Platform voor de bouw
Duurzaam bouwen

Sterk staaltje upcycling resulteert in circulaire platdakbedekking

Leadax-Roov—Eén-productdikte—Une-seule-épaisseur-de-produit
Een belangrijk voordeel van Leadax Roov is dat er slechts één productdikte is: 1,5 mm voor alle types platte daken.

Tekst | Wienerberger

Beeld | Wienerberger

4 mei 2023 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Een innovatieve dakbedekking, vervaardigd uit gerecycleerde PVB-folies die afkomstig zijn uit de glasindustrie. Dat is het succesrecept van Leadax Roov, een revolutionaire innovatie van Wienerberger. Door de upcycling van afvalmaterialen, het lage energieverbruik tijdens de productie en haar witte kleur ademt deze platdakbedekking duurzaamheid. Bovendien is Leadax Roov een schoolvoorbeeld van circulariteit, aangezien ze aan het eind van haar levensduur volledig verwerkbaar is tot een nieuwe platdakbedekking met dezelfde kwaliteit.

Met de introductie van Leadax Roov levert Wienerberger een nieuwe bijdrage aan de creatie van een duurzame leefomgeving voor de komende generaties. De grondstof die gebruikt wordt voor de fossielvrije productie van dit innovatieve dakdichtingssysteem is PVB-folie, een afvalstroom uit de glasindustrie waarvan jaarlijks maar liefst 1,5 miljard kilo beschikbaar is in Europa. “Door deze reststroom te gebruiken als belangrijkste grondstof voor Leadax Roov dragen we bij aan het verantwoord verwerken van deze afvalberg”, klinkt het bij Wienerberger.

De witte kleur zorgt voor een vermindering van het hitte-eilandeffect en een hoger PV-rendement doordat ze de zonnestralen reflecteert.

Lage milieu-impact

In vergelijking met gelijkaardige oplossingen voor platte daken heeft Leadax Roov een aanzienlijk lagere ecologische footprint. Uit een levenscyclusanalyse door Nibe blijkt immers dat het tot de milieutechnische top behoort, met dank aan de benutting van een afvalstroom als grondstof, de efficiënte en energiearme productie, de lage milieu-impact door transport en de lange levensduur. Bovendien zorgt de witte kleur voor een vermindering van het hitte-eilandeffect en een hoger PV-rendement doordat ze de zonnestralen reflecteert. Het regenwater dat op de Leadax Roov-bedekking valt, is helder en rechtstreeks geschikt voor huishoudelijk gebruik.

Snel en eenvoudig te plaatsen

Ook dakdekkers zijn positief over deze nieuwkomer. Testcases in onder meer Heist-op-den-Berg, Zwevezele en Lessines bewijzen dat Leadax Roov eenvoudig en snel te plaatsen is. De rollen met een breedte van 1 meter wegen niet veel en zijn makkelijk hanteerbaar. De naadverbindingen en detailleringen zijn eenvoudig te maken en corrigeren tijdens het plaatsen is perfect mogelijk. Bovendien zijn er weinig accessoires nodig en kan de plaatsing veilig verlopen doordat er geen open vuur of hitte aan te pas komt. Ook op het vlak van dampopenheid scoort de Leadax Roov-dakbaan goed. Een ander belangrijk voordeel is dat er slechts één productdikte is: 1,5 mm voor alle types platte daken. Dakdekkers en groothandelaars hoeven dus maar één product op voorraad te hebben. 

De naadverbindingen en detailleringen zijn eenvoudig te maken en corrigeren tijdens het plaatsen is perfect mogelijk.

Totaalpartner met duurzaam DNA

Op het einde van zijn levensduur is Leadax Roov perfect te recycleren tot een nieuw dakmembraan, ongeacht de gekozen bevestigingsmethode: losliggend geballast, mechanisch of verlijmd. Bij verlijming wordt immers gebruikgemaakt van een watergedragen lijm, die eenvoudig van de Leadax Roov-dakbaan kan worden verwijderd met behulp van stoom. Er is dus geen sprake van downcycling of een groeiende afvalberg, maar van een circulaire toepassing en een verkleining van de afvalberg. Zo levert Wienerberger opnieuw een bijdrage aan de doelstellingen van Vlaanderen Circulair en profileert het zich meer dan ooit als een totaalpartner voor kwalitatieve bouwoplossingen. “Na onze keramische oplossingen voor dragende wanden, gevels, hellende daken, oprit en tuinpaden bieden we met Leadax Roov een antwoord voor platte daken. Ons duurzame en circulaire DNA is een rode draad doorheen ons productgamma”, aldus Wienerberger.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details