Geothermische installatie
05:45
17-10-2017

Sterk staaltje geothermie in Herman Teirlinck-project

Hoewel niet zichtbaar, is de geothermische installatie een van de allerbelangrijkste blikvangers van het Herman Teirlinck-gebouw. Ze werd volledig verwezenlijkt door Smet GWT Europe, onderdeel van Smet Group uit Dessel. Dit familiebedrijf legt zich al sinds 1900 toe op diverse ondergrondse technieken, waaronder ook geothermie (sinds eind jaren 90). “Hiermee zijn we een van de pioniers van deze techniek in Vlaanderen”, vertelt Ludo Zeuwts, directeur van de divisie Drilltech. 

Ludo Zeuwts: “We specialiseren ons zowel in koude-warmteopslag (KWO) als boorgatenergieopslag (BEO) voor de openbare- en zorgsector, privékantoorbouw en de industrie. Smet GWT Europe telt ondertussen meer dan vijftig referenties van grote bodemenergieprojecten. De meest recente zijn de Corda Campus in Hasselt, AZ Zeno in Knokke, het Ziekenhuis Maas en Kempen in Maasmechelen, BIAC in Brussel en natuurlijk het Herman Teirlinck-gebouw.”

Een belangrijke troef van Smet GWT Europe is dat het alles ‘in eigen hand’ uitvoert – lees: zonder onderaannemers. “Tevens bieden we indien gevraagd totaaloplossingen, inclusief design, installatie, onderhoud en zelfs financiering”, vertelt Ludo Zeuwts. “Deze ‘sleutel-op-de-deurprojecten’ worden uitgevoerd met energieprestatiegaranties, zodat de klant zekerheid heeft over zijn investering. In Herman Teirlinck zorgden we voor de vier koude en vier warme bronnen, tot op een diepte van 85 meter, die samen een debiet van 40 m³/u leveren. Ook de putuitrusting, inclusief onderwaterpompen, injectiekleppen, RVS-bronkoppen, regeltoestellen en betonnen toezichtkamers, hebben we geleverd en geïnstalleerd. Verder legden we de horizontale terreinleidingen en elektrische kabels tot in de technische ruimte, die we vervolgens hebben ingericht met een warmtewisselaar van 420 kW, twee warmtepompen van elk 260 kW, buffervaten, leidingwerk en regelapparatuur. Tot slot verzorgden we de volledige elektrische installatie en automatisatie. Met dit project kregen we de kans om onze geothermische activiteiten op Tour & Taxis verder te zetten, want eerder hadden we ook al een KWO in het BIM-gebouw gerealiseerd.”


No-noise – Totaaloplossing voor akoestische problemen
Voor het Herman Teirlinck gebouw stelde de firma No-noise Products uit Moorslede een speciaal akoestisch absorptiemateriaal samen, in samenwerking met haar klant Forzon en de architecten. “Onze Akopol-polyesterwol, gemaakt van gerecycleerde PET-flessen, hebben we gelamineerd met een akoestische open spinvliesdoek”, vertelt zaakvoerder Simon De Vriendt. “In totaal ging het om zo’n 3.000 m² in 29 verschillende maatdelen. Ze werden gemonteerd achter geperforeerde platen en zorgen voor een aangenaam akoestisch klimaat.”

De No-noise-groep ontwerpt, produceert, levert en plaatst sinds 2013 producten en systemen om geluidsproblemen in een B2B-omgeving tot een minimum te beperken. Hiertoe werkt het samen met nauwkeurig geselecteerde deskundigen, leveranciers en monteurs. Naast ruimteakoestiek en industriële lawaaibeheersing biedt de No-noise-groep nu ook akoestische basismaterialen. “Diverse sectoren hebben een duidelijke nood aan een vlotte toelevering van dergelijke losse producten”, vertelt Simon De Vriendt. “Verbruikers moeten de materialen immers noodgedwongen in het buitenland kopen, maar dat brengt logistieke, communicatie- en prijstechnische problemen met zich mee. Vandaar dat ik samen met mijn partners David Couvreur en Theo de Wildt vorig jaar in september het departement No-noise Products heb opgericht.”

No-noise Products richt zich volledig op de levering van akoestische producten, rechtstreeks van de producent of vanuit zijn magazijn in Moorslede. Simon De Vriendt: “Onze verkoop loopt via de gebruikelijke wegen, maar ook via een webshop – een primeur in België. Onze doelmarkten zijn afwerkings- en installatiebedrijven, aannemers, producenten van plafonds, wanden en vloeren, OEM’s die onder meer oplossingen voor carrosserie en maken … Samen met de klant gaan we op zoek naar het juiste materiaal, met de bedoeling om hun product of project een akoestische meerwaarde te geven. Vooraleer we effectief leveren, zorgen we voor de benodigde geluidsmetingen, labotesten, het toesturen van monsters, proefleveringen en natuurlijk het nodige overleg met de klant.”


Geothermische installatie
(Foto: Filip Dujardin)

Hegge – Ramen
De meer dan vijfhonderd ramen die het nieuwe Herman Teirlinck-gebouw telt zijn van de hand van Hegge uit Hamont-Achel. Dit familiebedrijf, dat al bestaat sinds 1893, specialiseert zich via Hegge Gevelbouw enerzijds in ramen, deuren en glasvliesgevels. Anderzijds zorgt het via Hegge Toelevering voor plaatverwerking (knippen, ponsen, lasersnijden, plooien en persen) en kleine lasconstructies. “Beide zusterbedrijven konden aan de slag in het Herman Teirlinck-project, want alle speciale bevestigingsmiddelen en afwerkingen zijn geproduceerd door Hegge Toelevering, evenals het Qualicoat Seaside gemoffeld decoratief plaatwerk”, vertelt Andy Coninx, technisch commercieel directeur bij Hegge. “In dit project waren de individuele ramen tot bijna 15 m² groot. Toch moesten ze in één geheel achter de slag geplaatst worden. Vandaar dat we ze al tijdens de ruwbouw naar binnen hebben gebracht, zodat ze klaarstonden voor montage vanaf het moment dat dit mogelijk was. Gezien de grote series en de uitzonderlijke omvang van de ramen, hebben we de lay-out van onze productie tijdelijk aangepast en speciale tools ontwikkeld voor de handling ervan. Herman Teirlinck is onze derde grote project vlakbij de nationale luchthaven, want we waren ook actief op Treesquare én Passport.”


Van Looveren Parket – Parket
Zowel de vergaderruimtes als de sportzaal en de auditoria in het Herman Teirlinck-complex kregen een vloerbekleding uit kwartierse Franse eik. Het is Van Looveren Parket uit Wuustwezel dat dit parket leverde en installeerde. Het bedrijf werd 28 jaar geleden door Paul Van Looveren opgericht en specialiseert zich in het plaatsen van houten vloeren. “We doen dit nog voor 90% op de ambachtelijke manier”, vertelt zaakvoerder Liesbet Van Looveren. “Parket- en patroonvloeren in de meest uiteenlopende materialen kunnen we ter plaatse installeren, schuren en afwerken, zowel voor grote als kleine oppervlakken. Precies door deze werkwijze zijn we in staat om ook moeilijke restauraties en renovaties te realiseren. Ook in het Herman Teirlinck-gebouw was er sprake van een ambachtelijke plaatsing, met planken van 15 cm breed, 20 mm dik en een toplaag van 6 mm. De grootste uitdaging in dit project was de strikte timing, maar dankzij een goede communicatie en voorbereiding slaagden we er vrij gemakkelijk in om binnen de gestelde tijdslimiet een hoogkwalitatieve en perfect afgewerkte vloerbekleding te realiseren. Gezien de omvang, de prestige van het gebouw en het gebruikte materiaal is Herman Teirlinck zonder meer een referentie die we met trots aan ons portfolio toevoegen.”


Engie Axima – Luchtbehandelingsinstallatie
Door de toepassing van ‘Geotabs’, de combinatie van geothermie en betonkernactivering, had het Herman Teirlinck-gebouw nood aan een aangepaste luchtbehandelingsinstallatie. Deze werd ontwikkeld en geïnstalleerd door Engie Axima, in samenwerking met het HVAC-studiebureau Boydens Engineering. “Het is onze afdeling Building die deze opdracht voor haar rekening heeft genomen”, vertelt Philippe Hellemans, department manager bij Engie Axima. “Een primeur, want nooit eerder hadden we luchtbehandelingsinstallaties aan Geotabs gekoppeld. Vandaar dat we ons goed op dit project hebben voorbereid. Maar ook de intense samenwerking met het HVAC-studiebureau Boydens en Johnson Controls, de onderaannemer voor de automatische regulating, heeft ertoe bijgedragen dat we dit leerrijke traject tot een goed einde wisten te brengen. Aangezien we slechts twee jaar de tijd hadden was dit geen evidentie, want het is natuurlijk een groot gebouw. Vandaar dat we uitermate trots zijn dat we dit project aan onze referentielijst kunnen toevoegen. En we zijn er zeker van dat er nog tal van opdrachten met geotabs zullen volgen, want nu al zien we dat het verbruik aanzienlijk lager ligt dan bij traditionele oplossingen. Kortom: we geloven er sterk in dat deze techniek in de toekomst verder zal doorbreken. En dankzij onze realisatie in het Herman Teirlinck-gebouw is Engie Axima er nu al klaar voor!”


Forzon – Glazen dak boven binnentuinen
De twee indrukwekkende binnentuinen in het Herman Teirlinck-gebouw zijn afgesloten met een glazen dak van maar liefst 1.500 m². Dit stukje vakmanschap werd gerealiseerd door Forzon, een afdeling van Deforche Construct uit Izegem, dat zich focust op geïntegreerde architecturale totaalprojecten in de nichemarkt van glazen daken en lichtstraten op maat. “We zijn uitermate trots op deze realisatie, want het was verre van een eenvoudige opdracht om dit glazen dak te ontwerpen”, vertelt technical & commercial director Jeroen De Cock. “Zo moesten we ook de afvoergoten en verankeringen voor de levenslijn voorzien. Voorts zorgden we voor de afwerking van de onderliggende stalen spanten met brandwerende Promat-platen, akoestisch materiaal van No Noise en geperforeerde aluminium Perfox-afwerkingsplaten. Tot slot hebben we ook nog zestien rookluiken van Colt geïntegreerd. Heel wat deelspecialiteiten en voorzieningen dienden dus binnen de krijtlijnen van het design op elkaar te worden afgestemd. Dit is al het tweede grote project die we op Tour & Taxis gerealiseerd hebben. Aangezien deze site zich op een boogscheut van de luchthaven bevindt, is het een uitstekende referentie om onze buitenlandse klanten te tonen wat we in onze mars hebben.”

Geothermische installatie
(Foto: Filip Dujardin)


De Waal Solid Foundations – Soilmixwand
Gezien de aanwezigheid van een bestaand gebouw en wegenis werd de bouwput van De Meander voorzien van een soilmixwand. Een koud kunstje voor De Waal Solid Foundations uit Lokeren, dat zich sinds 1959 specialiseert in diepfunderingen met verschillende types palen. “Een andere specialiteit van ons bedrijf is de realisatie van secans-, soilmix- en berlinerwanden”, vertelt afgevaardigd bestuurder Olivier Rens. “In dit project is de soilmixwand uitgevoerd tot een diepte van tien meter en neemt hij een belasting van 500 kN/lm op, wat voor dit type wand aanzienlijk is. Vandaar dat we de kwaliteit en sterkte van de 450 lm verankerde soilmixwand hebben gecontroleerd door kernen te boren en te testen. Daarnaast kregen we de opdracht om 850 trillingsvrije dubbel grondverdringende schroefpalen te plaatsen. Hiervoor moesten we onze zwaarste machines inzetten, want de palen dienden door harde tussenlagen tot in de tertiaire lagen te worden geboord. De palen waren van een hoge tonnage en stonden in een zeer dicht raster van meer dan honderd palen onder één grote paalkop. Hierdoor was er sprake van een enorme verdichting van de grond tussen de palen. Kortom: geen eenvoudige opdracht, maar dankzij onze ervaring en expertise zijn de funderingswerken uiteindelijk erg vlot verlopen.”

Geothermische installatie


Arte-Floor – Trappen, wandbekleding, vloeren en plinten
Aannemer Van Laere zocht een onderaannemer die alle traphallen voor het Herman Teirlinck-project in extreem korte tijd kon afwerken. Het vond zijn gading bij Arte-Floor uit Scherpenheuvel, een specialist in natuursteen, tegels, parket en laminaat. “In totaal hebben we 700 lopende meter trappen op maat gemaakt”, vertelt zaakvoerder Johan Cartenstart. “Daarnaast stonden we in voor 1.500 m² wandbekleding en 2.600 m² vloeren, 700 lopende meter plinten en achthonderd stuks plinten op maat. De traphallen zijn bekleed met een specifieke gegoten marmercomposiettegel. Zowel trappen, vloeren als wanden bestaan uit hetzelfde materiaal, wat toch wel een zekere ervaring en vakmanschap bij het plaatsen vereist. Vandaar dat Van Laere bij ons aan het juiste adres was, want Arte-Floor spitst zich al sinds 2011 toe op dergelijke opdrachten. Om de krappe deadline te kunnen halen, hebben we gemiddeld 25 mensen ingezet. Met succes, want op amper zestig werkdagen was de klus geklaard.”

 

Tekst | Els Jonckheere

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan Vlaanderen partners

Huize NazarethRetailgebouw Vatana