

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Stad Waregem
  • Architect Architectenbureau Bart Dehaene (Gent)
  • Hoofdaannemer(s) Artes Depret (Brugge)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details