Platform voor de bouw
Stijlvol wonen en genieten aan de Belgische kust
Residentie Mon Bijou in De Panne trekt de aandacht met haar ronde vormen en uitkragende terrassen.

Stijlvol wonen en genieten aan de Belgische kust

Met zijn tien verdiepingen, ronde vormen, uitkragende terrassen en opvallende gevelbekleding trekt residentie Mon Bijou onmiddellijk de aandacht op de markt van De Panne. Op de plaats van het voormalige hotel werd een woonproject opgetrokken dat zijn naam alle eer aandoet. De nieuwbouw bestaat uit veertien appartementen en een handelsruimte. Hij combineert comfortabel wonen met de dynamiek van een bruisende kustgemeente. Welkom in deze unieke parel aan zee.

​Op zo’n vijf minuten wandelen van het strand in De Panne rijst residentie Mon Bijou op. Een hedendaags gebouw dat is opgetrokken op de site van het voormalige, gelijknamige hotel. Het ontwerp is van de hand van het Oostendse luum architects. Projectontwikkelaar Groep Huyzentruyt mag de realisatie op zijn conto schrijven. “Dit was een ambitieus project voor onze groep”, vertelt projectleider Olivier Ciers. “De architect kreeg de opdracht om alle registers open te trekken en na te gaan hoe schoonheid en harmonie vorm konden krijgen op deze unieke locatie. Het resultaat is een echte blikvanger met veertien ruime, luxueuze woonunits die voorzien zijn van alle comfort en één handelsruimte.”

Met opvallend ronde vormen en zowel inpandige als uitkragende terrassen is residentie Mon Bijou zeker geen standaard woonproject te noemen. Het stadsbestuur streefde dan ook naar een toonaangevend gebouw op de hoek van de Markt en de Zeelaan. Al was de locatie niet alleen een bron van inspiratie. Oliver Ciers: “Het gebouw is langs twee zijden toegankelijk en ligt midden in het centrum van de badplaats. Dat creëerde een zekere logistieke uitdaging. We hadden weinig plaats om materialen te stockeren tijdens de bouwfase en ook qua verticaal transport waren de mogelijkheden beperkt. Ons team overlegde regelmatig met het gemeentebestuur om steeds een vlotte doorgang op de drukke Zeelaan te garanderen.”

De steenstrips op de gevel zijn verticaal in strek geplaatst om de vormgeving van het gebouw te volgen.

Zachte, ronde lijn

Mon Bijou reikt negen verdiepingen hoog en wisselt ronde met ovalen vormen af. De ruwbouw en het dak zijn uitgewerkt in architectonisch beton van leverancier Agref uit Wetteren. De afgeronde hoeken zijn een knipoog naar het interbellum. Om het effect ervan maximaal te behouden, zijn de gevels verticaal bekleed met steenstrips. Ook in de gelakte stalen spijlenbalustrades van Tilcon werd deze ronde lijn doorgetrokken.

“Wat het project zo speciaal maakt, is dat het metselwerk tussen de witte, horizontale banden die over het gebouw lopen bekleed is met baksteenstrips. Dit zijn eigenlijk gevelstenen van 2 centimeter dik, die aan een isolatieplaat verlijmd worden. Om die te plaatsen, moet je over het nodige vakmanschap beschikken. De steenstrips zijn bovendien bewust verticaal in strek geplaatst, wat toeliet om de ronde vormen van het gebouw makkelijker te volgen.” Specialist Mabrick stond in voor de plaatsing. De steenstrips en E-board-isolatieplaten komen van de Limburgse leverancier Vandersanden. Het resultaat is een robuust geheel dat elegantie en harmonie uitstraalt en tegelijk bestand is tegen een zekere windbelasting op grote hoogte. De residentie sluit ook mooi aan bij de architecturale Dumontwijk vlak bij de nieuwbouw.

De centrale locatie was een bron van inspiratie en bracht tegelijk enkele uitdagingen met zich mee.

Complexe realisatie

De volgorde van de uitvoering van de werken was cruciaal in dit dossier. “Door de hoogte en de vorm van het gebouw en de inspringende volumes is Mon Bijou zowel stabiliteittechnisch als qua waterdichtheid redelijk complex”, gaat Olivier Ciers verder. “De combinatie van inpandige en uitkragende terrassen maakte dat we pas een stelling konden opbouwen op een terras (om een volgende verdieping af te werken) eens de dakdichting erop lag. We hebben dus eerst de ruwbouw met prefabelementen afgewerkt, dan de stalen balustrades geplaatst en daarna de dakdichting gelegd. Alles was nauw met elkaar verweven en dat vergde een goede coördinatie tussen alle betrokken partijen.” Om op de problematiek van afwatering te anticiperen, koos Groep Huyzentruyt voor hellings-isolatie in plaats van hellingsbeton.

De veertien twee- of drieslaapkamerappartementen zijn luxueus afgewerkt en beschikken over een eigen terras. Door zijn ligging vlak bij de Noordzee en het centrum van De Panne is Mon Bijou een ideale woonplaats voor zowel permanente bewoners als tweedeverblijvers. De oriëntatie en de keuze voor grote glasramen garanderen de hele dag door veel natuurlijke lichtinval. Qua technieken is er geopteerd voor gascondensatieketels in combinatie met vloerverwarming. Het gebouw is uitgerust met een vraaggestuurd ventilatiesysteem D. “Ook in dit project vind je de elementen terug waar Groep Huyzentruyt voor staat”, verduidelijkt Olivier Ciers. “We streven steeds naar woonunits die goed in elkaar zitten, met zo veel mogelijk leefruimte en licht in een energie-efficiënte omgeving.”    

Technisch sterke gevelbekleding met oog voor esthetiek

Naast haar ronde vormen kenmerkt residentie Mon Bijou zich door haar hoogte en locatie aan de Belgische kust. De architecten zochten een oplossing die de unieke uitstraling van het gebouw benadrukte en tegelijk aan alle technische eisen voldeed. Het E-board®-systeem van Vandersanden bleek ideaal. Mabrick stond in voor een vlekkeloze plaatsing.

Tekst Laureline Vansteenkiste    |    Beeld Mabrick & Vandersanden

De steenstrips worden op de isolatie verlijmd.

Een hoogte van 31 meter, zo’n negentig rondingen, verticaal geplaatste bakstenen en een hoge windbelasting aankunnen. De technische vereisten voor residentie Mon Bijou in De Panne vormden een interessante uitdaging. Luum architects schakelde baksteenproducent Vandersanden in. “De architecten kozen overtuigd voor ons E-board®-systeem”, vertelt Tom Wyffels, salesmanager bij Vandersanden. “En gezien de specificiteit van dit project beslisten we al snel om hiervoor onze vertrouwde partner Mabrick in te schakelen.”

Compacter en lager gewicht

De ATG-gecertificeerde E-board®-systeemoplossing bestaat uit isolatiemateriaal en steenstrips die op de isolatie verlijmd worden. De isolatie werd gedeeltelijk op maat uitgewerkt om ze perfect in de gevel te kunnen verwerken. De verticale steenstrips beantwoorden aan de esthetische verwachtingen van de architect. “Onze oplossing is compacter en lager in gewicht dan traditionele systemen. Het gebouw is door zijn hoogte en kustlocatie extra gevoelig voor hoge wind-lasten.” Om hieraan te weerstaan, voorzag plaatser Mabrick extra pluggen. Missie geslaagd, want tijdens de opbouwfase wist Mon Bijou al rukwinden van 130 kilometer per uur te doorstaan.

De steenstrips zijn verticaal in strek geplaatst en volgen mooi de rondingen van Mon Bijou.

Ervaring en flexibiliteit

Door zijn ruime ervaring met Vandersanden-producten en flexibele aanpak vond Mabrick geschikte oplossingen voor dit project. “Mon Bijou bevatte vrij specifieke uitdagingen, zoals de balustrades op de dragende structuur installeren zonder koudebruggen en met een gegarandeerde waterafdichting. De regenwaterafvoeren zijn onzichtbaar geïntegreerd in de isolatie”, zegt zaakvoerder Matthieu Naessens. “We hebben het E-board®-systeem ook op de stalen kolommen geïnstalleerd, wat initieel niet voorzien was. De uitlijning van de isolatiepanelen is ten slotte perfect gestroomlijnd, zodat je van boven tot onder evenveel witte betonboord ziet.” Mabrick en Vandersanden functioneerden als één team naar de bouwheer en architect toe. Een efficiënte samenwerking die zich vertaalt in kwaliteitsvol werk, met oog voor detail en een knap esthetisch resultaat.    

Eén aanspreekpunt van ontwerp tot inregeling

In residentie Mon Bijou rekende Groep Huyzentruyt op zijn vaste partner Casquo voor de EPB-verslaggeving en de veiligheidscoördinatie. Vanaf de ontwerpfase tot het inregelen en de finale oplevering werkte Casquo nauw samen met alle betrokken partijen om een zo energie-efficiënt mogelijk gebouw op te leveren. Ook qua veiligheid op de werf vroeg dit prestigeproject in De Panne bijzondere aandacht.

Tekst Laureline Vansteenkiste    |    Beeld Casquo

Voor elk project wordt een gedetailleerd dossier opgesteld.

Als specialist in energieverslaggeving staat Casquo erom bekend een uiterst gedetailleerde berekening van de bouwknopen te doen. Dat vertaalt zich meermaals in een efficiëntieslag voor de bouwheer. “Omdat we zo in detail alle koudebruggen inrekenen, slagen we erin onze klanten te adviseren over de juiste keuze qua materialen. Dat heeft een kostenbesparend effect”, legt Jan De Lausnay van Casquo uit. Zo begeleidt het bedrijf uit Waregem zijn klanten bij het kiezen van het geschikte isolatiemateriaal, de juiste technieken en het type ramen. “We proberen steeds flexibel mee te denken met de bouwheer en streven naar een goede verstandhouding doorheen het project.” Casquo is dan ook betrokken partij vanaf de ontwerpfase en blijft aan boord tot alle systemen ingeregeld zijn. Voor residentie Mon Bijou was dat niet anders.

Casquo is betrokken van de voorstudie tot de inregeling.

Solide aanpak voor veiligheid op de werf

Omdat Mon Bijou in het centrum van De Panne ligt, vergde de locatie de nodige extra voorzichtigheid op vlak van veiligheid. Jan De Lausnay: “In overleg met Groep Huyzentruyt brachten we alle pijnpunten in kaart en stelden we een sluitende oplossing voor.
Zoiets gebeurt al tijdens de ontwerpfase, zodat we later in de bouw niet voor verrassingen komen te staan.” Casquo voerde geregeld werfbezoeken uit om te verifiëren dat alles veilig verliep.

Het project sloten ze af met een postinterventiedossier. Dat bevat alle technische gegevens per appartement en geeft ook aan welke taken nog moeten worden uitgevoerd, zoals het kuisen van de ramen of daken. “We nemen de verantwoorde-lijkheid voor veiligheid en energieverslaggeving volledig over van Groep Huyzentruyt en handelen als een onestopshop. Met als voordeel dat zij slechts één aanspreekpunt hebben.”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Groep Huyzentruyt (Waregem)
  • Architect luum architects (Oostende)
  • Hoofdaannemer(s) DSV Crop (Meulebeke)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details