Turnhout, Steinerkleuterschool

De nieuwe Steinerkleuterschool in Turnhout maakt met haar organische houtskeletvormen de perfecte vertaalslag naar openheid en creativiteit.

02:12
01-08-2019

Steinerkleuterschool, Turnhout | Creatief met ventilatie

De nieuwe Steinerkleuterschool in Turnhout ademt op alle vlakken de filosofie van Rudolf Steiner uit. Het opvallende gebouw met organische houtskeletvormen, dat de perfecte vertaalslag naar openheid en creativiteit maakt, trekt de aandacht en nodigt uit tot verkenning. Gezelligheid is het visuele kernwoord. Een minder zichtbare, maar daarom niet minder belangrijke troef is comfort, onder meer dankzij het decentrale D-ventilatiesysteem dat in de klassen voortdurend voor de meest optimale luchtkwaliteit zorgt.

Het ontwerp van het kleuterhuis van de Michaëlschool werd bedacht door Avora Architects en gerealiseerd door POPP-AERT Architecten. Avora Architects werkte intensief samen met vijf leerkrachten en vijf ouders. Een aantrekkelijke en aangename omgeving creëren, stond centraal in het ontwerpproces. Het resultaat is een gebouw dat resoluut breekt met het traditionele, saaie beeld dat eigen is aan de meeste scholen. De houten buitengevels en organische vormen zijn al uitzonderlijk voor dit type panden, maar ook de binnenkant is anders, met L-vormige klaslokalen en gebogen plafonds. “Deze nieuwbouw was noodzakelijk om plaats te bieden aan het sterk groeiende aantal leerlingen van deze Steinerschool”, vertelt directeur Sigurd Borghs. “Er was nog voldoende plaats op de vroegere fabriekssite om een afzonderlijke kleuterschool op te trekken. Aanvankelijk waren er drie klassen op het gelijkvloers voorzien, maar nog voor de bouw van start ging, moest het ontwerp worden uitgebreid met een vierde klas op de eerste verdieping. Hierdoor kunnen we voortaan in de meest optimale omstandigheden lesgeven aan negentig kleuters.”

Turnhout, Steinerkleuterschool

Zowel de leslokalen als de gemeenschappelijke ruimte kregen een eigen luchtgroep.

 

Klimatiseren kan ook decentraal

De optimale lesomstandigheden zijn niet alleen het resultaat van het specifieke ontwerp, de indeling en de inrichting van de klaslokalen. De kleuters en het lerarenkorps kunnen tevens genieten van een continue aan- en afvoer van lucht. “Scholen kenmerken zich door een groot aantal personen op een eerder beperkte oppervlakte”, vertelt Maarten Diels. “Vandaar dat klassen vaak een hoger ventilatiedebiet nodig hebben dan andere ruimtes. Verse lucht binnenbrengen met een C-systeem is in dergelijke omgevingen een weinig aangename oplossing. Omdat het inblazen van die verse lucht via roosters gebeurt, is de kans immers reëel dat de luchtstromen in de winter en de zomer respectievelijk te koud en te warm zijn. Kleuterschool ‘Michaël’ wou dan ook liever een D-systeem, maar het benodigde kanaalwerk gooide roet in het eten. Door de organische vormen van dit gebouw viel dit gewoonweg niet in de architectuur te integreren. Gelukkig biedt Airmaster met zijn decentrale D-systeem de perfecte oplossing voor dit soort cases.”

Turnhout, Steinerkleuterschool

Door de toepassing van een actieve geluidsbeheersing, waarbij laagfrequent geluid wordt gedempt, ondervinden de aanwezigen geen geluidshinder van de luchtgroepen.

 

Oplossing met heel wat troeven

Elk leslokaal en de gemeenschappelijke ruimte kregen hun eigen luchtgroep. “Deze zijn reeds voorzien van een inblaas- en extractierooster, waardoor er geen extra kanaalwerk nodig is en een gemakkelijke montage zeker tot de mogelijkheden behoort”, aldus Maarten Diels. “Door de toepassing van een actieve geluidsbeheersing, waarbij laagfrequent geluid wordt gedempt, ondervinden de aanwezigen geen lawaaihinder van de luchtgroepen. In de gemeenschappelijke ruimte kan zelfs 1.100m³/h aan verse lucht worden ingeblazen en afgezogen onder een geluidsniveau van 35 dB(A). Dat onze decentrale oplossing erg weinig kanaalwerk vereist, is technisch en financieel gezien een enorme troef. Maar er is nog meer: je kan een erg eenvoudige CO2-sturing per ruimte voorzien. We realiseren dit door elke unit uit te rusten met een sonde. Deze detecteert het gehalte aan koolstofdioxide en past het luchtdebiet automatisch aan in functie van de bezetting in elk lokaal. Dit in combinatie met een timer volgens de lesuren maakt dat de units uiterst efficiënt werken en dat er geen onnodige energie wordt verbruikt. Kortom: het lerarenkorps hoeft zich niet meer met de ventilatie bezig te houden: het systeem werkt volautomatisch. Intussen is de school operationeel, en de resultaten zijn bijzonder positief. Kortom: Airmaster heeft nogmaals bewezen dat een decentrale ventilatie een eenvoudige, maar excellente oplossing is.”  

Tekst: Els Jonckheere
Beeld: Airmaster

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan Vlaanderen partners

Howest Campus, Kortrijkvrijeschipper