Platform voor de bouw
‘Stookolie en aardgas hebben wel degelijk toekomst’

‘Stookolie en aardgas hebben wel degelijk toekomst’

Op welke manier kunnen stookolie en aardgas bijdragen tot de broodnodige energietransitie en het behalen van de ambitieuze klimaatdoelstellingen? Dat was de brandend actuele kwestie die onder de loep genomen werd op Heating Avenue, een seminarie voor professionals uit de installatiesector dat plaatsvond in de marge van Batibouw. Ook in de toekomst zullen stookolie en aardgas hun rol blijven spelen, oordeelden de experts van initiatiefnemers Informazout, gas.be en Cedicol: “Het is dringend tijd dat we de sloganeske berichtgeving counteren met ecorealisme!”.

Auditorium 500 in Heizelpaleis 7 liep aardig vol voor de eerste editie van Heating Avenue op de tweede ‘professionele’ dag van Batibouw (vrijdag 22 februari). Liefst driehonderd professionals tekenden present voor een boeiende studiedag met presentaties van keynotesprekers, een panelgesprek en toegespitste workshops. Het toont nog maar eens aan hoe sterk het energiedebat deze dagen leeft, zowel bij professionals als bij particulieren en bedrijven die hun woningen en gebouwen op een duurzame, efficiënte en economische manier willen verwarmen. De razendsnelle technologische ontwikkeling en het opbod aan berichtgeving in de media wekt heel wat vragen op: hoe ziet de verwarming van morgen eruit? Wat wordt de rol van de installateur in de toekomst? En last but not least: hebben stookolie en aardgas nog een toekomst in een wereld die draait om het minimaliseren van CO2-uitstoot en milieu-impact? Op al deze vragen trachtte Heating Avenue een helder antwoord te formuleren.

‘Stookolie en aardgas hebben weL degelijk toekomst’

Auditorium 500 in Heizelpaleis 7 liep aardig vol voor de eerste editie van Heating Avenue.

 

Spitstechnologie versus renovatienood

Werner Neuville (Cedicol) mocht de spits afbijten met een blik op de verwarming van morgen. “De markt evolueert zeer snel: van een simpele stookolieketel gaat het naar weersafhankelijke en vanop afstand gestuurde technologieën. Maar technologie biedt niet altijd de ultieme oplossing. We kampen deze dagen met een enorme renovatienood, want er zijn nog steeds heel wat verouderde, onaangepaste en/of niet correct ingeregelde verwarmingssystemen in gebruik. Wetende dat installaties een totaalplaatje vormen met isolatie en andere bouwkundige oplossingen, zijn er nog veel energiewinsten te boeken door te focussen op rendement en efficiëntie – lees: zonder gebruik te maken van spitstechnologie. De toekomst is niet te voorspellen, maar het lijkt er wel op dat niet alles elektrisch zal kunnen, dat we niet elke woning zullen kunnen verwarmen met een warmtepomp, dat gas en stookolie nog steeds van pas zullen komen – al is het koffiedik kijken in welke toepassing – en dat de technologie van vandaag klaar is voor.     morgen”, aldus Neuville, die eveneens benadrukte dat de installateur een belangrijke rol zal spelen als adviseur voor de eindklant.

Prominentere rol voor installateurs

Jan Lhoëst (Techlink) pikte gretig in op de woorden van zijn voorganger en benadrukte dat installateurs meer dan hun steentje zullen (moeten) bijdragen aan de energietransitie. “Enerzijds zijn ze het rechtstreekse aanspreekpunt voor de steeds kritischere consument, die al lang het noorden kwijt is, anderzijds hebben ze een sterke band met fabrikanten en ontwikkelaars. Er staan bovendien heel wat veranderingen op til. Dankzij de komst van nieuwe ontwerpmethodieken bekleden installateurs een steeds prominentere positie in de bouwketen, wat maakt dat ze bepalende spelers worden en hun defensieve rol zullen moeten opgeven. De focus verschuift van de installatie (Design & Build) naar wat je ermee kan doen (Maintain & Operate), en van verkoop naar diensten (inclusief prestatiegaranties). Voorts vervaagt het onderscheid tussen HVAC en elektro, waardoor we evolueren naar ‘totaalinstallaties’. Om nog maar te zwijgen van de vele innovaties op ICT-vlak. Kortom: de installatiesector staat voor boeiende tijden!”

‘Stookolie en aardgas hebben weL degelijk toekomst’

Alle panelleden waren het erover eens: de rol van stookolie en aardgas is nog lang niet uitgespeeld.

 

Belangrijk deel van de oplossing

Fossiele brandstoffen zoals stookolie en aardgas staan deze dagen behoorlijk onder druk. In het licht van de energietransitie en de klimaatdoelstellingen opperen sommige hardliners zelfs dat we ze volledig zouden moeten weren. Terecht? “Neen, want uit de prognoses blijkt dat we alle energievoorzieningen nodig zullen hebben die we momenteel kennen, en dus zijn fossiele brandstoffen wel degelijk een belangrijk deel van de oplossing”, gaf Willem Voets (Informazout) aan. “Op weg naar een koolstofarme toekomst zonder schadelijke uitstoot moeten we drie stappen zetten: de efficiëntie opkrikken (bouwschil optimaliseren, oude ketels vervangen), hybride oplossingen ontwikkelen (waarbij fossiele brandstoffen gecombineerd worden met hernieuwbare energie) en de overige besparingen realiseren via innovatieve technologieën zoals power-to-liquid en power-to-heat.” Steven Van Caekenberghe (gas.be) was dezelfde mening toegedaan: “Het is dringend tijd dat we de sloganeske berichtgeving counteren met ecorealisme. Met groene stroom alleen komen we er niet, dus groen gas is een van de cruciale stukjes in de energiepuzzel. Het potentieel van biogas, biomethaan en power-to-gas-toepassingen is enorm!” De conclusie klonk dan ook luid en duidelijk: “Efficiënt verwarmen met stookolie en aardgas is en blijft relevant met het oog op een duurzame toekomst!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details