Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Strak en modern gebouw voor telecomintegrator

ShootHanssens©2022fff-26-bewerkt

Tekst | Stephanie Demasure

Beeld | Vulsteke Bedrijfsgebouwen, Architectenbureau Stijn Goethals

11 mei 2022 Leestijd 17 minuten

Deel dit artikel

Met een kersvers kantoorgebouw in industrieterrein Hof ter Weze in Roeselare begon in december 2021 een nieuw avontuur voor Hanssens. Het telecombedrijf kende de laatste jaren een enorme groei, waardoor een nieuwbouw een logische volgende stap was. Dit resulteerde in een strak en modern gebouw met grote raampartijen die licht en openheid creëren. 

Het project bracht enkele specifieke bouwkundige uitdagingen met zich mee.

Telecombedrijf Hanssens sloot 2021 af in stijl. In Hof ter Weze, een industrieterrein in Roeselare met enkel kantoren, staat nu een strakke, moderne nieuwbouw. Er is steeds meer vraag naar nieuwe kantoorgebouwen die ‘op de groei’ ontwikkeld worden. Dat was niet anders bij bouwheer Philippe Hanssens. Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen, waarvan de bovenste momenteel gebruikt wordt voor multifunctionele ontspanning en evenementen. Philippe Hanssens vond het belangrijk dat er niet alleen ruimte zou zijn om te werken, maar ook plaats voor beleving, ontspanning en ontmoeting.   

Philippe Hanssens had een duidelijke visie voor ogen, die architect Stijn Goethals vertaalde in zijn ontwerp. “Op het gelijkvloers vinden we een experience room waar videoconferentiesystemen worden toegelicht en gedemonstreerd”, vertelt Stijn Goethals. “Verder hecht Philippe Hanssens er veel belang aan dat niet iedereen in afgescheiden hokjes zit. Daarom is er een transparante centrale kern met het sanitair, de keuken, een vergaderzaal en een printerruimte voorzien. Doorkijkelementen geven de werknemers een gevoel van samenhorigheid.”

De aannemer goot twee grote funderingsplaten op paalfunderingen en werkte van daaruit, met een soort glijdende bekisting, de trappenhallen uit in de hoogte.

Stimulerende werkomgeving

Het gebouw is opgevat als een staalconstructie met betonpanelen en de gevel is bekleed met crepi om een huiselijke stijl en een warmer gevoel te scheppen. Binnen is er sprake van een stimulerende werkomgeving. Zo vinden we er mosgroene tapijten en een daktuin op de eerste verdieping. Er is ook gebruikgemaakt van hoge plafonds (tot 3,5 meter). “Voor Philippe Hanssens was ruimtegevoel heel belangrijk. Om grootse ideeën te ontwikkelen, heb je hoge plafonds nodig”, gaat Stijn Goethals verder. “Om nog meer ruimte te creëren, hebben we grote raampartijen voorzien. Je hebt een hele dag zicht op de bedrijvigheid rond het gebouw en vanop de bovenste verdieping zie je de kerktoren van Roeselare staan.”     

De grote raampartijen zijn verankerd op L-vormige betonplinten. Die vormen de dragende elementen tussen de kolommen en versterken de luchtigheid van de constructie. Dankzij leds aan de onderkant van de plinten lijkt het gebouw wel te zweven. Geen evidente constructie, maar wel een kolfje naar de hand van Vulsteke Bedrijfsgebouwen, dat de bouwwerken van a tot z uitvoerde. Projectleider Beau De Bois: “Dat was niet de enige specifieke architecturale eis die dit project boeiend maakte voor ons. De constructie is opgebouwd volgens het principe van stijve kernen. Deze stijve kernen worden gerealiseerd door middel van twee trappenhallen. Daarvoor goten we twee grote funderingsplaten op paalfunderingen en werkten we van daaruit, met een soort glijdende bekisting, de trappenhallen uit in de hoogte. De druklagen op elke verdieping werken als schijven die de windkrachten afdragen naar de stijve kernen, die de krachten op hun beurt overdragen naar de fundering. Daardoor zijn er geen windverbanden nodig, wat de uitstraling van het gebouw ten goede komt.”     

De nieuwbouw is uitgerust met duurzame en efficiënte technieken.

Volledig geaarde nieuwbouw

Het project bracht ook enkele uitdagingen met zich mee. De nieuwbouw staat op een relatief klein terrein, waar ook parking moest worden gecreëerd. Een deel van de parking bevindt zich op de begane grond, onder de eerste verdieping. Het gelijkvloers is daarom 400 m² groot, terwijl de eerste en tweede verdieping 600 m² groot zijn. Via de parking is er een rechtstreekste toegang naar de verdiepingen. Het gebouw staat op een sokkel, waardoor het lijkt alsof het verrijst uit de grond, maar dit heeft ook een beveiligingsfunctie. Je rijdt er niet zomaar de glazen gevel binnen.

Het fraaie meubilair maakt het plaatje compleet.

En dan was er nog het specifieke verzoek van de bouwheer om het hele gebouw te aarden en zo eventuele schadelijke straling af te leiden. Stijn Goethals: “Dat was nieuw voor ons en voor de aannemer. Meestal gebeurt de aarding enkel bij grote stukken, maar hier was dat tot en met iedere wapening in het gebouw. Er zijn gigantische meters gelegd. De bouwheer gelooft erin dat dit rust brengt voor het personeel. Een goede werkomgeving creëren, vindt hij heel belangrijk.” In de praktijk betekende dat heel wat extra werk en aandacht voor details. “Voor de drukvloeren was dat aarden vrij eenvoudig”, vult Beau De Bois aan. “Dat we elk betonpaneel – een honderdtal stuks in totaal – ook van een aarding moesten voorzien, net als alle andere constructies, was minder standaard. Gecombineerd met de wens om overal 20 centimeter ruimte te laten tussen staal en beton, vergde dat de nodige creativiteit van ons team. Samen met een uitgekiende en goed bewaakte planning maakte onze expertise het verschil. De buitenaanleg, met ter plaatse bekiste betontegels en fijne afwerkingen met grindstroken, maakt het project helemaal af.”    

Alulim – Buitenschrijnwerk

Alulim, gelegen in de nieuwe fusiegemeente Oudsbergen, bestaat sinds 2007 en is een gegeerde specialist in aluminiumbewerking. Zaakvoerder Jos Jeunen – al veertig jaar actief in de sector – leidt een hecht team van dertig personen, die projecten uitvoeren in heel België. Ze spitsen zich toe op het produceren en plaatsen van aluminium buitenschrijnwerk voor nieuwbouw. De focus ligt op kwaliteit en perfect maatwerk, aan de hand van inventieve oplossingen. Voor het nieuwe gebouw van Hanssens nam Alulim de ramen en deuren voor zijn rekening, net als de aluminium gevelbekleding en de dakranden. “Een uitdaging in dit project was de gekozen kleur”, legt projectleider Raf Geebelen uit. “Het aluminium had een roestkleur met gouden spikkels. Dat is geen standaardkleur, dus werd er poeder geleverd om deze kleur te verkrijgen. Ondertussen moesten we ons ook aan de strakke planning houden, zodat heel het project geen vertraging opliep.” Alulim werkt nauw samen met verschillende architecten. Voor deze nieuwbouw was dat architect Stijn Goethals. “We kenden elkaar al van vorige projecten. Met Stijn verloopt alles steeds op een vlotte en correcte manier. We houden dus een goed gevoel over aan dit project.”

Feys-Pattyn – Verwarmingssysteem, sanitair en koeltechnieken

De verwezenlijking van het verwarmingssysteem via een warmtepompinstallatie, het sanitair en de koeltechnieken voor de nieuwbouw van Hanssens werd uitbesteed aan Feys-Pattyn. Dit ambitieuze familiebedrijf werd dertig jaar geleden opgericht door Luc Feys en is gekend voor zijn sterke vakkennis en goede partnerships. Feys-Pattyn realiseerde een mooi afgewerkt geheel dankzij de expertise in deze technieken en de goede samenwerking met zowel architect Stijn Goethals als eindklant Philippe Hanssens. Alles begon bij Daikin, dat zijn superdealer Feys-Pattyn benaderde. “Thomas Sohier deed voor dit project de calculatie en het ontwerp. We stelden een transparante offerte voor aan de bouwheer en architect”, vertelt Luc Feys. “De communicatie verliep al van bij de start van het project zeer vlot, in beide richtingen. De uitvoering werd begeleid door projectleider Sven Gees. We kwamen tot een mooi eindresultaat waar we fier op zijn, tot grote tevredenheid van de klant. Het is een duurzame en efficiënte installatie geworden, die bestaat uit een Daikin-luchtgroep met warmtewiel en DX-batterij en een VRV Heat Recovery System.”

Coopman Orona – Lift

De nieuwbouw van Hanssens beschikt over een lift met drie stopplaatsen. De productie en installatie gebeurde door Coopman Orona uit Waregem. Liften Coopman werd in de jaren 60 opgericht en in 2010 overgenomen door het Spaanse Orona. “Voor deze nieuwbouw viel de keuze op de Orona 3G X-10 met een capaciteit van acht personen en een maximale belasting van 630 kilogram”, vertelt verkoopingenieur Robbe Driessens. “De snelheid bedraagt 1 meter per seconde. Qua afwerking werd geopteerd voor een plafond met spots. De cabinewanden bestaan uit laminaat met een inoxeffect. Achteraan voorzien we altijd een spiegel, zodat er optisch meer ruimte gecreëerd wordt. Er is ook een inox buisleuning aanwezig. De vloer komt niet uit ons gamma, want er is geopteerd voor de vloer die ook in de hal ligt. Op die manier loopt alles mooi in elkaar over.”

De vloerbekleding van de gang en de lift loopt mooi in elkaar over.

Inofec – Kantoormeubilair

Sinds 2001 is Inofec specialist in kantoorinrichting voor bedrijven. Eind vorig jaar mochten ze ook voor de nieuwe kantoren van Hanssens aan de slag. Architect en bouwheer gingen langs in de showroom van maar liefst 3.500 m² om hun meubilair te kiezen. Om het ruimte-gevoel en de overvloedige natuurlijke lichtinval in het kantoorgebouw te versterken, is het meubilair overwegend wit. De Morris-benchwerkplekken worden van elkaar gescheiden door witte schuifdeurkasten. Groene accenten creëren extra rust, onder meer in de opzetwanden en de rugleuning van de bureaustoelen. “Niet enkel rust, maar ook fysieke gezondheid en akoestisch comfort stonden voorop bij Hanssens”, weet Inofec. “Daarom werd er gekozen voor ergonomische Yanos-bureaustoelen van Girsberger. Zwitserse kwaliteit die al jarenlang top is op het vlak van ergonomie en comfort. Om het geluid in de grote landschapskantoren te optimaliseren, gebruikten we dan weer akoestische opzetwanden en Twinn-schuifdeurkasten. De geperforeerde kastdeuren met akoestische mousse dempen het geluid efficiënt.”

De inbreng van Inofec stopte niet bij het installeren van het meubilair in het landschaps-kantoor (door het eigen team). Ze gaven ook de huiselijke sfeer in andere ruimtes, zoals het bedrijfsrestaurant, vorm met Result-stoelen van het Deense designmerk HAY en de Veneto-tafels. Een streepje zon op het bord? Dat combineren de medewerkers met zitcomfort op de Youneek-zitbanken op het terras. “Dat we ook voor maatwerk de geschikte partner zijn, bewijzen we hier bovendien met de gestoffeerde maatwerkzitbank in het restaurant. Meubel per meubel vertaalden we de warmte, rust en productiviteit van de architectuur naar het interieur. Een geslaagde samenwerking!”

Oxfloor-Multistep – Soepele vloerbekleding

Oxfloor-Multistep heeft al 75 jaar ervaring in het leveren en plaatsen van soepele vloer- en wandbekleding voor bedrijven, openbare gebouwen, scholen, sporthallen … Deze kmo is gevestigd in Kortrijk en vooral actief in West- en Oost-Vlaanderen. Voor de nieuwbouw van Hanssens werd gekeken naar het ecologische en duurzame aspect. Vloerbekleding op tegels of stroken levert minder afval op dan vloerbekleding op rol en biedt de architect meer artistieke vrijheid. Bovendien zijn de geplaatste vloeren heel eenvoudig weg te nemen en makkelijk te onderhouden. “Een extra voordeel van soepele vloerbekleding is dat ze snel en efficiënt geplaatst wordt”, vertelt zaakvoerder Tom Debuf. “In dit bedrijfsgebouw werden op een week tijd 900 m² tapijttegels en 350 m² Luxury Vinyl Tiles geplaatst. Op die manier konden de andere werkzaamheden snel hervatten. Als specialist in vloerbedekking was het aangenaam om rechtstreeks met de bouwheer en de architect te kunnen samenwerken, om zo op een doordachte manier de juiste vloer op de juiste plaats te installeren.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Philippe Hanssens (Roeselare)
  • Architect Architectenbureau Stijn Goethals (Veurne)
  • Hoofdaannemer(s) Vulsteke Bedrijfsgebouwen (Kortemark)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details